Cele mai citite
 


Bihor: Un orădean şi-a înregistrat naşterea la vârsta de 40 de ani
marţi, 3 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un orădean şi-a înregistrat naşterea la vârsta de 40 de ani, a informat luni Compartimentul de stare civilă din Primăria Oradea, asupra acestui caz foarte rar întâlnit.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, persoana în cauză a solicitat Judecătoriei Oradea înregistrarea tardivă a naşterii, fiind sprijinit în demersul său de Fundaţia Ruhama.
'Compartimentul de stare civilă a instrumentat un caz rar întâlnit privind situaţia unui bărbat a cărui naştere s-a cerut a fi înregistrată în evidenţele oficiale ale statului. Ineditul acestui caz reiese din vârsta persoanei a cărei naştere se solicită a fi înregistrată în starea civilă, întrucât persoana împlineşte în cursul anului 2012 vârsta de 40 de ani,' se arată în comunicat.
Potrivit legii, declararea naşterii se face în termen de 15 zile. Din păcate, pe parcursul anilor au existat numeroase cazuri în care mamele nu au înregistrat naşterea unui copil.
În atenţia Compartimentului de stare civilă se află o serie de cazuri ale unor persoane născute în Oradea dar a căror naştere nu figurează înregistrată în registrele de stare civilă. Este vorba de persoane născute atât înainte de 1990, perioada 1990 - 2000, relativ puţine la număr, preponderent fiind cazul copiilor născuţi după anul 2000.
Primăria Oradea a luat o serie de măsuri pentru a îmbunătăţi activitatea de stare civilă, prin mutarea biroului de înregistrare a naşterilor la maternitate, prin care s-a urmărit înregistrarea tuturor copiilor născuţi în maternitate, prin implicarea directă a ofiţerului de stare civilă alături de personalul medical din spital, dar şi simplificarea procedurilor necesare a fi urmate de părinţi facilitând rezolvarea tuturor problemelor legate de naştere în unitatea sanitară în care s-a produs evenimentul.
Rezultatul s-a concretizat prin realitatea potrivit căreia numărul copiilor născuţi şi neînregistraţi în starea civilă s-a diminuat drastic, de la 100/an la doar 4, începând cu anul 2010.
Spre satisfacţia părinţilor s-a reuşit şi standardizarea unei proceduri de înregistrare a naşterii, unică la nivel naţional, prin care părinţii copilului primesc certificatul de naştere la o oră de la depunerea actelor necesare înregistrării. AGERPRES/(AS-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Maternitatea Oradea demarează al treilea an de cursuri gratuite în 'Şcoala Mamei' Cursurile gratuite oferite de Maternitatea Oradea sub genericul 'Şcoala Mamei' au fost absolvite, până în prezent, de 232 de femei gravide, 21 de tătici şi chiar trei bunicuţe interesate să-şi crească nepoţii, a declarat, pentru AGERPRES, Liliana Moşincat, asistentă şefă la Maternitatea orădeană.
Naşterea provocată ar putea creşte riscul de autism la copii (studiu) O naştere provocată sau accelerată ar putea creşte riscul ca nou născutul să dezvolte autism, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu publicat de Universităţile Michigan şi Duke din SUA şi care subliniază necesitatea de a se continua cercetările privind cauzele acestei maladii, informează marţi...
Bihor: Naşterile vor fi înregistrate direct la maternitate Naşterile vor fi înregistrate, începând de miercuri, direct la maternitate, actul de naştere privind copilul nou-născut, respectiv certificatul de stare civilă corespunzător, urmând să fie întocmite la Biroul stării civile din incinta Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea.
LICORI CU GUST Pălinca, băutura tradiţională ce-i însoţeşte pe ardeleni de la naştere până la moarte De prune, de mere sau de pere, dar şi din coarne, cireşe sau dude, cea mai cunoscută băutură tradiţională din zona Ardealului - pălinca - se prepară şi astăzi după reţeta lăsată moştenire din tată în fiu, de către sătenii din nord-vestul ţării, în cazane de cupru ce dau o savoare unică licorii apreciate...
Manifestări organizate în ţară cu ocazia zilei de 1 Iunie (grupaj II) În întreaga ţară, vineri sunt organizate manifestări cu ocazia zilei de 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului. Spectacole, tombole, baluri mascate, concursuri de desene pe asfalt, competiţii sportive sau artistice, toate îi aşteaptă pe cei mici pentru a se distra şi a se bucura de o zi specială.
Bihor: Cuplurile care doresc fertilizare in vitro în străinătate, atenţionate pentru a evita posibile situaţii de fraudă Fostul ministru român al Sănătăţii, Cseke Attila, atrage atenţia cuplurilor de tineri care doresc să opteze pentru fertilizare in vitro în Ungaria sau într-o altă ţară, să se informeze înainte de a apela la servicii medicale de acest gen pentru a evita posibile situaţii de fraudă.