Cele mai citite
 


ASR susţine implicarea specialiştilor în elaborarea noului proiect de lege a sănătăţii
vineri, 6 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un Consiliu Consultativ va fi creat la nivelul Ministerului Sănătăţii, cu rolul de a dezbate noul proiect de lege în domeniu, pe capitole şi grupuri de lucru, a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, Alianţa pentru Sănătate din România.
Ministerul Sănătăţii a aprobat, în urma discuţiilor avute de Cristian Hotoboc, preşedinte al ASR, şi secretarul de stat Vasile Cepoi, solicitarea Alianţei în ceea ce priveşte implicarea specialiştilor din toate palierele sistemului de sănătate în elaborarea şi dezbaterea noului proiect de lege în domeniu.
Noua propunere legislativă trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor sistemului sanitar din România, rezolvând probleme legate de accesibilitatea pacienţilor la serviciile de sănătate, eficientizarea costurilor, calitatea serviciilor medicale şi gestionarea informaţiilor.
Primul capitolul pus în dezbatere se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor publice.
Conform informaţiilor primite de la Ministerul Sănătăţii, acest capitol va pune accent pe reorganizarea spitalelor sub formă de instituţii nebugetare, menţinând caracterul de spital public pentru a rămâne în proprietatea statului sau a autorităţilor publice locale şi a nu putea fi înstrăinate.
Această formă de organizare ar putea permite descentralizarea reală şi introducerea conceptului de autonomie instituţională în administrarea spitalelor.
Reprezentanţii Alianţei doresc transpunerea în realitate a asigurărilor venite din partea Ministrului Sănătăţii în ceea ce priveşte existenţa unor reglementări menite să prevină riscul politizării şi să asigure accesul neîngrădit al populaţiei la îngrijiri medicale indiferent de condiţia materială sau socială, acestea reprezentând cele mai mari riscuri ale formei de reorganizare propuse.
Ei mai susţin oportunitatea reglementărilor privind creşterea rolului consiliului de administraţie, creşterea responsabilităţii managementului spitalului şi cea a responsabilităţii individuale a fiecărui angajat, ca urmare a unor clauze contractuale negociate pe baza cărora se vor stabili indicatori de performanţă.
Printre avantajele evidente ale noii forme de organizare propuse se regăsesc libertatea unităţilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numărul de posturi sau de a remunera personalul după calitatea, cantitatea şi complexitatea (nivelul de competenţă) muncii prestate, de a încheia parteneriate care să asigure desfăşurarea asistenţei medicale cu plata la cererea pacienţilor şi remunerarea suplimentară a personalului care acordă aceste servicii medicale.
Pe de altă parte, reprezentanţii ASR consideră că este deosebit de important ca Ministerul Sănătăţii să susţină, în continuare, investiţiile de înaltă performanţă, investiţiile pentru reabilitarea fizică şi pentru dezvoltarea capacităţii de îngrijiri spitaliceşti, precum şi să aprobe înfiinţarea sau desfiinţarea structurilor din spitalele publice, în conformitate cu politica de sănătate a Guvernului.
AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS va începe consultările pentru noul proiect de lege a sănătăţii şi pachetul de servicii de bază Ministerul Sănătăţii va demara în perioada următoare o serie de consultări pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, dar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei...
E. Nicolăescu: Noul proiect de lege a sănătăţii nu-şi propune decât înlocuirea actualului management cu politrucii portocalii Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a criticat joi, într-o conferinţă de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii de a modifica actuala Lege a sănătăţii, susţinând că prin noile reglementări nu se urmăreşte decât înlocuirea actualului management al instituţiilor sanitare cu "politruci portocalii".
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Vasile Cepoi: Soluţia de a trece colectarea la CNAS, cel puţin pentru moment, nu este o prioritate (interviu) Dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a evidenţiat într-un interviu acordat AGERPRES că o parte dintre modificările pe care şi le propune noua lege a Sănătăţii vor fi introduse deja dinainte de a fi gata noul act normativ. Este vorba despre reorganizarea spitalelor, înfiinţarea...
Vasile Cepoi:Proiectul noii legi a sănătăţii va intra în dezbaterea Parlamentului în luna septembrie, după dezbaterea publică Proiectul noii Legi a sănătăţii va intra în dezbaterea Parlamentului în luna septembrie, după ce va sta în dezbatere publică două luni, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, care a participat la Conferinţa Asiguratorilor din România.
Vasile Cepoi: Noul proiect de lege a sănătăţii prevede autonomia managerială şi financiară a spitalelor Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a afirmat, marţi, că noul proiect de lege în domeniu prevede, printre altele, autonomia managerială şi financiară a spitalelor şi că medicii nu vor mai fi bugetari.