Cele mai citite
 


OMS: Europenii, cei mai mari consumatori de alcool din lume
joi, 29 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, în condiţiile în care beau echivalentul a 12,5 litri de alcool pur pe an, sau aproape trei pahare de vin pe zi, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Comisia Europeană, informează Reuters.
Însă, în timp ce 'titlul' de cei mai mari băutori din lume revine Uniunii Europene în ansamblu, în cazul căreia consumul este aproape dublu faţă de media mondială, există de asemenea variaţii mari ale nivelurilor de consum de băuturi alcoolice între regiuni, precum şi diferenţe mari în ceea ce priveşte frecvenţa, locul şi timpul în care beau oamenii.

Zsuzsanna Jakab, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că 'onoarea dubioasă' care revine Europei de a avea dublul consumului mediu global de alcool are 'consecinţe clare asupra sănătăţii pentru consumatori, pentru cei din jurul lor şi pentru societate'.

Într-o calificare a consumului pe regiuni, cei mai mari băutori se află în Europa Centrală şi de Est - cu 14,5 litri de alcool pur pe adult pe an, comparativ cu 12,4 litri în Europa Centrală şi de Vest, 11,2 litri în sudul Europei şi 10,4 litri în ţările nordice.

Raportul prezintă însă o imagine diferită pe baza indicatorilor aşa numitului 'consum periculos' - cum ar fi băutul în afara meselor, în locuri publice şi în mod neregulat - denumit şi 'exces de băutură'.

În acest context, ţările nordice au înregistrat un scor de 2,8 al consumului periculos pentru sănătate - pe o scară în care 1 este cel mai puţin dăunător şi 5 este cel mai dăunător - în timp ce Europa Centrală şi de Est a avut un scor doar puţin mai ridicat - de 2,9.

Europa Centrală şi de Vest şi sudul Europei au avut un scor de 1,5, respectiv 1,1.

Raportul OMS subliniază că există mai mult de 40 de boli şi tulburări legate de consumul de alcool, inclusiv dependenţa de alcool şi consumul dăunător de alcool, boli de ficat, pancreatită cronică provocată de consumul de alcool, intoxicaţii cu alcool şi sindromul fetal de alcool.

Există de asemenea multe alte probleme în care alcoolul poate fi un factor care contribuie, cum ar fi leziuni şi decese în accidente rutiere, precum şi afecţiuni precum cancerul şi bolile de inimă.

Documentul constatată că în Uniunea Europeană, aproape 12% din totalul deceselor înregistrate în 2004 în rândul persoanelor cu vârsta între 15 şi 64 de ani au fost cauzate de alcool - echivalent cu 1 la 7 decese la bărbaţi şi 1 la 13 decese la femei. Doar peste 3% din decese au fost provocate din cauza alcoolului consumat de alţii.

La nivel mondial, aproximativ 2,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de alcool, reprezentând aproximativ 3,8% din totalul deceselor, potrivit datelor oferite de OMS.

OMS susţine politici, precum reglementarea preţurilor la alcool, cele care vizează consumul de bături alcoolice la volan şi restricţionarea comercializării de alcool, care s-au dovedit a fi eficiente în reducerea nivelului consumului de alcool. 'Efectele negative ale consumului de alcool asupra sănătăţii în Europa pot fi evitate', a estimat Zsuzsanna Jakab.AGERPRES/(Mihaela Moise)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS: Peste 3,3 milioane de persoane au murit în 2012 din cauza consumului de alcool Peste 3,3 milioane de persoane au murit în întreaga lume în 2012 din cauza consumului excesiv de alcool, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia mondială a Sănătăţii (OMS), care a făcut apel la guverne să depună mai multe eforturi pentru a proteja populaţia de consecinţele negative asupra...
Alcoolul omoara o persoana la fiecare 10 secunde In raportul dat recent publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii se arata ca abuzul de alcool a omorat peste 3,3 milioane de persoane in intreaga lume in 2012. Alcoolul face mai multe victime decat HIV, tuberculoza si violenta cumulat. Alcoolul e cauza principala a 5,9% din decesele totale de...
Consumul de alcool, fumatul şi obezitatea sunt în continuare la niveluri alarmante în Europa (OMS) Consumul de alcool, fumatul şi obezitatea aflate la "niveluri alarmante" în Europa ameninţă progresele înregistrate în ceea ce priveşte scăderea mortalităţii premature, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP.
Numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS) Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi şi 8,2 milioane de decese cauzate de maladie în 2012, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un articol publicat miercuri pe site-ul său, cu ocazia...
OMS: Apel lansat Chinei pentru adoptarea unei legi antitutun în faţa creşterii numărului de decese Peste un milion de persoane mor în fiecare an în China din cauza bolilor legate de consumul de tutun, iar dacă va continua această tendinţă numărul deceselor se va tripla în 2050; este motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat luni un apel Beijingului pentru a adopta o lege...
Tratamentul dependenței de alcool Dependenţa de alcool este o afecţiune caracterizată de modificări structurale şi neurochimice ale creierului şi tulburări de comportament1,2 Consumul excesiv de alcool conduce progresiv la modificări ale creierului care pot creşte dorinţa de a consuma alcool şi reduce controlul asupra acestui consum...