Cele mai citite
 


Monogamia - o mare minciună
vineri, 30 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Aproximativ 75% din elveţieni au un partener permanent. Majoritatea ar vrea să primească totul în cadrul acestor relaţii: ataşament emoţional, stabilitate şi satisfacţie sexuală. Potrivit psihoterapeutului de familie Klaus Heer, iubirea este monogamă, dar omul - nu. În sondajele de opinie, 36% din femei şi 44% din bărbaţi au indicat faptul că au avut relaţii sexuale în afara relaţiei permanente ", scrie jurnalista elveţiană Michelle Binswanger într-un articol publicat în Die Zeit.

Unii experţi spun că pe parcursul vieţii 90% din bărbaţi şi 75% din femei 'calcă strâmb'. Infidelitatea este una din principalele cauze ale destrămării căsătoriilor în ţările occidentale industrializate, continuă semnatara articolului, preluat de Innopresa.

Cu toate acestea, întrebarea decisivă nu este de ce nu putem rămâne credincioşi, ci de ce idealul relaţiilor noastre se bazează pe o minciună - aceea că vom fi mereu credincioşi unul altuia.

În dragoste, ne ghidăm după caracterele nobile ale eroilor principali ai piesei "Romeo şi Julieta", dar în ceea ce priveşte sexualitatea umană, adevărul corespunde mai degrabă 'Planetei maimuţelor'. Dincolo de mentalitatea romantică, specia noastră este obsedată de sex. În întreaga lume, în fiecare zi, se investesc miliarde în industria sexului. Pornografia şi prostituţia, portalurile de găsire a partenerilor de viaţă sau pentru o noapte, companiile farmaceutice şi terapeuţii de familie câştigă din ameliorarea simptomelor bolii noastre, dar nu ajung să găsească cauza ei. PR managerul modern, care comandă un prânz vegan înainte de a se duce să-şi facă pedichiura, este mult mai aproape de strămoşii săi păroşi decât şi-ar putea imagina. Tocmai din această cauză modelele noastre condiţionate cultural conduc cu atâta regularitate la colaps, mai scrie autoarea articolului.

Am văzut de multe ori cum relaţiile se strică pentru că partenerii aşteaptă pe nedrept fidelitate din partea celuilalt, povesteşte ea. Şi atunci se pune întrebarea dacă nu cumva căsătoriile se destramă nu din cauza infidelităţii, ci din cauza aşteptărilor nerealiste că sexul trebuie să aibă loc doar în cadrul căsătoriei.

Darwin a definit modelul standard al sexualităţii umane, care s-a dezvoltat în cursul evoluţiei, după cum urmează: bărbatul este predispus genetic pentru a-şi dispersa sperma cât mai departe posibil, în timp ce femeia îşi păzeşte cu atenţie preţioasele organe de reproducere şi, în cele din urmă, acceptă masculul care i se pare potrivit pentru educarea copiilor. Bărbatul trebuie să refuze infidelitatea pentru a nu-şi consuma energia pe copiii altora, iar femeia vrea să se asigure că bărbatul nu-şi împarte resursele cu alte femei, mai scrie semnatara articolului. Cu toate acestea, psihologii Christopher Ryan şi Casilda Jet afirmă, în cartea "Sex at Dawn", că acest sistem dovedeşte adaptarea culturală la contextul social al societăţilor patriarhale.

Dorinţa noastră de parteneriat de lungă durată este, în cele din urmă, o dorinţă de a ne întemeia o familie. Aceasta este o dorinţă omenească normală. Poate ar fi cazul să recunoaştem că şi sexualitatea este într-o anumită măsură o trăsătură înnăscută, firească, şi avem dreptul să trăim în concordanţă cu ea, conchide Michelle Binswanger.AGERPRES/(Mariana Ionescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
De ce masculii au fost cruţaţi în procesul de evoluţie: un nou studiu oferă o explicaţie Cum în cazul multor specii sperma este singura contribuţie adusă de masculi în cadrul procesului de reproducere, biologii s-au întrebat de multă vreme de ce procesul de selecţie prin evoluţie, de altfel extrem de eficient şi neîndurator, nu a pus capăt existenţei masculilor. Un nou studiu oferă un răspuns...
Celule seminale obţinute din embrioni umani de sex feminin (studiu) Cuplurile de lesbiene vor putea avea în viitorul apropiat copii proprii fără a apela la donatorii de spermă, copii ce vor purta bagajul genetic provenit de la ambele mame, conform unui material publicat miercuri de cotidianul britanic The Telegraph.
RETROSPECTIVÃ 2102/Topul celor mai interesante zece studii ştiinţifice despre sexualitate Sexualitatea face parte din viaţă şi implicit este obiectul unor studii ştiinţifice, iar anul acesta nu a fost deloc sărac în astfel de realizări ce acoperă subiecte diverse, de la dorinţa de masturbare declanşată hormonal până la partidele de sex încinse în urmă cu zeci de mii de ani între reprezentanţii...
Cum ne păcălesc companiile farmaceutice rescriind articole ştiinţifice Un studiu dezvăluie cum companiile farmaceutice rescriu articolele ştiinţifice pentru a exagera virtuţile unui medicament şi a-i ascunde prejudiciile colaterale. Adesea, pe baza acestor ''falsuri'' îşi elaborează medicii reţetele, informează revista italiană L'Espresso în ediţia de miercuri, care publică...
Companiile farmaceutice Boehringer Ingelheim și Lilly revizuiesc structura operațională a alianței strategice, formată pentru dezvoltarea de noi tratamente în domeniul diabetului Începând cu anul 2015, unele țări vor trece la o nouă modalitate de promovare, exclusivă; în restul țărilor, ce reprezintă procentul majoritar al oportunităților oferite de alianță, modalitatea de co-promovare va rămâne neschimbată.
Virusul Ebola poate persista cel puţin nouă luni în sperma unor supravieţuitori ai infecţiei (studiu) Virusul Ebola poate persista cel puţin nouă luni în sperma unor supravieţuitori ai infecţiei, a indicat un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.