Cele mai citite
 


Nouă alternativă terapeutică pentru persoanele cu diabet insulino-dependent
vineri, 30 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O nouă alternativă terapeutică va putea fi folosită de pacienţii cu diabet insulino-dependenţi, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Fundaţiei "Dan Setlacec", cu prilejul conferinţei medicale destinate proiectului SPER - Specializare pentru Performanţă, Eficacitate şi Răspuns în Transplantul de Organe -, dedicat personalităţii acad. prof. dr. Nicolae Cajal.
Acesta a explicat că este vorba despre un pancreas artificial, un dispozitiv care implantează insule pancreatice subcutanate obţinute fie de la om, fie de la porc.
''Transplantul de insule pancreatice utilizat până acum avea un mare neajuns, apărea respingerea din partea organismului. Aparatul conceput în Israel încearcă să rezolve această problemă şi insulele pancreatice implantate subcutanat să fie acceptate pe termen lung de organism. Spitalul Fundeni şi Universitatea din Dresda sunt într-un program de testare a aparatului'', a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.
Potrivit prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, reputat diabetolog, metoda pare să fie avantajoasă şi de perspectivă pentru persoanele cu diabet tip I.
Singura problemă a fost asigurarea oxigenului pentru aceste insule, dar a fost rezolvată. Realizarea primului implant în România sau în Europa va fi un mare succes pentru pacienţii insulino-dependenţi'', a arătat prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte.
Prof. dr. Irinel Popescu a abordat şi aspectele cercetării translaţionale, care are ca ideea de bază faptul că acolo unde sunt platforme cu număr important de bolnavi, cum este cazul Institutului Fundeni, se acumulează experienţă clinică şi se nasc o serie de idei care conduc la cercetare bazată pe probe biologice, fragmente de tumori, care sunt analizate în laborator pentru a cunoaşte cauzele care au dus la aceste afecţiuni.
La Spitalul Fundeni este o echipă care face cercetare fundamentală, condusă de la distanţă de prof. dr. Dan Duda, de la Harvard Medical School din Boston, a spus prof. dr. Irinel Popescu.
Prof. dr. Dan Duda a reliefat că cercetarea translaţională este o necesitate care cere efort internaţional şi finanţare.
România are posibilitatea să participe la această cercetare cu biobaza de la Fundeni, a punctat prof. dr. Dan Duda.
La rândul său, dr. Ştefan Constantinescu din Belgia a spus că este nevoie de o finanţare corespunzătoare, de un fond cu caracter privat, care să dispună de resurse şi să recruteze cercetători de vârf.
''La nivelul politicului trebuie să se înţeleagă necesitatea fondurilor pentru cercetare'', a afirmat prof. dr. Ştefan Constantinescu.
Prof. dr. Irinel Popescu a arătat că Institutul Fundeni are experienţă în ceea ce priveşte cancerul de pancreas şi de ficat.
Referindu-se la personalitatea acad. prof. dr. Nicolae Cajal, Irinel Popescu a arătat că el a fost o personalitate extrem de complexă cu foarte multe valenţe, cu impact asupra evoluţiei medicinei româneşti contemporane. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Transplant de celule pancreatice, în premieră în România, miercuri la Fundeni Medicii vor testa miercuri un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent, a anunţat marţi profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.
Transplantul de insule pancreatice care urma să aibă loc la Institutul Fundeni a fost amânat Transplantul de insule pancreatice cu ajutorul unui dispozitiv special a fost amânat, întrucât cantitatea şi calitatea insulelor pancreatice nu se pretau la acest tip de dispozitiv, a declarat miercuri prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Irinel Popescu: Îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală Profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, îşi aniversează vineri ziua de naştere.
Ziua Naţională a Transplantului - Istoria transplantului de organe şi ţesuturi în România Începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte, urmând modelul European, Ziua Naţională a Transplantului, la 30 aprilie.