Cele mai citite
 


A fost descoperită o genă cheie, implicată în maladia canceroasă
joi, 8 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie, Urologie
 

O anomalie a genei NRG1 ar exista în unul din două cazuri de cancer de sân. Este vorba de o genă implicată în jumătate din numărul cancerelor de sân şi, probabil în multe alte tumori maligne, cum sunt de exemplu cele depistate la colon, prostată, ovar sau la vezica urinară. Iată ce speră să fi descoperit o echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge, care îşi publică rezultatele investigaţiilor în revista de specialitate Oncogene, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Comparând celule provenite din tumori canceroase la sân (prelevate de la 63 de femei) cu celule mamare normale, profesorul Paul Edwards şi echipa sa au evidenţiat o rată foarte slabă, chiar nulă, de manifestare a unei gene, numite NRG1, în celulele tumorale. Ţesuturile necanceroase exprimă această genă situată pe cromozomul 8. Concluzia cercetătorilor: gena NRG1 este în mod normal o genă puternică care suprimă tumoarea şi protejează organismul de proliferarea celulelor anormale. În caz contrar, o funcţionare deficientă sau o absenţă totală a acestui apărător al integrităţii genomului, dobândită în cursul vieţii, măreşte doar apariţia cancerelor.

'Cred că NRG1 ar putea fi cea mai importantă descoperire, din ultimii două zeci de ani, a unei gene capabile să suprime o tumoare, căci ne dă informaţii vitale asupra unui nou mecanism răspunzător de apariţia cancerului de sân', a declarat doctorul Edwards în faţa presei britanice. După părerea sa, nu sunt motive să credem că acest rol-cheie nu va fi depistat şi în alte tumori. Pentru Arlene Wikie, reprezentant al organizaţiei de caritate Breast Cancer Campaign, care a contribuit la finanţarea lucrărilor, suntem în faţa 'unui progres important' care ar putea deschide calea 'spre o mulţime de strategii noi pentru ameliorarea diagnosticului şi tratamentului'.

Salutând caracterul serios al publicaţiei britanice, specialiştii francezi rămân totuşi prudenţi. 'Este un studiu bun, dar nu avem încă dovada definitivă că un defect al genei NRG1 este răspunzător de apariţia cancerelor. Vor fi necesare verificări pe modele animale', subliniază Daniel Birnbaum de la Centrul de cercetări în domeniul oncologiei din Marsilia, a cărui echipă a colaborat cu cea de la Cambridge în primele faze ale studiului. De altfel, adaugă el, 'se ştie că NRG1 codifică pentru o proteină care este un factor de creştere, dar rolul acestei gene nu este complet elucidat'. Doctorul Marc Espie, oncolog la spitalul Saint-Louis, este de aceeaşi părere. 'Este o descoperire importantă... dacă am putea s-o confirmăm. Trebuie să mai facem studii complementare pe animale, dar şi pe un mare număr d e femei', continuă Le Figaro.

Ce se poate spune despre recidivele la bolnavi? 'Descoperirea genei p53 (genă care suprimă tumora identificată în 1979) ne-a permis să progresăm în înţelegerea mecanismelor cancerelor, dar, în practică, consecinţele referitoare la asistenţa pacienţilor rămân moderate', aminteşte Marc Espie. De ani întregi, cercetătorii sunt în căutarea unor markeri genetici şi moleculari ai cancerelor, care ar permite să se stabilească, în fiecare caz, 'o semnătură a tumorii' care ar putea să facă previziuni asupra pronosticului său şi să-i adapteze tratamentul. În cancerul de sân, unele medicamente anti-canceroase (herceptina, de exemplu) nu sunt prescrise decât în prezenţa unei mutaţii suferite de gena HER2. Dar genele care intervin în tumorile mamare, care sunt de fapt foarte heterogen e, sunt, toate, departe de a fi perfect cunoscute. O echipă a recenzat 70 din ele. Acestea fac în prezent obiectul unui studiu efectuat asupra unui număr de 6.000 de paciente din Europa. Obiectivul urmărit: să se observe dacă totalul celor 70 de gene (testul MamaPrint) prezice mai bine agresivitatea unui cancer de sân decât ceilalţi parametri clinici şi biologici de rutină.

Biomarkerii cancerelor de sân se vor afla în centrul dezbaterilor Zilelor Societăţii franceze de Senologie şi Patologie mamară (SFSPM), ajunse la ediţia cu numărul 31, din 11-13 noiembrie, la Lyon.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nobelul pentru Medicină a fost câştigat de un trio american pentru un studiu cu privire la enzima telomerază Premiul Nobel pentru Medicină 2009 a fost atribuit omului de ştiinţă australo-american Elizabeth Blackburn şi colegilor săi americani Carol Greider şi Jack Szostak pentru studiul lor asupra enzimei telomerază, a anunţat luni Comitetul Nobel de la Stockholm, informează agenţiile internaţionale de presă...
SUA: Descoperire promiţătoare pentru tratarea cancerului de prostată (studiu) O genă extrem de importantă, numită GATA 2, care favorizează rezistenţa la chimioterapie în cazurile de cancer de prostată a fost identificată de o echipă internaţională de cercetători de la Spitalul Mount Sinai din New York, relatează EFE, menţionând că această descoperire permite un nou tratament,...
Labradorul Retriever diagnostichează cancerul după miros Labradorul Retriever este capabil să diagnosticheze cancerul cu precizia colonoscopiei, arată un recent studiu al oamenilor de ştiinţă japonezi. Deşi folosirea câinilor în medicină este considerată o 'afacere prea costisitoare', după particularităţile acestora ar putea fi creat un 'senzor electronic'...
Secvenţierea genomului bolnavilor dezvăluie cauza genetică a maladiei Cercetători americani au secvenţiat în totalitate genomul unor bolnavi şi al familiei lor, descoperind cauza genetică specifică bolii lor, ceea ce deschide calea unei aplicări mai largi a genomicii pentru tratamente personalizate, informează AFP.
Chimioterapia este mai eficientă la anumite ore (studii) Perturbarea ritmurilor biologice constituie un factor de risc în cazul unor boli precum cancerul, potrivit unor cercetări în curs, dar conform cărora poate începe o primă aplicaţie practică - cronoterapia, scrie lefigaro.fr.
Noutate absoluta in abordarea integrativa a cancerului - solutia inedita gasita in fructe, dupa 35 de ani de cercetare O descoperire cu implicatii de necontestat in prevenirea si lupta cu cancerul, confirma si demonstreaza stiintinfic ceea ce pana acum erau doar supozitii empirice, si anume importanta unui regim bazat pe fructe si legume in prevenirea si lupta cu cancerul. Dupa lungi cercetari ce au durat 35 de...