Cele mai citite
 


L. Ritli: După prima sesiune de rezidenţiat au rămas 400 de locuri şi posturi neocupate
vineri, 30 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat joi într-o conferinţă de presă că lipsa medicilor din spitale este cauzată şi de faptul că mulţi dintre studenţii care termină Medicina nu reuşesc să treacă de concursul de rezidenţiat pentru a ocupa locurile vacante.
Pe de altă parte, ministrul a spus că mulţi medici români aleg să profeseze în străinătate, lucru care, de asemenea, afectează sistemul sanitar românesc.
'Există un flux foarte mare de emigrare. După cum ştiţi, 3.000-5.000 de medici pleacă anual. Foarte puţini vin la noi în ţară din altă parte. Noi încercăm să fim la zi unde sunt specializări deficitare şi ţinem cont la rezidenţiat (...), acesta a fost motivul pentru care am făcut a doua sesiune de rezidenţiat. Au rămas peste 400 de posturi vacante. Nu le-au ocupat, deşi erau şi posturi, nu doar locuri, la specializări precum medicina de urgenţă, terapie intensivă, neonatologia, care începe să devină o specializare rară şi deficitară', a susţinut Ritli.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, prezent la conferinţa de presă, a afirmat că mulţi medici aleg să plece din ţară pentru că nu pot să profeseze din cauza 'lipsei posibilităţii de intrare în mod transparent' în spitalele româneşti.
'Nu cumva medicii mai pleacă şi pentru faptul că nu au acces în spitale, care au devenit ca nişte societăţi ermetice în care accesul medicilor tineri nu se face decât dacă au pilele de rigoare? Eu vă spun că principalul motiv pentru care medicii pleacă din România este lipsa posibilităţii de intrare în mod transparent şi pe baza dorinţei, pe baza cunoştinţelor pe care le au, în spitale. De aceea există deficitul acela de doctori. (...) Aşa cum funcţionează sistemul în acest moment, cu adevărate grupuri de interese care n-au nicio legătură cu medicina, cu aceste adevărate caracatiţe care se învârt în jurul şefilor de clinici, mai ales, nu permit pregătirea corespunzătoare a medicilor. De aceea aleg să plece', a susţinut şeful CNAS.
În opinia sa, este nevoie de o reformă radicală a învăţământului universitar.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat joi că foarte mulţi medici aleg să plece în ţările OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), unde lucrează 11.200 de doctori români care au plecat începând cu 2007.
Numai în Marea Britanie lucrează 3.500 de medici români, care s-au constituit într-o asociaţie susţinută de autorităţile britanice, iar în Franţa peste 5.100 de medici sunt români. AGERPRES/ (A-Andreea Dăscălescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Braşov: Facultatea de Medicină solicită Ministerului Sănătăţii suplimentarea locurilor pentru rezidenţiat Facultatea de Medicină din Braşov va înainta, în perioada următoare, Ministerului Sănătăţii un memoriu prin care solicită suplimentarea locurilor pentru pregătirea în rezidenţiat după ce Centrului din municipiu i-au fost alocate, în acest an, 48 de locuri din cele 124 solicitate, lucru care va afecta...
Braşov: Astărăstoaie - Colegiul Medicilor va susţine logistic medicii amendaţi Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Poiana Braşov, că amenzile primite de medici în urma controalelor efectuate de Casele de Asigurări de Sănătate vor fi contestate iar CMR va susţine logistic toate...
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...
Bănicioiu: Luna viitoare vom organiza o sesiune extraordinară de rezidenţiat, pentru 432 posturi ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa, că luna viitoare va fi organizată la Cluj o sesiune extraordinară de rezidenţiat, în urma cărora speră să se ocupe 432 posturi.
Ministrul Sănătăţii doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o...