Cele mai citite
 


FABC atrage atenţia asupra situaţiei bolnavilor de cancer
miercuri, 4 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) şi-a stabilit planul de acţiune, liniile directoare privind responsabilitatea faţă de cei ale căror interese le reprezintă - bolnavii de cancer - cu prilejul adunării generale, se arată într-un comunicat remis presei.
Activitatea federaţiei urmăreşte rezolvarea problemelor întâmpinate de aceştia, în special lipsa tratamentului, precum şi cea de lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.
FABC a făcut intervenţii repetate atât Ministerul Sănătăţii, cât şi la CNAS sau Avocatul Poporului prin care a atras atenţia asupra situaţiei dramatice cu care se confruntă bolnavii de cancer din România - lipsa medicamentelor.
Un alt aspect îngrijorător care afectează protocoalele terapeutice din oncologie este reprezentat de propunerile NICE de raţionalizare a consumului de medicamente, arată federaţia.
"Pacienţii oncologici au nevoie de medicaţia prescrisă conform cu stadiul bolii, la termenele prescrise, nu de procente şi firimituri şi doar atunci când exerciţiul bugetar o permite", subliniază sursa citată.
Reprezentaţii FABC afirmă că dacă semnalele de alarmă trase cu privire la problematica oncologică nu vor fi soluţionate în cel mai scurt timp posibil, iau în calcul organizarea unor proteste care să implice societatea civilă pentru rezolvarea solicitărilor bolnavilor de cancer.
O altă problemă cu impact direct asupra pacienţilor de cancer, consideră reprezentaţii federaţiei, o constituie "politica falimentară" de încadrare a personalului medical.
Recent, prof. dr. Vasile Astărăstoae a spus că foarte mulţi medici aleg să plece în ţările OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), unde lucrează 11.200 de medici români care au plecat începând cu 2007. În Marea Britanie lucrează 3.500 de medici români, care s-au constituit într-o asociaţie susţinută de autorităţile britanice, iar în Franţa peste 5.100 de medici sunt români.
"Această lipsă înseamnă pentru toţi pacienţii timp şi energie irosite în încercarea de a accesa serviciile medicale la care cu toţii au dreptul. FABC solicită Guvernului României să ia măsuri urgente pentru remedierea acestei situaţii", mai arată sursa.
FABC anunţă că va înainta o scrisoare deschisă Ministerului Sănătăţii "prin care va cere public comunicarea datei când medicamentele lipsă vor fi aduse în România de compania statului, UNIFARM, dar şi soluţii de rezolvare a situaţiei pacienţilor până când aceste medicamente vor fi din nou în România".
În România lipsesc 40 de citostatice ieftine, indispensabile schemelor de tratament, iar medicii oncologi fac eforturi uriaşe pentru a menţine pacienţii în viaţă. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Scrisoare deschisă a Societăţii Naţionale de Oncologie adresată CNAS şi CMR Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a adresat o Scrisoare deschisă ministrului sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) şi Colegiului Medicilor din România (CMR), scrisoare adoptată în urma întâlnirii pe care a avut-o sâmbătă pe tema problemelor legate...
PSD îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România Partidul Social Democrat îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România şi totodată condamnă indiferenţa, iresponsabilitatea şi aroganţa cu care noul guvern tratează această problemă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Graţiela Drăghici...
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Bolnavii de cancer îşi procură medicamentele din străinătate Bolnavii de cancer din România, plătitori de taxe şi contributori la bugetul sistemului naţional de sănătate, au ajuns în situaţia de a-şi asigura tratamentul recurgând la medicamente cumpărate din străinătate, pe propria cheltuială, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor...
FABC ar putea depune plângere penală împotriva MS cu privire la întreruperea tratamentelor pentru bolnavii de cancer Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat că FABC ar putea să facă plângere penală împotriva Ministerului Sănătăţii, responsabil pentru asigurarea continuităţii tratamentului bolnavilor de cancer.
Cezar Irimia (APCR): Noua metodologie de calcul al preţurilor va determina dispariţia mai multor medicamente de pe piaţă Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, a anunţat că intenţionează să acţioneze în judecată Ministerul Sănătăţii pentru lipsurile din sistem, adăugând că noua metodologie de calcul al preţurilor va determina dispariţia mai multor medicamente de pe piaţă.
PROVOCĂRILE SISTEMULUI ONCOLOGIC DIN ROMÂNIA ÎN 2014 Pentru al patrulea an consecutiv, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului printr-o dezbatere cu tema “Provocările Sistemului Oncologic din România în 2014”.