Cele mai citite
 


Harghita: Activităţi comune ale copiilor cu autism şi ale elevilor de la o şcoală din Miercurea Ciuc
marţi, 3 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Copiii cu autism de la Centrul 'Puzzle' din Miercurea Ciuc au participat, luni, la activităţi comune cu elevi de la Şcoala Generală 'Jozsef Attila', pentru a marca 'Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului'.
Vass Eva, responsabilul cu comunicarea al Fundaţiei Authelp, organizaţie fondatoare a Centrului "Puzzle", a declarat, pentru AGERPRES, că elevii şi copiii cu autism au participat, în grupuri mici, la diverse activităţi, cum ar fi decorări de obiecte, dans sau terapie prin muzică. Vass Eva s-a declarat foarte mulţumită de modul în care au interacţionat copiii şi a precizat că astfel de activităţi vor mai avea loc şi în cursul zilei de marţi.
'Eu sunt foarte mulţumită de ceea ce s-a întâmplat astăzi. Elevii din clasele obişnuite au fost foarte cuminţi şi foarte interesaţi de copiii cu autism, au dansat, s-au simţit bine (...) Trebuie să fim conştienţi că un număr mare de persoane îi deranjează pe copii cu autism şi de aceea am lucrat în grupe mici', a spus Vass Eva.
La Centrul "Puzzle" din Miercurea Ciuc vin 16 copii din zona Ciuc. Ei au fost evaluaţi de un psiho-pedagog, care a întocmit un plan de dezvoltare individuală, micuţii fiind permanent în atenţia specialiştilor. Potrivit lui Vass Eva, copiii care au doar autism au evoluat foarte bine de când merg la centru, învaţă să scrie şi să citească, dar cei care au şi alte handicapuri asociate evoluează într-un ritm mai lent.
Centrul "Puzzle" din Miercurea Ciuc a fost înfiinţat în parteneriat de Asociaţia Authelp, Şcoala Generală 'Jozsef Attila' şi Grădiniţa 'Micul Prinţ'. Inspectorul şcolar general Ferencz Salamon Alpar, cofondator al centrului, a declarat, pentru AGERPRES, că numărul de persoane diagnosticate cu autism este mai mic decât cel real, întrucât ar exista o problemă de conştientizare a părinţilor că micuţii lor suferă de un asemenea sindrom.
De altfel, Vass Eva a spus că este un proces destul de lung ca un părinte să accepte că are un copil care suferă de un sindrom complex, pentru toată viaţa, dar atunci când conştientizează acest lucru se implică în îngrijirea specială de care acesta are nevoie.
Potrivit sursei citate, în Harghita există aproximativ 40 de copii şi adulţi cu autism, de ei ocupându-se mai multe organizaţii neguvernamentale din judeţ. AGERPRES/(AS-Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Aproape o mie de elevi din Miercurea Ciuc au făcut cunoştinţă cu lumea persoanelor cu dizabilităţi Aproape o mie de elevi din Miercurea Ciuc au participat, marţi, la o acţiune organizată de Asociaţia Caritas în cadrul căreia au luat contact cu lumea persoanelor cu dizabilităţi, au aflat care sunt problemele cu care se confruntă acestea şi au legat prietenii.
Ziua internaţională de conştientizare a autismului Ziua Internaţională de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată anual la nivel mondial la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale...
Bistriţa-Năsăud: Asociaţia Autism Europa arată că legislaţia în domeniu nu a e pusă în practică la cinci ani de la adoptare Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost marcată joi şi la Bistriţa printr-un spectacol de dans, muzică şi pictură, iar în cursul serii Biserica Evanghelică din centrul istoric al oraşului şi clădirea Palatului Administrativ vor fi iluminate în albastru.
Manifestări organizate în ţară cu ocazia zilei de 1 Iunie (grupaj II) În întreaga ţară, vineri sunt organizate manifestări cu ocazia zilei de 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului. Spectacole, tombole, baluri mascate, concursuri de desene pe asfalt, competiţii sportive sau artistice, toate îi aşteaptă pe cei mici pentru a se distra şi a se bucura de o zi specială.
Seminar despre copiii cu autism, de 1 iunie Bucureşti, 2 iun /Agerpres/ - Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) a marcat Ziua Internaţională a Copilului printr-un seminar cu tema 'Copiii cu autism sărbătoresc 1 iunie!', cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare în rândul populaţiei referitor la această...
Galaţi: O nouă cameră senzorială inaugurată de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi de Fundaţia 'Inimă de Copil' din Galaţi prin inaugurarea unei camere senzoriale amenajată prin proiectul 'Împreună pentru viitorul lor', în cadrul Centrului multifuncţional de recuperare şi reabilitare Galaţi, au anunţat reprezentanţii...