Cele mai citite
 


Alba: Două grădiniţe au refuzat accesul unei fetiţe cu sindromul Down
joi, 8 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

O fetiţă de 3 ani din municipiul Aiud, care suferă de sindromul Down, nu a fost primită la două grădiniţe de stat din localitate, cu toate că erau locuri libere, în condiţiile în care psihologii au arătat că aceasta poate urma cursurile frecventate de copii sănătoşi, transmite corespondentul AGERPRES.

Tatăl fetiţei, I.D., susţine că a încercat să-şi înscrie copilul la două grădiniţe din Aiud, dar că a fost refuzat, cu toate că iniţial i s-a spus că sunt locuri libere. După ce conducerile celor două grădiniţe au aflat de ce sindrom suferă fetiţa, s-au răzgândit şi nu au mai primit-o. O grădiniţă particulară a acceptat să o primească, dar după două săptămâni, părinţilor li s-a cerut să o retragă, educatoarele motivând că este prea activă.

Atât un psiholog de la Cluj Napoca, cât şi unul din Alba Iulia au recomandat ca fetiţa, care a făcut progrese în timpul terapiilor, să frecventeze cursurile unei grădiniţe alături de copii sănătoşi. Sindromul se manifestă într-o formă care îi dă şanse de recuperare parţială, iar pentru fetiţă ar fi foarte important să stea într-o colectivitate alături de copii de vârsta ei.

După ce tatăl fetiţei a ameninţat că va acţiona în instanţă grădiniţele pentru discriminare, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba au declarat, miercuri, că sunt de acord cu înfiinţarea, la o grădiniţă din Aiud, a unei grupe speciale pentru astfel de copii, cu condiţia să mai fie însă câţiva copii cu nevoi speciale. Specialiştii susţin că un copil care suferă de sindromul Down poate fi integrat în comunitate dacă are un grad mai uşor al bolii.

În prezent, fetiţa face şedinţe de terapie şi recuperare la singurul centrul din judeţul Alba pentru copii diagnosticaţi cu autism sau sindromul Down, Centrul ''Arnsberg'' din Alba Iulia, deschis în urmă cu peste doi ani. În acest sens, părinţii fetiţei o aduc zilnic peste 80 de kilometri, dus-întors, de la Aiud la Alba Iulia.
În Alba există peste 30 de copii care suferă sindromul Down sau de autism.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spitalul din Alba Iulia, printre puţinele de stat din ţară care folosesc mopuri diferenţiate Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Alba Iulia se numără printre puţinele spitale din ţară în care curăţenia se face cu ajutorul unor cărucioare multifuncţionale, care dispun de mop preînbibat şi lavete diferenţiate pentru spaţiul de lucru, pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale şi a circulaţiei...
Dâmboviţa: Centru de zi pentru copii care suferă de autism şi Sindrom Down, inaugurat la Târgovişte Un centru de zi pentru copii care suferă de autism şi Sindrom Down, primul de acest tip din judeţul Dâmboviţa, cu o capacitate de 50 de locuri, a fost inaugurat vineri la Târgovişte.
Alba: Donaţie franceză pentru Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos Un microbuz, materiale de spital - paturi, noptiere, saltele, pături, fotolii rulante, masă de consultaţie, la care se adaugă un aragaz electric, două corpuri mobilă inox de bucătărie şi o maşină de spălat vase au fost donate, marţi, de Asociaţia 'Cusset - Aiud Echanges' din Franţa Centrului de Recuperare...
Alba: Tânără rănită grav după ce a intrat cu maşina într-un TIR înmatriculat în Serbia O tânără de 19 ani, din Alba Iulia, a fost rănită grav într-un accident rutier produs, în cursul serii de duminică, pe DN1, pe raza localităţii Dumbrava, la limita judeţelor Alba şi Cluj, urmând să fie transportată cu un elicopter SMURD la o clinică, cel mai probabil, din Târgu Mureş.
Psiholog român, nominalizat la premiile World Autism Festival din Canada Preşedintele Centrului de Autism "Marea Neagră", psihologul Adrian Gemănaru, a fost nominalizat la premiile World Autism Festival, pentru o revoluţionară terapie menită să vindece persoanele cu dizabilităţi - autism, ADHD, sindrom Down, retard.
Alba: Preşedintele PDL Aiud, manager al spitalului TBC Alba Iulia, 27 ian /Agerpres/ - Preşedintele filialei Partidului Democrat Liberal (PDL) Aiud, Vasile Vultur a devenit manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud, el fiind, de altfel, singurul candidat pentru această funcţie.