Cele mai citite
 


Corupţia, una din racilele sistemului medical românesc (AP)
duminică, 1 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Corupţia este una din racilele sistemului medical românesc şi una din cauzele nivelului ridicat de mortalitate infantilă în România - este concluzia la care a ajuns un corespondent al AP, care a stat de vorbă pe această temă cu şeful secţiei terapie intensivă neonatală din cadrul Spitalului clinic de urgenţă pentru copii Maria Sklodowska Curie, medicul Cătălin Cîrstoveanu.
Spitalul poate oferi servicii medicale la standarde înalte, însă nicio intervenţie dificilă nu a fost efectuată la respectiva unitate medicală din cauza corupţiei practicate în sistem, a opinat medicul român.

În această situaţie, Cătălin Cîrstoveanu s-a lansat într-o veritabilă cruciadă pentru salvarea vieţii copiilor, ducându-i pe cei mai grav bolnavi spre a fi operaţi în Occident, unde părinţii nu sunt nevoiţi să ofere niciun fel de mită.

Într-un sistem medical corupt, singurul care pierde este statul, a subliniat medicul român, care a detaliat: o operaţie la Spitalul clinic de urgenţă pentru copii este estimată la 2.000-3.000 de euro, or pentru o asemenea intervenţie chirurgicală efectuată de exemplu în Italia Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România plăteşte de 10 ori mai mult.

Din acelaşi motiv, nivelul mortalităţii infantile este mai mult decât dublu faţă de media Uniunii Europene în România, unde mai mulţi de 100 de nou născuţi nu apucă vârsta de un an.

"Sincer, /mita/ este atât de înrădăcinată în sistemul nostru /medical/ încât este realmente foarte greu să fie eliminată", a insistat medicul român Cătălin Cîrstoveanu. Acesta a relatat despre cazurile unor copii însoţiţi de el şi operaţi în străinătate, din care unul a scăpat, însă o fetiţă de doar trei săptămâni nu a rezistat.

În caz de operaţie, pacienţii sau părinţii lor se interesează de "preţul pieţei", respectiv suma de bani care ar trebui oferită chirurgului, anestezistului şi chiar asistentelor, notează AP.

Potrivit Băncii Mondiale, în 2005 în România s-a oferit şi luat mită în valoare medie de un milion de dolari/zi, în cadrul unui sistem "neoficial de plăţi", acceptat în mod tacit de către autorităţi.

Situaţia precară şi salariile mici în sistemul medical din România au determinat anul trecut aproximativ 2.800 de medici români să plece să muncească în străinătate, conform datelor oferite de autoritatea română de resort.

În schimb, eforturile doctorului român Cătălin Cîrstoveanu sunt foarte apreciate de părinţi ai căror copii au fost salvaţi de el, iar unii colegi de breaslă, cum este cazul Ancăi Mandache, un chirurg cardiolog pediatru, au renunţat sau sunt dispuşi să renunţe la o carieră de succes în Occident pentru a munci la Spitalul clinic de urgenţă pentru copii Maria Sklodowska Curie, unde câştigă probabil de zece ori mai puţin, conchide AP.AGERPRES/(Florence Bedreagă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Serviciile de urgenţă şi terapie intensivă pediatrică primesc finanţare de aproximativ 1,5 milioane franci elveţieni Două proiecte menite să îmbunătăţească prin programe de formare calitatea serviciilor de urgenţă la nivel de prespital şi spital, precum şi calitatea serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică, primesc o finanţare în valoare de peste 1,5 milioane de franci elveţieni prin intermediul unui...
PMP solicită ministrului Sănătăţii demiterea managerului Spitalului de Arşi şi a şefului Secţiei de Terapie Intensivă Partidul Mişcarea Populară solicită demisia de urgenţă sau demiterea de către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a managerului Spitalului de Arşi din Capitală şi a şefului Secţiei de Terapie Intensivă a unităţii medicale.
Dorel Săndesc (MS): Spitalul Judeţean Maramureş, exemplu în Programul Naţional de Terapie Intensivă Prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) şi şef al Secţiei anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Judeţean din Baia Mare este un exemplu de implementare al Programului Naţional de Terapie...
Braşov: Prima intervenţie chirurgicală de reconstrucţie mamară realizată la SCJU Prima intervenţie chirurgicală de reconstrucţie mamară finanţată integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-a efectuat miercuri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, în cadrul subprogramului de reconstrucţie mamară, parte a programului naţional de oncologie.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...