Cele mai citite
 


Mureş: Proiectul Centrului de Cercetare al IBM ar putea fi extins regional, incluzând universităţi din Budapesta şi Viena
vineri, 30 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul municipiului Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că a trimis o scrisoare IBM prin care a anunţat compania că proiectul Centrului de Excelenţă în Cercetare Medicală care se doreşte a fi realizat la Târgu Mureş ar putea fi extins regional, prin includerea unor universităţi din Budapesta şi Viena.
'Construcţia acelui Memorandum cu IBM, semnat la Guvernul României, în detrimentul Institutului Naţional de Cercetări - pentru că au sărit să pună mâna pe el, în Bucureşti, şi l-am scos din mâna lor - l-am făcut prin parteneriat, în primul rând, cu universităţile în care regina a fost UMF Târgu Mureş. Extinderea acum, pentru că primul lucru care va veni, va veni supercomputerul, unul dintre cele mai mari din Europa. E clar că nu numai mediul universitar românesc va apela, ci vor apela şi altele. Vreau să-l extind acum, tocmai să acopăr partea asta (...) Am şi scris celor de la IBM că nu este nici un fel de problemă, suntem în situaţia de a extinde acest centru de cercetări cu Budapesta şi Viena', a subliniat Dorin Florea.
Edilul a spus că a trimis acest document pentru a linişti Compania IBM Research în urma scandalului politic declanşat pe marginea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
Potrivit primarului, o mare parte a acestui proiect se bazează pe ceea ce a însemnat şi înseamnă UMF Târgu Mureş şi că la semnarea Memorandumului cu IBM a fost atras Guvernul României şi alte patru judeţe din Transilvania cu universităţile adiacente.
'Proiectul de dezvoltare a unui centru uriaş pe linie medicală - acum vrem să îl extindem la universităţile din Budapesta şi Viena. E clar că nu avem nevoie de nelinişte în cadrul UMF şi de aceea spun că medicii trebuie să pună mai presus de orice interesul acestui centru universitar multicultural, desigur, dar să pună interesul lor şi nu nişte răfuieli personale. Nu politicienii trebuie să vină. Nu am văzut nici un politician amintit să vină să se intereseze sau să pună umărul la sprijinirea acestui proiect mare semnat cu IBM', a susţinut edilul.
Acesta a arătat că Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este 'o chestie academică, un respect în acest oraş, o ţinută, a fost o şcoală de format caractere' şi nu 'bălăcăreală de oameni fără locuri de muncă' şi că Hotărârea de Guvern de săptămâna trecută, de înfiinţare a Facultăţii Maghiare la UMF, 'nu era necesară'.
'Acum trebuie să salvăm oraşul şi onoarea acestei zone. Asta nu-i politică, asta-i neghiobie. Politică înseamnă ţinută şi eleganţă. Interesul naţional e pe prim plan, care era criza, şi explicarea ei spre populaţie. A doua era interesul regional şi local', a accentuat Dorin Florea.
Memorandumul de Înţelegere privind realizarea Centrului de Excelenţă în Cercetare din Târgu Mureş a fost semnat în luna aprilie anul trecut, la Bucureşti, în prezenţa fostului premier, Emil Boc, a vicepreşedintelui global al IBM Research, Thomas Revees, şi a primarului minicipiului Târgu Mureş, Dorin Florea.
În urma semnării memorandumului, IBM preciza că va contribui cu know-how, expertiză şi va pune patente la dispoziţia centrului. Condiţia era ca centrul să angajeze cercetători de vârf din zona universităţilor transilvănene, iar instruirea şi perfecţionarea acestora să se facă în centrele de cercetare IBM din întreaga lume. AGERPRES/(A-Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Târgu Mureş va avea din 2015 un centru avansat de cercetări medicale şi farmaceutice unic în ţară Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, câştigarea unei finanţări europene pentru realizarea Centrului Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, care va costa peste 10 milioane de...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
UMF Târgu Mureş şi Colegiul Universitar Davidson cercetează fenomenul fumatului în România Colegiul Universitar Davidson (SUA) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş au demarat un proiect comun pe o durată de cinci ani, privind cercetarea fenomenului fumatului în România, a anunţat miercuri, prof. univ. dr. Abram Zoltan, coordonatorul proiectului.
Finanţare nerambusrabilă pentru două proiecte de cercetare de peste 3,7 milioane de euro, la UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a câştigat finanţări nerambursabile pentru două noi proiecte de cercetare în cadrul axei de finanţare pentru atragerea de personal cu competenţe avansate din străinătate, în valoare totală de peste 3,7 milioane de euro.
Mureş: Proiect de 500.000 euro pentru Centrul de simulare şi abilităţi practice la UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, marţi, lansarea proiectului Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) - "Crearea de noi oportunităţi de învăţare pentru studenţi pentru dezvoltarea abilităţilor practice folosind simulatoare medicale...