Cele mai citite
 


146 ani de Excelenţă - Academia Română între tradiţie şi inovaţie
marţi, 3 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Academia Română, templul culturii româneşti, şi-a pavat timp de 146 de ani un singur drum: cel al Excelenţei.  Sute de personalităţi din ţară şi din străinătate i-au trecut şi îi trec pragul, trudind pentru a construi ceea ce va rămâne pentru eternitate: moştenirea culturală a poporului român. 

Deşi „nu a fost scutită de mersul vitreg al vremurilor” aşa cum spune preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, instituţia nu este doar cel mai înalt for de consacrare ştiinţifică şi culturală românească, ci şi un pilon important al cercetării şi un participant activ la viaţa socială din România.
 
Pentru tot ce a reuşit să împlinească şi să însemne în 146 de ani, Academia Română va fi sărbătorită, pe data de 4 aprilie, la ora 10.00. La evenimentul desfăşurat în Aula Academiei Române şi găzduit de preşedintele Academiei, acad. Ionel Haiduc, vor fi invitaţi să participe personalităţi marcante, membri şi colaboratori ai acestei instituţii.
 
Programul aniversar va continua la ora 12.00, în sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române când se va deschide expoziţia de documente istorice "Din tezaurul cancelariilor voievodale româneşti". Amfitrionul expoziţiei va fi acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române. Expoziţia cuprinde o parte din documentele reţinute de Arhivele Naţionale şi recuperate pe parcursul anului 2011 de Biblioteca Academiei Române. Între documentele recuperate se regăsesc 610 peceţi domneşti.
 
În pofida unui parcurs tumultuos, Academia Română nu şi-a abandonat niciodată misiunea, ba dimpotrivă. A continuat tradiţia şi a evoluat firesc, adaptându-se la progresele ştiinţei contemporane. Aşa s-a întâmplat că în decursul anilor, Academia Română şi-a extins specializările de la filologie, literatură, filosofie, istorie sau teologie la ştiinţele informaticii, matematicii, arhitecturii sau audiovizualului, numărând în prezent 14 secţii.
 
În ultimii ani, Academia Română a îndeplinit un rol esenţial în integrarea noastră internaţională, prin colaborarea intensă cu alte foruri similare şi organizarea de evenimente mondiale, prin care şi-a câştigat un prestigiu bine meritat.
 

La împlinirea a 146 de ani, Academia Română invită la o călătorie în trecutul glorios al marilor personalităţi, dar şi la „gustarea” genialităţii oamenilor care fac în continuare cinste poporului român.     

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bistriţa-Năsăud: "Locomotivele" partidelor pentru alegerile parlamentare - grupaj Atragerea înapoi în ţară a celor plecaţi în străinătate, problemele fermierilor şi ale agriculturii în general, dezvoltarea infrastructurii şi turismului din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt principalele priorităţi pe care spun că le vor avea în vedere dacă vor ajunge în Parlamentul României candidaţii la...
Comunicat de presă - TVR La TVR, Poveşti în halate albe despre spitalul din Moineşti
Dan Hăulică, Ionel Sinescu şi Dumitru-Dorin Prunariu, pe listele de alegeri în Academia Română Eseistul şi criticul de artă Dan Hăulică, doctorul Ionel Sinescu, sociologul Cătălin Zamfir, muzicologul Octavian Lazăr Cosma şi cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu s-ar putea număra printre membrii titulari, corespondenţi sau de onoare ai Academiei Române, în urma votului acordat în şedinţa de luni a...
Românii care au călătorit în străinătate în 2015 au realizat plăţi cu cardul în valoare de 5,3 miliarde de lei (studiu) Românii care au călătorit în străinătate anul trecut au realizat plăţi cu cardul în valoare de 5,3 miliarde de lei şi au retras de la bancomate peste 3 miliarde de lei, potrivit unui studiu privind tendinţele şi dezvoltarea turismului global, remis luni AGERPRES.
Cercetătorul Daniel Vizman, premiat pentru lucrări privind creşterea cristalelor, lucrează pentru laserul de la Măgurele Daniel Vizman, cercetător în cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii de Vest Timişoara (UVT), distins recent de Academia Română cu premiul 'Constantin Miculescu' pentru o serie de lucrări privind creşterea cristalelor, derulează un proiect pentru cel mai mare laser din lume, cel de la Măgurele.
Piciorul diabetic, tema Seminarului internaţional organizat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava Zeci de medici din ţară şi din străinătate participă, joi şi vineri, la un seminar organizat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, tema fiind piciorul diabetic.