Cele mai citite
 


Tulcea: Sistem de telemedicină experimental pentru localităţile din Delta Dunării
duminică, 1 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul de telemedicină în Delta Dunării va deveni funcţional cel mai probabil peste o lună, potrivit Ministerului Sănătăţii, aparatele care vor fi utilizate de medicii tulceni fiind o donaţie a companiei Hewlett Packard.
Sistemul care va ajunge la zece medici din localităţile din Deltă va consta într-o cameră video conectată la un laptop, un aparat de monitorizare care va transmite funcţiile vitale laptopului şi un aparat electrocardiograf care permite inclusiv interpretarea automată a datelor recepţionate de la pacient cât şi transmiterea acestora medicilor specialişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea. De asemenea, trei din cei zece medici vor avea şi câte un ecograf.
"Ce vedem aici este un pas nou, pentru că va conecta medicii de familie din Deltă la medicii specialişti, nu numai în cazuri de urgenţă. Încercăm această soluţie între zona deltaică, greu accesibilă mai ales în anumite perioade ale anului, şi Tulcea, unde sunt concentraţi medicii specialişti. Sistemul poate fi utilizat şi în cazuri de urgenţă, bineînţeles. Este un proiect experimental din varii motive: pentru că este doar pentru medicii de familie, pentru că Delta este o zonă foarte deosebită din punct de vedere geografic. Delta justifică un asemenea sistem care poate suplini prezenţa medicilor specialişti. În final, calitatea actului medical din Deltă trebuie să crească, deplasările şi cheltuielile inutile făcute atât de pacienţi, cât şi de medici vor scădea. Va fi un pas înainte pentru pacienţi", a declarat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, secretarul de stat Cristian Irimia a afirmat că, în următoarea lună, cei zece medici vor fi pregătiţi pentru utilizarea sistemului de telemedicină experimental care va deveni funcţional ulterior.
"Acest sistem este un proiect pilot, iar eficienţa sa, care va fi evaluată la un interval de două sau trei luni de la darea în folosinţă, se va traduce în satisfacţia pacienţilor. Credem că într-o lună se va termina instruirea medicilor şi apoi sistemul va fi pus în funcţiune. (...) Nu poţi face un asemenea proiect de azi pe mâine. Acum au apărut oportunităţile, a apărut firma care să vină alături de noi şi să ne sprijine intenţiile. Acest proiect nu este la nimereală, ci vine în urma unor discuţii serioase şi aplicate. Din nefericire, forţa umană în sistemul de sănătate este foarte deficitară în Delta Dunării şi trebuie să compensăm cu ceva pentru a sprijini atât pacienţii, cât şi personalul medical', a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimia.
În Delta Dunării, unde locuiesc circa 14.000 de persoane, în momentul de faţă există şase medici de familie, dotarea cabinetelor acestora fiind considerată una precară.
Realizarea unui sistem de telemedicină pentru Delta Dunării este şi unul din proiectele prevăzute în Strategia de dezvoltare pentru Delta Dunării iniţiat de Consiliul Judeţean, documentul urmând să fie semnat în această perioadă de Ministerul Sănătăţii.
Subsecretarul de stat Raed Arafat şi secretarul de stat Cristian Irimia au discutat, sâmbătă, la Tulcea cu autorităţile judeţene şi medici de familie aspectele tehnice privind punerea în funcţiune a sistemului, discuţiile urmând să continue duminică la Sulina. AGERPRES/(A-Luisiana Bîgea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Aparatura necesară funcţionării sistemului de telemedicină în Deltă, predată medicilor Medicii din Delta Dunării au primit în această săptămână echipamentele necesare funcţionării sistemului experimental de telemedicină, prezentat în urmă cu aproape o lună de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Tulcea: O nouă instruire a medicilor pentru punerea în funcţiune a sistemului de telemedicină din Deltă Medicii de familie din Delta Dunării implicaţi în punerea în practică a sistemului de telemedicină vor fi instruiţi din nou luna aceasta pentru ca proiectul pilot să poată fi folosit la capacitatea sa maximă.
Pacienţii de la sate din Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa vor beneficia de consultaţii fără a se deplasa la oraş Aproape 200 de medici de familie din mediul rural din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa au primit echipamente portabile pentru diverse analize şi au fost instruiţi cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraş pentru a-şi efectua...
Tulcea: Sistemul de telemedicină din Delta Dunării a devenit funcţional Sistemul de telemedicină din judeţul Tulcea a început să funcţioneze, lunar circa 10 persoane din Delta Dunării primind consultaţii din partea specialiştilor din Tulcea, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
Tulcea: Elicoptere noi pentru SMURD în mai multe zone din ţară Judeţele din Moldova vor primi anul acesta un elicopter medicalizat SMURD, potrivit subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, judeţele din Dobrogea urmând să aibă parte de un aparat de zbor similar peste cel mult un an.
Tulcea: Reţeaua de telemedicină din Deltă, extinsă la nivelul zonei de terasă a judeţului Reţeaua de telemedicină din Delta Dunării va fi extinsă la nivelul comunităţilor rurale din zona de terasă a judeţului Tulcea, iar medicii de familie vor primi noi dotări, potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Laurenţia Militaru.