Cele mai citite
 


Obezitatea în SUA ar putea fi mai răspândită decât se credea, conform unui nou studiu
miercuri, 4 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Problema obezităţii în SUA ar putea fi şi mai gravă decât se credea până acum, conform unor cercetători citaţi marţi de BBC.
Potrivit acestora, folosirea indicelui de masă corporală /IMC/ pentru a stabili dacă o persoană este sau nu obeză duce la subestimarea situaţiei.

Astfel, până la 39% dintre cei care până în prezent nu sunt consideraţi obezi în realitate sunt, conchide studiul realizat de cercetători americani, publicat în revista One a reţelei PLoS /Public Library of Science/.

Pentru a determina IMC se face un calcul care combină înălţimea şi greutatea, în funcţie de rezultat putându-se stabili dacă este vorba sau nu de obezitate. Cineva cu un IMC de 30 sau mai mare este considerat obez.

Conform Centrului american pentru controlul bolilor, cel puţin unul din trei americani sunt obezi. În realitate numărul lor ar putea fi însă mult mai mare.

Un alt mod de a diagnostica obezitatea este stabilirea procentului de grăsime. Pragul de obezitate este, în acest caz, de 25% pentru bărbaţi şi 30% pentru femei.

Potrivit dr. Eric Braverman, unul din cercetătorii implicaţi în studiu, IMC este un mijloc 'insuficient de sensibil' care duce la subdiagnosticare, în vreme ce măsurarea procentului de grăsime corporală este o metodă superioară.

Echipa de oameni de ştiinţă de la facultatea de medicină a Universităţii New York şi de la Colegiul medical Weill Cornell din New York a analizat situaţiile a 1393 de persoane cărora le-au fost măsurate atât IMC, cât şi procentul de grăsime corporală. Deşi în majoritatea cazurilor cele două măsurători au dus la aceeaşi concluzie, un număr de 539 de participanţi la studiu - adică 39% - nu s-au încadrat în categoria 'obezi' după IMC, dar procentul de grăsime i-a indicat ca atare.

Astfel de disparităţi au fost înregistrate mai ales în rândul femeilor, şi mai ales în rândul celor mai în vârstă. Pierderea accentuată a masei musculare, la femei, odată cu înaintarea în vârstă face ca IMC să conducă la concluzii înşelătoare, au explicat cercetătorii.

Aceştia propun schimbarea pragului de obezitate la un IMC de 24 pentru femei şi de 28 pentru bărbaţi. În prezent, un IMC cu valoarea 24 este considerat 'normal'.

Potrivit noilor estimări, 64%, sau aproape 100 milioane de americani sunt obezi, au menţionat autorii studiului.

Nu este prima dată când corectitudinea IMC este adusă în discuţie. Un studiu efectuat de Universitatea Leicester /MB/ a propus ca acesta să fie 'ajustat' în funcţie de etnie.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Obezitatea ucide mai mulţi americani decât se credea (studiu) La doar câteva zile după ce autorităţile sanitare federale americane au publicat statistici promiţătoare în lupta împotriva obezităţii infantile, un alt studiu sugerează că sistemul sanitar public american nu ar trebui încă să sărbătorească, relatează luni Associated Press.
Până în 2030, un american din doi va fi obez (studiu) Dacă americanii îşi vor păstra obiceiurile alimentare nesănătoase, istoricii viitorului se vor uita înapoi spre începutul secolului XXI considerându-l o epocă de aur a oamenilor slabi şi sănătoşi, conform unui material preluat de Reuters, privind prognoza unei creşteri alarmante a numărului de obezi...
SUA: costurile implicate de obezitate depăşesc 200 de miliarde de dolari pe an (studiu) Costul obezităţii pentru economia americană este în fiecare an de cel puţin 215 miliarde de dolari, implicând costurile directe precum cheltuielile medicale sau indirecte, precum cele legate de pierderea productivităţii, potrivit unui studiu publicat marţi, informează AFP.
Noi perspective în studierea originii genetice a obezităţii (studiu) Cercetători americani au identificat gene-cheie în metabolismul care controlează mecanismul de ardere sau stocare a grăsimilor din organism, această descoperire putând duce la o nouă abordare în tratarea obezităţii, informează AFP.
Greutatea în exces după 50 de ani ar putea accelera apariţia bolii Alzheimer (studiu) Obezitatea sau greutatea în exces după vârsta de 50 de ani ar putea accelera apariţia bolii Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Psychiatry şi preluat de AFP.
Obezitatea afectează 13 la sută din populaţia mondială adultă (studiu) Obezitatea aflată în plină expansiune la nivel mondial afectează în prezent aproape 650 de milioane de adulţi sau 13 la sută din populaţia mondială adultă, putând ajunge la 20 la sută până în anul 2025 dacă ritmul actual al răspândirii acestei epidemii continuă, potrivit unui studiu publicat vineri în...