Cele mai citite
 


Românii beau mai multă cafea decât ceai (studiu)
miercuri, 4 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un studiu recent privind consumul de ceai verde în România coordonat de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi arată că majoritatea românilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde şi nici compoziţia acestuia.
Ei asociază în mod greşit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice, şi nu cu băutura provenită din frunzele arborelui de ceai.
În topul băuturilor nealcoolice consumate de români se află apa îmbuteliată, cu 66,2%, urmată de cafea - 64%, lapte - 53,4%, ceaiul fiind ultima opţiune - 44,5%, a spus prof. dr. Mencinicopschi.
Potrivit acestuia, băutura consumată în cea mai mare măsură din lume, alături de apă, este ceaiul veritabil din planta Camellia sinensis.
El a evidenţiat că ceaiul verde reprezintă o importantă resursă naturală de hidratare şi este un aliat al sănătăţii, susţinând apărarea naturală a organismului. Teina din ceaiul verde ajută organismul să se menţină relaxat pe parcursul întregii zile. Cafeina din ceai acţionează ca stimulent uşor şi, spre deosebire de cafeina din cafea, care îşi face efectul imediat, se eliberează mai încet în organism. Acest efect mai lent constituie un avantaj, întrucât starea de bine, de revitalizare pe care o induce în organism se va prelungi cu mult faţă de cea dată de cafea, a detaliat Mencinicopschi.
Studiul relevă faptul că 17% dintre români consideră că ceaiul verde este o alternativă mai sănătoasă comparativ cu alte băuturi, principalele motive pentru care sunt dispuşi să consume mai mult ceai verde fiind problemele de sănătate - 15% şi dieta.
"Recunoscut la nivel mondial pentru beneficiile sale, consumul de ceai verde nu este încă un obicei cotidian răspândit în larg în România, după cum relevă studiul. Beneficiile ceaiului verde sunt cunoscute de mii de ani în Asia, acesta fiind asociat cu scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare sau prevenirea unor afecţiuni cronice precum obezitatea, diabetul şi declinul funcţiei cognitive", a evidenţiat prof. dr. Mencinicopschi.
Acesta a adăugat că este foarte importantă calitatea apei cu care se face ceaiul, ceaiul verde preparându-se cu apă la 50-60 de grade şi o infuzare de maximum cinci minute.
Consumul de ceai ar trebuie să fie de 5 până la 8 ceşti, în această cantitate nefiind dăunător, iar de cafea, de una-trei ceşti pe zi, a mai susţinut prof. dr. Mencinicopschi.
El a susţinut că românii ar trebui să introducă ceaiul în dieta zilnică în cantităţi mai mari, aceasta fiind o alternativă mai sănătoasă la cafea şi un susţinător al sănătăţii, datorită proprietăţilor de prevenţie a anumitor afecţiuni.
În ceea ce priveşte momentul zilei când românii preferă să consume ceai, acesta este dimineaţa pentru 46,6% şi seara pentru 30,1%.
Laptele este de asemenea o băutură pe care cei mai mulţi - 52% - o consumă dimineaţa şi doar 21,1% seara.
Liderul incontestabil pentru dimineaţa rămâne cafeaua, cu o rată de consum de 83,1%. Pe parcursul zilei românii aleg să bea apă îmbuteliată sau băuturi răcoritoare, în timp ce băuturile alcoolice sunt consumate preponderent seara - 74,5%.
Studiul a fost realizat în perioada ianuarie-februarie 2012 pe un eşantion de 1.200 de persoane din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ceaiul, cald sau rece, are o contribuţie importantă la hidratarea corectă a organismului. Ceaiul provenit din planta Camellia sinensis a fost consumat de secole pentru proprietăţile sale hidratante şi, potrivit unui nou studiu care investighează efectul potenţial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului în funcţie de valoarea tensiunii superficiale, coordonat de prof. univ...
Flavonoizii din ceai scad riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, spune prof.univ.dr. Gheorghe Mencinicopschi Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume după apă, a declarat, joi seara, în cadrul unei conferinţe de presă prof.univ. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Dieta sănătoasă poate preveni îmbolnăvirile, susţin specialiştii Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză o morbidităţii şi mortalităţii în lume, fiind în strânsă legătură cu nivelul colesterolului seric, iar România ocupă unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea prin aceste boli, a subliniat prof.dr. Eduard Apetrei...
„Crezi ca stii ce bei?”, noul volum al prof. Mencinicopschi revolutioneaza mitul hidratarii Prof. Dr. Mencinicopschi a lansat noua sa carte ”Crezi ca stii ce bei?” in cadrul unui eveniment de presa organizat de Coreus Publishing si gazduit de Andreea Marin, cunoscuta pentru atentia acordata stilului de viata sanatos. A bea nu este totuna cu a te hidrata si asa cum suntem ceea ce mancam...
Sucurile carbogazoase si sanatatea Sucurile fac parte din "alimentatia" noastra zilnica, prin urmare merita atentie atunci cand vorbim de sanatate. Consumul de sucuri de cateva ori pe zi are consecinte importante asupra organismului. In plus, in ultima perioada se dezbate daca e benefica inlocuirea unei mese solide cu suplimetele...
Secretele alimentare ale longevităţii celor mai sănătoşi oameni ai planetei Locuitorii din cinci zone ale planetei, denumite Zone Albastre, trăiesc mai mult decât restul, foarte mulţi depăşind vârsta de 100 de ani, scrie revista Time într-un material care trece în revistă cincisprezece obiceiuri alimentare ale băştinaşilor acestor locuri.