Cele mai citite
 


Rinitele alergice sezoniere
joi, 5 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie, ORL
 

 

 

 

 

Unele dintre afecţiunile ORL  sunt legate de factorii de mediu şi climatici, apărând astfel preponderent într-o anumită perioadă a anului. Rinita alergică sezonieră sau polinoza apare primăvara şi la începutul verii (lunile mai-iunie în ţara noastră), în perioada de maximă înflorire a vegetaţiei pomicole, arboricole şi graminee. 

Prin frecvenţă, atingând 10-20% din populaţia generală (în funcţie de regiune) şi prin simptomatologia foarte supărătoare, se impune o prezentare a acestei boli în faţa publicului larg, ajutând astfel bolnavul să se orienteze în prezentarea la medicul specialist.
 
Rinita alergică sezonieră este o boală produsă de contactul dintre alergen (adică substanţa care produce alergia – polenul) şi organism, care se face la nivelul mucoasei nazale, unde determină o reacţie imunologică specifică, antigen – anticorp IgE. Această reacţie determină modificări ale mucoasei nazale cu edem, rinoree şi obstrucţie nazală. Hiperactivitatea nazală specifică se caracterizează prin răspunsul exagerat al mucoasei nazale, la contactul repetat cu antigenul specific (polenul), faţă de care organismul s-a sensibilizat. Boala apare preponderent la sexul masculin, cu debut în adolescenţă şi perioada de adult tânăr, cu atenuare la vârsta a treia. Este influenţată şi de predispoziţia genetică familială.
 
Simptomatologie
 
Simptomele rinitei alergice sezoniere includ: crize intermitente de strănut în salve, rinoree sero-mucoasă (secreţii nazale apoase abundente), obstrucţie nazală (senzaţia de nas înfundat), prurit nazal (mâncărimi la nivelul foselor nazale) şi prurit faringian. Adeseori simptomele nazale sunt însoţite şi de fenomene alergice oculare, reprezentate de blefaro-conjunctivite, cu o hiperlacrimaţie puternică, înroşire şi mâncărimi oculare.
 
Crizele de rinită alergică se pot repeta de mai multe ori pe zi, în funcţie de gradul de concentraţie a alergenului (polenului) în aer, de condiţiile atmosferice (aer uscat sau umed, vânt), de timpul petrecut de subiect în mediul cu alergen. Cele mai alergizante sunt polenurile de graminee.
 
Simptomele pot ajunge să fie cvasipermanente, se pot însoţi şi de hipoosmie (diminuarea mirosului), cefalee fronto-orbitară, tulburări de somn, care împreună conduc la astenie, tulburări de atenţie şi concentrare, scăzând sever calitatea vieţii pacientului.
 
Diagnostic şi tratament
 
Diagnosticul se pune printr-o interogare corectă a pacientului, explorarea ORL, explorarea alergologică şi explorări complementare (radiologice şi de laborator).
Tratamentul se adresează simptomatogiei, dar şi etiologiei bolii şi se individualizează în funcţie de fiecare pacient, cu istoricul şi evoluţia bolii lui. Medicul specialist ORL indică medicaţia antihistaminică pe cale orală şi tratament cu corticoizi topici tip spray, care au efect şi asupra simptomatologiei oculare. Corticoizii intranazali au revoluţionat tratamentul în rinita alergică, ameliorând rapid simptomele, cu acţiune de durată şi fără să aibă efectele secundare ale corticoizilor sistemici. Bineînţeles, tratamentul trebuie completat cu imunoterapia specifică (desensibilizare) efectuată în cabinetele de alergologie.
 
Evoluţie şi prognostic
 
Evoluţia este ondulatorie de-a lungul anilor, simptomele se repetă în fiecare sezon, în funcţie de cantitatea de alergeni şi condiţiile meteo, tinzând să se amelioreze cu vârsta. Boala se poate asocia cu astmul bronşic şi polipoza nazală, prin implicarea aceluiaşi mecanism imunologic. Se poate agrava în timp prin extinderea sensibilizării la alţi alergeni prezenţi în aer.
 
Rinita alergică este o afecţiune benignă, care nu pune viaţa în pericol, dar uneori, prin severitatea simptomelor creează un disconfort fizic şi psihic greu tolerat de bolnav.
 
Profilaxie
 
Profilaxia vizează eliminarea sau evitarea alergenilor prin nişte măsuri primare: evitarea excursiilor cu campare în perioada de înflorire a plantelor, reducerea timpului petrecut în aer liber în locurile cu concentraţie mare de polenuri, evitarea trecerii prin fânaţe, evitarea cositului, închiderea ferestrelor când concentraţia de polen e mare în atmosferă (vânt puternic), circulaţia cu geamurile maşinii ridicate în zonele cu graminee. Recomandăm prezentarea la medicul ORL la apariţia simptomelor rinitei alergice.      
 
 
Medcenter – Centre medicale si laboratoare

  

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alergia mai agresivă ca niciodată Caracteristici generale Ne aflăm într-un secol aflat sub amprenta poluării, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice şi a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste direcţii sfâşie efectiv fiinţa umană în toate felurile, motiv pentru care organismul biologic...
ALERGIA ALIMENTARA Orice aliment poate cauza o reacţie alergică, multe din alergiile alimentare apărând în primii ani de viaţă. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestări cutanate, respiratorii, gastrointestinale sau chiar anafilaxie.
Cum sa ne ferim de rinita alergica Rinita alergica este o afectiune de natura alergica a mucoasei nazale care se manifesta prin stranut, secretii apoase nazale, mancarime a nasului, ochilor si gatului, lacrimare, simptome care apar simultan cu expunerea la alergen. Rinita alergica este de obicei sezoniera, fiind declansata...
Alergiile, neplăcerile sezonului de primăvară - cât de răspândite sunt alergiile - care sunt cei mai frecvenți alergeni - simptome, tratament, prevenție
Asociaţia Mondială de Alergologie: Bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice Asociaţia Mondială de Alergologie atrage atenţia că bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice, sunt din ce în ce mai complexe în toată lumea, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, medicul Camelia Berghea.
Dr. Poliana Leru: Alergia - o patologie a lumii moderne Alergia este o patologie a lumii moderne, prevalenţa sa s-a triplat în ţări ca Finlanda, de exemplu, iar un studiu realizat în zona Cluj-Napoca a arătat o prevalenţă care a crescut de la 13 la 20%, susţine dr. Poliana Leru.