Cele mai citite
 


PSD a organizat puncte în toată ţara pentru măsurarea tensiunii şi testarea glicemiei
vineri, 6 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Social-democraţii au organizat în aceste zile, în Bucureşti şi în ţară, puncte pentru măsurarea tensiunii arteriale sau testarea gratuită a glicemiei, alături de consilierea gratuită pentru o viaţă sănătoasă privind alimentaţia sau mişcarea în aer liber, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Departamentului de sănătate al PSD, dr. Graţiela Drăghici.
Aceste acţiuni, care au loc cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, se desfăşoară în sediile organizaţiilor PSD, parcuri sau alte spaţii publice autorizate de primării şi vor avea loc inclusiv pe 7 aprilie.
Dr. Graţiela Drăghici a atras atenţia asupra faptului că Ziua Mondială a Sănătăţii, care se aniversează pe 7 aprilie, nu este o zi de sărbătoare pentru români, ci, dimpotrivă, reprezintă o zi de îngrijorare, în condiţiile în care în anul 2011 peste 100.000 de vârstnici au ieşit din sistem, menţinând astfel cea mai mică speranţă de viaţă din Europa.
"Ziua de 7 aprilie va marca Ziua Mondială a Sănătăţii, care în acest an are ca temă 'Sănătatea şi îmbătrânirea' sub sloganul 'O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor'. Această celebrare coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii sub auspiciile Comisiei Europene. Deşi încă de la constituire, în anul 1959, fondatorii OMS au subliniat legătura dintre sănătate şi valorile cheie ale justiţiei şi securităţii sociale, deşi Tratatul de la Maastricht a promovat pentru prima dată sănătatea publică la rangul de competenţă oficială UE, statele membre fiind conştiente că sănătatea populaţiei contribuie crucial la dezvoltarea economică şi socială, guvernele Traian Băsescu nu au înţeles că sănătatea este un bun public şi că un stat responsabil trebuie să fie principalul producător de bunuri publice, precum sănătatea şi educaţia", a subliniat Graţiela Drăghici.
Potrivit acesteia, în România, vârstnicii reprezintă astăzi cea mai vulnerabilă categorie socială.
"Cu pensiile îngheţate şi impozitate, în condiţiile în care preţurile la alimente cresc continuu, cu facturi la întreţinere care în multe situaţii depăşesc pensia, vârstnicii noştri sunt vulnerabili şi în raport cu un sistem de sănătate inechitabil şi falimentar care îi condamnă la moarte prematură. Accesul la medicamentele gratuite şi compensate a devenit o poveste fără sfârşit, iar accesul la serviciile de sănătate cu deosebire cele spitaliceşti este dificil pentru 50% dintre cetăţenii din mediul rural, după cum semnala încă din 2008 'Raportul comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor demografice şi sociale'", a spus dr. Drăghici.
Aceasta a mai atras atenţia că, în 2011, 67 de spitale "au fost închise peste noapte, fără un studiu de impact", condiţii în care doi vârstnici din Vâlcea şi Constanţa, comunele Bălceşti şi Băneasa, au murit în faţa spitalelor închise.
"Li s-a promis atunci celor 4.180 de bătrâni aflaţi pe listele de aşteptare la direcţiile de protecţie socială că se vor construi cămine care vor asigura 4.500 de locuri, Ministerul Muncii anunţând cu surle şi trâmbiţe alocarea a 250 mii lei pentru acest proiect. La un an de la închidere, după ce ministrul Botiş a fost prea preocupat de fondurile europene gestionate prin firma soţiei sale, după ce dl Lăzăroiu a fost prea ocupat cu analize politice şi emisiuni tv, după ce dna Sulfina Barbu a fost ocupată cu scandalurile din partid, bilanţul este sumbru: doar ici, colo, în Neamţ, Alba şi Sălaj au apărut timid două-trei centre, în timp ce 2.500 de asistente şi peste 850 de medici au fost dislocaţi, unii rămânând pe drumuri sau părăsind ţara, cetăţenii din mediul rural, majoritatea vârstnici, parcurgând 60-80 de kilometri până la primul spital", a spus dr. Graţiela Iordache.
Din aceste motive şi din multe altele, a subliniat aceasta, Programul de guvernare PSD, armonizat în cadrul USL, trebuie să ducă la atingerea obiectivului prioritar, şi anume accesul echitabil la servicii de sănătate de calitate pentru toţi cetăţenii.
Prin urmare, a menţionat reprezentantul Departamentului de sănătate al PSD, trebuie oferite cetăţenilor cele patru legi sectoriale care vor fi aduse în dezbatere de către social-democraţi după consultările pe care aceştia le au în prezent cu actorii din sistem, legi şi programe care să ofere tuturor românilor un acces civilizat la serviciile medicale de care au nevoie cu deosebire categoriile vulnerabile, astfel încât marea majoritate a pensionarilor să poată beneficia de medicamente gratuite şi compensate şi care intenţionează pe de altă parte să redea demnitatea personalului medical, "demoralizat astăzi de lipsurile materiale din sistem, dar mai ales de campaniile repetate de compromitere susţinute fals de guvernanţii actuali".
De asemenea, PSD va structura măsuri urgente care să ducă la elaborarea unui program pe termen scurt pentru dezvoltarea unui sistem de sănătate sustenabil şi performant, la care se adaugă elaborarea unui set de politici publice. AGERPRES/(A, AS - Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Traian Băsescu denunţă 'dezinformările' privind legea Sănătăţii şi spune că în sistemul actual 'românii nu sunt egali' Preşedintele Traian Băsescu a anunţat vineri seara decizia de retragere din dezbatere a noii legi a Sănătăţii, dar a ţinut să dezmintă "minciunile" care au dezinformat publicul asupra respectivului proiect de act normativ şi a precizat că în actualul sistem de sănătate există deja corupţie iar românii...
Băsescu: Sper că un proiect de lege pe sănătate va fi gata în octombrie;trebuie un sistem în care spitalele să nu mai fie de stat Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la Mangalia, că, în baza raportului comisiei prezidenţiale de specialitate, va fi gata în luna octombrie un proiect de lege privind sănătatea, punctând că este nevoie de un sistem sanitar în care spitalele să nu mai fie de stat.
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...