Cele mai citite
 


Eugen Nicolăescu (PNL): Puterea blochează de trei ani reforma sanitară
vineri, 30 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fostul ministru liberal al sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat, joi, că actuala Putere blochează de trei ani reforma în sistemul sanitar şi pregăteşte un nou proiect de lege în domeniu, deşi l-a susţinut pe actualul, atunci când acesta a fost adoptat în 2006 prin asumarea răspunderii Guvernului.
"Dacă trei ani nu au fost capabili să ducă mai departe o reformă care avea toate cerinţele puse într-o lege, au capacitatea să facă o lege mai bună? Nu. Dacă în trei ani nu au reuşit decât să blocheze reforma şi uneori chiar să o întoarcă din drum (...) atunci ne întrebăm la ce bun o nouă lege a sănătăţii pe care oricum nu vor mai avea posibilitatea să o adopte ei pentru că nu vor mai avea majoritate parlamentară? Poate noul prim-ministru să înţeleagă că iroseşte resurse guvernamentale şi cheltuieşte bani publici fără niciun fel de eficienţă", a susţinut Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
În opinia sa, nu se poate face reformă în sistemul sanitar cu "politruci incompetenţi" puşi la conducerea spitalelor.
Nicolăescu a vorbit despre "incompetenţa CNAS", instituţie despre care a spus că va fi desfiinţată atunci când PNL va ajunge la guvernare, şi a criticat "debandada" din toate sectoarele administrative sanitare, mai ales în cele referitoare la aprovizionarea cu materiale sanitare, cu medicamente.
"Majoritatea spitalelor sunt căpuşate de firmele clientelei politice. Sunt câteva firme care în România azi asigură materiale sanitare pentru toate cele aproape 400 de spitale din România - restul nu au acces în sistem - firme controlate de domnul Cocoş", a afirmat fostul ministru.
De asemenea, Nicolăescu a afirmat că Institutul Cantacuzino putea produce vaccinuri inclusiv pentru export, dar nu a primit finanţarea necesară.
"Institutul Cantacuzino a fost distrus programat. Deşi i-am alocat bani mulţi până în 2008 ca să-l retehnologizăm şi să devină instituţia unică în Europa de est care să facă vaccinuri (...) mai avea nevoie în 2009 de 1 milion de euro ca să poată să asigure sistemul de calitate şi să poată să fie acreditat de organismul internaţional european. Acei bani nu s-au dat. Ca atare institutul nu mai face vaccinuri şi se degradează în fiecare zi", a precizat Nicolăescu.
El a prezentat şi o serie de direcţii de acţiune în domeniul sanitar pe care PNL le va urma atunci când va ajunge la guvernare.
Una dintre acestea se referă la finanţarea "corectă" a sistemului sanitar. Potrivit lui Nicolăescu, finanţarea în acest domeniu va fi la început de 6% din PIB, iar sursele vor veni din contribuţia statului, din taxa pe viciu, din asigurări private de sănătate care să fie deductibile din impozitul pe venit al fiecărui cetăţean care plăteşte venit şi din impozitul pe profit al fiecărei companii. O altă sursă de finanţare ar fi o cotă de solidaritate, între 2 şi 4% din salariul minim pe economie plătit de fiecare cetăţean care obţine un venit.
Fostul ministru al Sănătăţii a susţinut şi necesitatea unei negocieri mai bune cu UE a cadrului financiar 2014-2020 pentru obţinerea unei surse suplimentare de finanţare a sistemului.
Eugen Nicolăescu a arătat că PNL va propune trei categorii de servicii medicale finanţate de bugetul de stat: serviciile de urgenţă, serviciile obligatorii de prevenţii şi, în cazul bolilor cronice, programele naţionale de sănătate.
Potrivit lui Eugen Nicolăescu, PNL va urmări, dacă va ajunge la guvernare, restructurarea asistenţei medicale punând accentul pe medicul de familie.
"Prin medicul de familie putem să triem accesul cetăţeanului la orice al tip de serviciu medical", a explicat liberalul.
De asemenea, el s-a pronunţat şi pentru actualizarea listei de medicamente compensate, proces care nu a mai fost efectuat din 2008.
În opinia deputatului PNL, în acest mod ar fi introduse în listă medicamente noi care ar trata anumite boli într-un timp mai rapid.
Nicolăescu a explicat şi necesitatea eficientizării utilizării fondurilor publice din sectorul sanitar.
"E clar că sunt abateri, găinării în sectorul sanitar şi că e nevoie de controlul corect al banului public şi acest lucru se poate realiza cu voinţă politică. Vom face asemenea controale atunci când vom fi la guvernare", a declarat Eugen Nicolăescu. AGERPRES/(A - Cătălin Alexandru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
E. Nicolăescu: Noul proiect de lege a sănătăţii nu-şi propune decât înlocuirea actualului management cu politrucii portocalii Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a criticat joi, într-o conferinţă de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii de a modifica actuala Lege a sănătăţii, susţinând că prin noile reglementări nu se urmăreşte decât înlocuirea actualului management al instituţiilor sanitare cu "politruci portocalii".
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.