Cele mai citite
 


Bihor: Campanie de informare-comunicare, pe tema "Sănătatea şi îmbătrânirea", de Ziua Mondială a Sănătăţii
joi, 5 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oradea, 5 apr /Agerpres/- Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor derulează, în perioada 2-6 aprilie, o campanie de informare-comunicare prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii, 7 aprilie, care are, în anul 2012, ca temă 'Sănătatea şi îmbătrânirea'.
'Modul în care o persoană îmbătrâneşte este influenţat în mare măsură se stilul de viaţă avut în decursul anilor. Dezideratul principal este acela de îmbătrânire activă, adică sănătate, participare socială şi securitate a cetăţenilor vârstnici,' se arată în comunicatul remis joi de DSP Bihor şi semnat de directorul executiv dr. Marius Pîrcioagă.
În acest sens, pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătrâneţe, pentru a îmbătrâni activ, specialişii DSP Bihor recomandă menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, renunţarea la fumat, prevenirea şi detectarea precoce a cancerului, protejarea de bolile infecţioase. De asemenea, sunt recomandate prevenirea diabetului zaharat II, scăderea valorii colesterolului, dar şi participarea la viaţa socială, mişcare pentru sănătatea muşchilor, oaselor şi articulaţiilor şi menţinerea unei bune stări de sănătate mintală.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au efectuat în această săptămână o serie activităţi de informare-comunicare cu vârstnicii din Centrele sociale multifuncţionale pentru persoane vârstnice din municipiul Oradea pe problematica menţinerii unui stil de viaţă sănătos în această perioadă a vieţii, o masă rotundă la Şcoala Postliceală Sanitară din cadrul Grupului Şcolar Sanitar Vasile Voiculescu Oradea cu tema 'Sănătatea vârstnicilor', activităţi de informare prin intermediul presei scrise şi audio-vizuale, precum şi editarea unor materiale de informare-educare cu mesaje specifice şi distribuirea lor persoanelor vârstnice.
Obiectivul principal al campaniei îl reprezintă conştientizarea opiniei publice şi a grupurilor ţintă privind problematica îmbătrânirii sănătoase.
Mesajele-cheie ale campaniei sunt: vârstnicii reprezintă membrii valoroşi ai societăţii, iar combaterea discriminării de vârstă este apanajul societăţilor avansate; comunităţile care acordă aprecierea cuvenită vârstnicilor şi încurajează participarea lor activă la viaţa socială sunt mai bine pregătite pentru încercările viitorului; sistemele de sănătate şi sociale trebuie adaptate nevoilor unei populaţii vârstnice în continuă creştere. Nu în cele din urmă, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos pe tot parcursul întregii vieţi fiecare poate avea o bătrâneţe activă, sănătoasă şi fericită.
În 1948, prima Adunare Mondială a Sănătăţii a preconizat o "Zi Mondială a Sănătăţii" pentru a marca fondarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Începând cu anul 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an în data de 7 aprilie, pe o temă care evidenţiază un domeniu prioritar pentru OMS.
Această celebrare coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii (AEIA) sub auspiciile Comisiei Europene (UE). AGERPRES/(AS-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, recomandă medicii DSP Bihor Fiecare om trebuie să fie responsabil pentru viaţa sa, a cărui sănătate depinde, în primul rând, de gradul său de informare şi educaţie, de modul cum aplică cunoştinţele în prevenirea bolilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, au subliniat miercuri specialiştii medicali reuniţi la o masă rotundă...
Ziua Mondială a Sănătăţii, dedicată în acest an vârstnicilor Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată în acest an sub sloganul 'O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor - vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi!".
Campanie pentru un stil de viaţă sănătos, lansată de Ziua Mondială de Combatere a Diabetului Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, marcată anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nutriţie au lansat o amplă campanie...
Ministrul Ladislau Ritli, la Crosul sănătăţii de la Oradea Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a participat sâmbătă, la Oradea, la Crosul sănătăţii, organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Spitalul Municipal "Gavril Curteanu".
Dr. Zoia Bitea (DSP Bihor): Comportamentul fiecăruia este hotărâtor pentru sănătate, nu medicamentul Medicul Zoia Bitea, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, a declarat vineri că, oricâţi bani s-ar infuza în sistemul medical, comportamentul este factorul hotărâtor pentru sănătatea fiecăruia.
Dolj: Peste 35.000 de persoane din judeţ suferă de diabet Diabetul zaharat ocupă locul doi în judeţul Dolj ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei, după bolile cardiovasculare, cu un număr de 35.389 cazuri în evidenţă, Direcţia de Sănătate Publică demarând în această perioadă o campanie de educaţie şi prevenţie.