Cele mai citite
 


Consumatorii, sfătuiţi să cumpere carne şi organe de miel însoţite de certificatul de sănătate publică veterinară
joi, 5 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să cumpere carnea şi organele de miel numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, întrucât există pericolul substituirii acestor cărnuri cu cea de câine.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis miercuri AGERPRES, carnea de miel sau de ied, care provine din unităţi autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare, va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală şi va avea inscripţionate pe partea superioară numele ţării cu majuscule sau codul ISO al ţării (ex: 'RO'), în centru va exista numărul de autorizare acordat de ANSVSA, iar în partea inferioară abrevierea: CE, cu majuscule.
În ceea ce priveşte carnea de miel sau ied, care provine din unităţi aprobate pentru perioadă de tranziţie şi din locuri special amenajate temporar, este ştampilată cu o ştampilă de formă rotundă cu numele ţării "ROMÂNIA" scris cu majuscule, în centru indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii, iar imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii. În partea inferioară apare cu majuscule "Controlat Sanitar-Veterinar".
De asemenea, ANSVSA menţionează câteva carateristici ale cărnii de miel în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, "uşor de confundat pentru o persoană neavizată".
"Precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind. Este de preferat ca mielul sacrificat să aibă urechile ataşate de cap. Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, uşor de confundat pentru o persoană neavizată", se menţionează în comunicatul Autorităţii Veterinare.
În ceea ce priveşte ouăle, acestea trebuie achiziţionate doar din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară, care provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate sanitar veterinar, au fost transportate până la locul de desfacere cu mijloace auto autorizate şi care respectă normele şi condiţiile de igienă şi de temperatură. De asemenea, ouăle trebuie depozitate şi expuse spre comercializare cu respectarea condiţiilor de igienă şi temperatură.
Potrivit ANSVSA, comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se va realiza doar în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene.
Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine. Şi brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc).
De asemenea, brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore. În vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, etc.
Alte produse alimentare tradiţionale precum: cozonaci,prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. se pot achiziţiona din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANSVSA: 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre indică absenţa medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a analizat, până în prezent, 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre, pentru determinarea prezenţei medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor, toate indicând absenţa acestor substanţe.
ANSVSA va demara luni un Plan naţional de control pentru depistarea E-coli în carne şi lapte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat duminică că va demara un Plan Naţional de Control, în data de 16 mai, pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli (E.coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.
Şeful ANSVSA: Pe 20 aprilie declanşăm campania de controale pentru Paştele ortodox Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va declanşa în data de 20 aprilie 2013 o serie de controale la nivel naţional pentru verificarea modului în care sunt produse, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle, dar şi alte alimente consumate cu precădere...
ANSVSA: Prezenţa E-coli în lapte crud şi carne de oaie; trei probe au fost pozitive din 94 analizate Trei probe dintr-un număr de 94 prelevate şi analizate de inspectorii sanitari veterinari, în ultimele două săptămâni, au fost pozitive în ceea ce priveşte prezenţa bacteriei E-coli, una fiind recoltată din lapte crud provenit de la o fermă de creştere a bovinelor din judeţul Alba, iar două de pe suprafaţa...
ANSVSA: Inspectorii veterinari au descoperit prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate din brânză şi carne de pui Inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş şi în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în...
ANSVSA: Trei dintre cele 100 de probe analizate pentru determinarea ADN de cal au fost pozitive Trei dintre cele 100 de probe analizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru determinarea ADN-ului de cal au fost identificate pozitive.