Cele mai citite
 


Bolile cronice, o ameninţare la adresa creşterii economice a Chinei
miercuri, 4 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Creşterea economică a Chinei, cea mai mare piaţă a ţigărilor din lume, ar putea încetini din cauza cancerului şi a altor boli cronice care afectează forţa de muncă din această ţară, potrivit ministrului sănătăţii Chen Zhu, relatează marţi cotidianul chinez China Daily.
Bolile netransmisibile de lungă durată sunt responsabile de patru din cinci decese în China, comparativ cu aproximativ 63% pe plan mondial, absorbind circa 70% din cheltuielile naţiunii din domeniul sanitar, a declarat Chen Zhu, luni, într-un interviu acordat în provincia Hainan, unde participă la Forumul Asiatic de la Boao. Lupta împotriva acestei ameninţări implică un control mai strict al industriei tutunului, considerată responsabilă pentru un milion de decese în China, a adăugat ministrul.

PIB-ul Chinei a crescut în medie cu 10% pe an în ultimele trei decenii, transformând această ţară în cel mai mare exportator din lume şi a doua cea mai mare economie mondială, după SUA. În acelaşi timp însă, China ocupă primul loc în lume în privinţa numărului de locuitori care suferă de diabet (90 de milioane) şi de boli cronice ale rinichilor (120 de milioane).

'Dacă nu oprim creşterea rapidă a numărului de boli cronice din China, aceasta va avea un impact nu numai asupra sănătăţii oamenilor, ci şi asupra societăţii şi economiei', a afirmat ministrul chinez. 'Ar putea afecta continuitatea creşterii noastre economice, deoarece multe dintre decesele cauzate de bolile cronice se produc în rândul persoanelor de sub 60 de ani', a adăugat Chen.

China va lua în considerare extinderea forţei de muncă din industria sănătăţii şi îmbunătăţirea accesului populaţiei din oraşele mari la serviciile sanitare, a mai precizat Chen. De asemenea, guvernul va analiza introducerea unui nou sistem de licitaţie, testat în provincia Anhui din estul Chinei, care încurajează companiile farmaceutice să concureze pentru contracte cu statul privind medicamentele esenţiale. 'Preţurile medicamentelor şi echipamentelor sunt puţin cam ridicate în China. Echilibrarea creşterii industriei şi controlul asupra cheltuielilor cu sănătatea este în acelaşi timp o provocare şi o dilemă pentru guvern', a declarat ministrul.

Tutunul reprezintă o altă dilemă pentru China, cel mai mare producător şi consumator mondial. 'Unul dintre obiectivele cheie este îmbunătăţirea supravegherii guvernului asupra activităţilor comerciale legate de tutun', a mai afirmat Chen Zhu în interviu.AGERPRES/(Letiţia Pană)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Cuba: Mai puţine cazuri de diabet şi de boli cardio-vasculare în timpul crahului economic din 1991-1995 Deficitul de benzină şi de produse alimentare din 1991-1995, provocat de prăbuşirea Uniunii Sovietice şi de înăsprirea embargoului din partea SUA, i-a făcut pe cubanezi să slăbească în medie câte 5,5 kilograme, prezintă cotidianul britanic The Guardian concluziile unui grup de cercetători din SUA, Spania...
China ar putea fi lovită de un val de decese legate de fumat /oficial OMS/ China ar putea fi lovită în următoarele decenii de un val de decese provocate de fumat, dacă nu se iau măsuri ferme de control în ţara cu peste 300 de milioane de fumători adulţi, a avertizat joi un înalt oficial din Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, într-un interviu acordat agenţiei chineze Xinhua...
China: Aplicarea unor măsuri anti-tutun ar permite evitarea a 13 milioane de decese până în 2050 Punerea în aplicare în China a măsurilor de luptă împotriva fumatului recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar permite evitarea a 13 milioane de decese până în 2050, potrivit unui studiu, relatează miercuri AFP.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Marea Britanie: companiile farmaceutice exploatează o "portiţă" legală pentru a creşte preţurile medicamentelor Companiile de medicamente au fost acuzate de 'jaf la drumul mare' în dauna sistemului naţional de sănătate (NHS), după ce acestea s-au folosit de o 'portiţă' legală pentru a creşte preţurile la medicamente, în unele cazuri cu până la 2.000 de procente, relatează The Independent.