Cele mai citite
 


Femeile liberale strâng semnături pentru un proiect de lege privind prevenţia în sănătate
sâmbătă, 7 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia Femeilor Liberale începe, în aceste zile, a doua etapă a programului ''PNL are grijă de sănătatea ta'', prin care se doreşte să se strângă şi semnături pentru depunerea unui proiect de lege privind prevenţia în sănătate.
''Femeile liberale, în calitate de oameni politici implicaţi, dar şi în calitate de mame, soţii, bunici, sunt foarte preocupate de starea de sănătate a populaţiei. În viaţa familiei din România sănătatea este prima preocupare şi ne obligă şi pe noi să avem drept prioritate îmbunătăţirea politicilor din acest domeniu. Actuala guvernare practic a falimentat sistemul de sănătate, iar până la punerea pe picioare a acestuia măsurile de prevenţie rămân practic singura alegere eficientă", a declarat Lucia Varga, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, potrivit unui comunicat al OFL transmis vineri AGERPRES.
Femeile liberale susţin că o investiţie în măsuri de prevenţie şi analiză reprezintă un câştig pentru economia unei ţări, ''prin anii de viaţă sănătoşi câştigaţi şi prin scăderea majoră a cheltuielilor pentru spitalizare şi medicaţie''.
Propunerea legislativă a PNL are ca obiectiv reglementarea domeniului prevenţiei în cadrul sistemului de sănătate din România.
"În prezent, cadrul legislativ care reglementează acest domeniu nu este unitar, fiind alcătuit dintr-un număr exagerat de acte normative (legi, hotărâri de guvern şi ordine de ministru) care sunt modificate frecvent, cu consecinţe negative pe termen lung pentru speranţa de viaţă a populaţiei. Serviciile de prevenţie fac parte din categoria serviciilor de sănătate esenţiale care trebuie asigurate în mod egal, echitabil şi sustenabil (durabil) pentru toată populaţia României prin finanţare directă de la bugetul de stat. Un asemenea program trebuie să se desfăşoare pe o perioadă lungă de timp pentru a produce efecte aşa cum au făcut ţările dezvoltate, de aceea fiind nevoie de o lege care să nu se modifice cel puţin 10 ani", spune fostul ministru al Sănătăţii, deputatul liberal Eugen Nicolăescu.
Programul ''PNL are grijă de sănătatea ta'' se va derula în toate filialele PNL din ţară. În Bucureşti, sectoarele 3 şi 5 au amplasat deja corturile, începând cu data de 3, respectiv 4 aprilie, iar judeţele Satu Mare şi Mehedinţi au debutat şi ele programul. Toate celelalte judeţe vor începe acţiunea în aceste zile.
Prima etapă s-a desfăşurat în toamna trecută, între 15 septembrie şi 30 octombrie 2011, în 35 de judeţe din România şi în sectoarele bucureştene.
În cadrul programului au fost măsurate tensiunea şi glicemia cetăţenilor, la corturile special amenajate, şi li s-au dat sfaturi de sănătate de către personalul calificat. Cei care aveau valori ale tensiunii şi glicemiei în afara parametrilor normali au fost îndrumaţi spre cabinetele medicale.
Cea mai recentă şi cuprinzătoare acţiune preventivă a fost ''Programul naţional privind evaluarea stării de sănătate a populaţiei în asistenţa medicală primară'', derulat în perioada 1 iulie 2007 - 31 decembrie 2008, sub Guvernul liberal condus de Călin Popescu-Tăriceanu, program care a fost deja preluat de Australia, Emiratele Arabe Unite şi unele ţări europene, se mai arată în comunicat. AGERPRES/(AS - Georgiana Tănăsescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Proiect privind utilizarea unei aeronave a MAI pentru asistenţă medicală de urgenţă, adoptat de deputaţi Deputaţii au adoptat, miercuri, un proiect de lege care vizează aprobarea unor măsuri privind operarea unei aeronave aflate în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), astfel încât aceasta să fie utilizată în misiuni de asistenţă medicală publică de urgenţă.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cezar Irimia: Introducerea co-plăţii este importantă pentru sistemul de sănătate Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Cezar Irimia a prezentat, joi, strategia MS pentru 2010, în cadrul Conferinţei Naţionale a Pacienţilor, afirmând că introducerea co-plăţii este importantă pentru sistemul de sănătate, în sensul unei mai bune gestionări a fondului...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.