Cele mai citite
 


Tulcea: Elicoptere noi pentru SMURD în mai multe zone din ţară
duminică, 1 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Judeţele din Moldova vor primi anul acesta un elicopter medicalizat SMURD, potrivit subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, judeţele din Dobrogea urmând să aibă parte de un aparat de zbor similar peste cel mult un an.
'Avem un acord-cadru pentru şase elicoptere în patru ani. În 2011 s-a contractat un elicopter, iar anul acesta - alte două. Unul din cele două elicoptere este pentru judeţul Iaşi, unde vom înlocui aparatul de zbor al Poliţiei, iar acordarea celui de-al doilea va depinde foarte mult de condiţiile necesare existenţei acestuia. El va ajunge la Craiova (judeţul Dolj) sau în Dobrogea. Cu siguranţă ambele zone vor avea elicoptere, dar de menţionat este faptul că există un proiect transfrontalier derulat de judeţul Constanţa în parteneriat cu Ministerul Administraţiei care prevede achiziţionarea unui elicopter', a declarat, sâmbătă, în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Tulcea, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Prezenţa la Tulcea a unui elicopter medicalizat SMURD este justificată prin necesitatea scurtării timpilor de intervenţie în localităţile din Delta Dunării, având în vedere faptul că acestea sunt despărţite de municipiul reşedinţă de judeţ de Dunăre, iar pentru a ajunge la unele sate este nevoie atât de mijloace de deplasare pe uscat, cât şi pe apă.
'Încercăm să micşorăm timpii de intervenţie în localităţile din Deltă cu mijloace de deplasare pe apă, dar şi cu altele, însă acum nu voi intra în amănunt, finanţarea nefiind din partea Ministerului Sănătăţii. Există dorinţă de a facilita la maximum accesul la serviciile medicale populaţiei din Deltă, dar nu pot spune că asta se va întâmpla peste noapte şi poate că mai avem nevoie de câteva luni sau de un an pentru a ajunge să vedem o diferenţă pe partea de intervenţie rapidă în Delta Dunării', a conchis subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
În momentul de faţă, o navă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă din Tulcea poate ajunge la Sulina, cel mai estic punct al Deltei, pentru a prelua un pacient care necesită internare la spitalul din Tulcea în cel puţin patru ore, în cazul în care pacientul locuieşte însă în zona CA Rosetti de exemplu timpul necesar deplasării fiind mai mare, ca urmare a distanţei dintre localitate şi canalele pe care pot avea acces ambarcaţiunile.
Pentru acoperirea intervenţiilor de urgenţă în Delta Dunării, în urmă cu câţiva ani la Tulcea s-a înfiinţat Unitatea Specială de Aviaţie al cărei aparat de zbor a fost utilizat de medicii SJA şi începând din acest an, de către echipajul SMURD Tulcea în timpul intervenţiilor medicale din Deltă pe perioada iernii, când accesul pe apă în zonă era imposibil din cauza sloiurilor de pe Dunăre.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimia şi subsecretarul de stat Raed Arafat au discutat, sâmbătă, la Tulcea cu autorităţile judeţene şi medici de familie aspectele tehnice privind punerea în funcţiune a unui sistem de telemedicină experimental pentru Delta Dunării, discuţiile urmând să continue duminică la Sulina. AGERPRES/(A-Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat:Lansarea componentei SMURD în zona Sebeş creşte capacitatea de intervenţie Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, fondatorul SMURD, a declarat, vineri, la Sebeş, că anul acesta au fost alocate fonduri pentru achiziţionarea a două elicoptere, dintre care unul va înlocui, în iulie, elicopterul de Poliţie de la Iaşi, iar cu celălalt se va inaugura, în septembrie...
SMURD Iaşi are din nou elicopter după şase ani Locuitorii din Iaşi şi din zona Moldovei care au probleme medicale grave vor ajunge mai uşor la medic cu ajutorul unui elicopter SMURD care a fost adus, duminică, la Iaşi, prilej cu care a fost inaugurat Punctul Aeromedical şi Dispeceratul Medical Integrat, ce funcţionează la sediul Inspectoratului pentru...
Dr. Arafat: Elicopterul din dotarea SMURD e al doilea din cele şase pentru asistenţa de urgenţă Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat, marţi, că noul elicopter din dotarea SMURD este al doilea din cele şase achiziţionat prin acordul-cadru semnat de Ministerul Sănătăţii pe patru ani pentru asistenţa de urgenţă.
Raed Arafat: Peste 12.000 de misiuni de salvare în cei zece ani de activitate aero-medicală SMURD Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat că, în cei zece ani de operare aero-medicală SMURD, au fost efectuate peste 12.000 de misiuni de salvare, acesta adăugând că în 2014 urmează să fie operaţionalizat şi punctul...
Raed Arafat: Este necesar un plan pe termen lung în domeniul radioterapiei (interviu) Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre proiectele în domeniul urgenţei, dar şi despre tratamentul prin radioterapie în cazul pacienţilor cu cancer. El precizează că sunt o serie de aparate a căror sursă nucleară s-a terminat şi trebuie...
Iaşi: Proiect transfrontalier în domeniul situaţiilor de urgenţă, finalizat Reprezentanţi ai autorităţilor din România şi Republica Moldova s-au aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la închiderea oficială a unui proiect transfrontalier în domeniul situaţiilor de urgenţă.