Cele mai citite
 


CNAS urmăreşte alocarea de resurse suplimentare pentru servicii medicale
sâmbătă, 31 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Nicolae Lucian Duţă, a arătat joi în cadrul unei dezbateri că preocupările instituţiei în contextul reformei sanitare, derivate din rolul şi poziţionarea CNAS în sistemul de sănătate, sunt atingerea echilibrului financiar, evaluarea calitativă şi cantitativă a serviciilor medicale şi pachetul de bază.
În ceea ce priveşte echilibrul bugetar, cifrele arată că bugetul CNAS s-a dublat aproape în ultimii 5 ani (de la 10 miliarde lei în 2006 la aproximativ 20 miliarde lei în 2011), se precizează într-un comunicat de presă.
În acelaşi timp, au fost introduse servicii de valoare mai ridicată în pachetul de bază, a crescut accesul la medicaţie şi la serviciile din spitale. Pentru prima dată după 2009 a fost atinsă stabilitatea financiară a sistemului, respectiv acces integral la medicamentele necesare, fără arierate, a subliniat preşedintele CNAS.
Evoluţia din ultimii ani arată o creştere a ponderii fondurilor destinate medicamentelor (36% din totalul cheltuielilor din FNUASS în 2011), în detrimentul sumelor alocate medicilor şi spitalelor (38% din totalul cheltuielilor din FNUASS în 2011).
Pe viitor, CNAS urmăreşte o creştere moderată a consumului de medicamente şi alocarea de resurse suplimentare pentru servicii - pentru medicii de familie, medicii specialişti şi spitale.
În ceea ce priveşte evaluarea calitativă şi cantitativă a serviciilor furnizate populaţiei, cifrele arată că accesul populaţiei la servicii s-a îmbunătăţit semnificativ.
Numărul de servicii raportate de medicii de familie s-a dublat în perioada 2009-2011, ajungând de la 51.161.124 la 103.117.173 consultaţii.
Numărul bolnavilor de cancer trataţi a crescut şi el cu aproape 15% în ultimii 5 ani (de la 84.000 la 98.000), însoţindu-se şi de o scădere a listelor de aşteptare.
Rolul pachetului de bază nu va fi unul de reducere a serviciilor, ci de standardizare a modului de acces la acestea.
Urgenţele medicale vor avea acces imediat la îngrijiri şi toate investigaţiile şi terapiile în urgenţă vor fi gratuite, pentru cei care pot fi programaţi, accesul se va face în funcţie de aceste programări.
'Pacienţii vor avea acces la aceleaşi servicii ca şi acum, dar ţinând cont de gravitatea bolii. Altfel spus, cu cât vei avea mai acut nevoie de servicii medicale, cu atât ţi se oferă serviciile mai repede, iar cei care pot aştepta vor fi programaţi, astfel încât să putem avea şi echilibru financiar şi servicii medicale', a declarat preşedintele CNAS.
Totodată, s-a arătat că rolul CNAS este acela de a fi un bun administrator, iar pentru îmbunătăţirea activităţii şi luarea deciziilor corecte şi la timp este nevoie de informaţii exacte şi de sisteme care să asigure transparenţa şi să prevină erorile şi fraudele.
'În ceea ce priveşte transparentizarea şi cheltuirea eficientă a banilor publici, măsurile luate în ultimii ani şi proiectele pe care le vom implementa în continuare s-au axat pe informatizarea sistemului de sănătate. Practic, azi, prin Sistemul Informativ Unic Integrat au fost eliminate numeroase erori, astfel încât administrarea fondului se face prin nişte matrice informatice care nu mai permit ceea ce se întâmpla în urmă cu câţiva ani. Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate va închide cercul antifraudă, va permite administrarea corectă a fondurilor şi, sperăm noi, va conduce la tot ceea ce ne-am dorit cu toţii, creşterea calităţii serviciilor medicale', a mai punctat preşedintele CNAS. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lucian Duţă:CNAS va căuta soluţii ca pacienţii care şi-au cumpărat medicamente să îşi primească banii înapoi Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a spus vineri, în conferinţă de presă, că se vor căuta soluţii pentru ca pacienţii care şi-au cumpărat medicamente în acestă perioadă în care medicii de familie nu au eliberat reţete compensate şi gratuite, să-şi recupereze banii...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Preşedintele CNAS crede că medicii de familie vor relua, de joi, eliberarea reţetelor compensate şi gratuite Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Lucian Duţă, şi-a exprimat speranţa că medicii de familie ar putea să reia, începând de joi, prescrierea de reţete compensate şi gratuite.
Preşedintele CNAS condamnă conducerea medicilor de familie că boicotează semnarea contractelor cadru Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Laurenţiu Duţă, a declarat, vineri, la o conferinţă de presă, că sunt semnale din judeţe potrivit cărora medicii de familie nu sunt lăsaţi de către conducere să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, deşi aceştia ar dori, dând exemplu...
Preşedintele CNAS: Guvernul a introdus un medicament pentru boli rare pe lista de compensate şi gratuite Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat, miercuri, că pe lista medicamentelor compensate şi gratuite adoptată marţi de Guvern se află şi o moleculă pentru boli rare.
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...