Cele mai citite
 


Încălzirea duce şi la înmulţirea căpuşelor
vineri, 6 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Boli infectioase
 

Încălzirea globală nu constă doar în creşterea temperaturii şi a nivelului mărilor, ci afectează şi sănătatea oamenilor. Printre bolile care riscă să le facă oamenilor viaţa amară se numără şi maladia Lyme, scrie 7sur7.be.

Între 2005 şi 2010, numărul celor afectaţi de boala Lyme a crescut de la 26 la 44 la 100.000 de persoane în statul Wisconsin, aceste cifre fiind valabile la scară naţională în Statele Unite: în anii 1990 se înregistrau 15.000 de cazuri pe an, iar acum se constată 30.000 - 40.000.

Boala Lyme este un exemplu din lista lungă a bolilor infecţioase care apar tot mai des în SUA. Experţii consideră că încălzirea şi precipitaţiile variabile joacă un rol în răspândirea şi intensitatea zoonozelor - infecţii transmisibile de la animal la om sau de la om la animal, vinovate de circa 75% din toate bolile emergente. Aceste boli sunt transmise de insecte - căpuşe sau ţânţari.

Pentru că insectele au sânge rece, ele sunt foarte sensibile la condiţiile exterioare. Câteva grade sau câţiva litri de ploaie în plus le pot influenţa semnificativ capacitatea de supravieţuire, reproducere şi transmitere a unui parazit. Iernile blânde duc şi ele la înrăutăţirea situaţiei: la temperaturi mai ridicate, căpuşele ies mai devreme şi tot mai devreme îşi atacă victimele. Căpuşele migrează şi geografic, ajungând să se instaleze în regiuni în care nu existau înainte.

Un studiu publicat în luna martie arată că populaţia de căpuşe din estul Canadei este în plină expansiune - creşterea estimată în 2010 a fost de 18%, iar în 2020 se prevede o majorare cu 80%. În ultimii 60 de ani, temperaturile medii anuale au crescut în Canada cu 1,4 grade, aşa că experţii sunt îngrijoraţi de ce s-ar putea întâmpla la cele două grade în plus anunţate.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS: 77.000 de persoane sunt afectate anual în zona europeană de boli transmise de căpuşe, ţânţari, muşte Aproximativ 77.000 de persoane sunt afectate anual în zona europeană de boli transmise de vectori (căpuşe, ţânţari, muşte), a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, reprezentantul OMS pentru România, Victor Olsavszky.
Aproape 90 % din cazurile cu boala Lyme din România, depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean Sibiu Aproape 90% din totalul cazurilor cu boala Lyme sau borelioză din acest an, din România, au fost depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, acesta fiind doar unul din cele patru spitale de stat din judeţ, unde există medici infecţionişti care pot să depisteze şi să trateze boala Lyme...
Peste 8.500 de bolnavi cu borrelioză în România În România, peste 8.500 de persoane au borrelioză, dar numărul lor este mult mai mare, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, care a invocat studii internaţionale de specialitate.
Sibiu: Creşte numărul cazurilor de infecţii respiratorii, pneumonii şi muşcături de căpuşe Numărul pacienţilor cu infecţii respiratorii, pneumonii, dar şi al celor muşcaţi de căpuşe este în creştere de la începutul lunii mai, conform rapoartelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.
Peste 240 suceveni muşcaţi de căpuşe, unul diagnosticat cu boala Lyme Peste 240 de persoane muşcate de căpuşe s-au prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava de la începutul acestui an, doar una fiind diagnosticată cu boala Lyme în urma testării.
Galaţi: 39 de persoane au fost muşcate de căpuşe, în ultima săptămână Un număr de 39 de persoane au ajuns în ultima săptămână la camerele de gardă ale spitalelor, după ce au fost muşcate de căpuşe, a declarat miercuri presei, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea.