Cele mai citite
 


Institutul 'Marius Nasta': Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani
sâmbătă, 7 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
Potrivit sursei citate, în 1963, rata mortalităţii prin cancer pulmonar la bărbaţi, exprimată la 100.000 locuitori, era de 25,6, iar în 2009 ajunsese la 74,6. Nici femeile nu stau mai bine, evoluţia ratei mortalităţii prin cancer pulmonar confirmând ceea ce prezicea un cunoscut epidemiolog englez: 'dacă femeile vor fuma ca bărbaţii, vor muri ca bărbaţii'.
Pe baza studiilor ştiinţifice de evaluare, inclusiv a cost-eficienţei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune statelor o strategie în 6 puncte, numită sugestiv MPOWER: Monitorizare, Protecţie (împotriva fumului de tutun), Oferire de ajutor (pentru renunţarea la fumat), Avertizare (prin inscripţionarea pachetelor de tutun), Interzicerea publicităţii şi sponsorizării, Creşterea taxelor.
Fumatul este o boală şi, tocmai din acest motiv, mulţi oameni nu reuşesc să renunţe la ţigări singuri, sau o fac cu mare greutate şi suferinţă.
Pentru acei fumători care îşi doresc din tot sufletul să renunţe la dependenţa de fumat, dar realizează că nu pot singuri sau au un număr mare de recidive, există ajutor medical de specialitate.
Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului ''Marius Nasta'', derulează de 5 ani Programul Naţional Stop Fumat care include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite.
Toate cadrele medicale incluse în program cred în eficienţa programului şi se implică cu tot sufletul în efortul tratării pacienţilor dependenţi de fumat. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie doar să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920 sau să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. De câteva luni, programul are şi prezenţă pe Facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).
Una dintre principalele ţinte ale acţiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezintă copiii şi adolescenţii.
Cei care îşi doresc ca, în principal copiii să nu se apuce de fumat şi să nu devină dependenţi de această boală cronică, pot căuta soluţii în motivele pentru care aceştia sunt atraşi de tutun.
Familia în care unul sau ambii părinţi fumează este primul contact al copilului cu drogul.
S-a demonstrat de mult timp că, în cazul copiilor care trăiesc în familii în care nu se fumează, probabilitatea începerii fumatului scade cu aproximativ 75%.
Un studiu efectuat pe o durată de 3 ani arată că părinţii care continuă să fumeze, însă în afara casei, descurajează copiii în iniţierea fumatului. Mai mult, chiar dacă adolescentul a început deja să fumeze, faptul că nu îi este permis să fumeze în casă îi dublează acestuia şansele de renunţare la fumat.
În ultimi 10 ani, românii au trecut printr-o transformare pozitivă. Studiul GATS, realizat de Ministerul Sănătăţii, sub îndrumarea metodologică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, arată că, în 2011, mai puţini români fumau zilnic şi, fapt îmbucurător, mai puţini fumau acasă.
Dacă în 2003, 50% dintre adulţii cu vârsta între 15 şi 60 de ani declarau că au fost expuşi acasă fumului de ţigară în ultima săptămână, în 2011 procentul a scăzut la 35,4%.
O explicaţie este şi scăderea numărului total de adulţi fumători. Totodată, mass-media, prin acţiunile de informare, a jucat un rol important: dacă în 2003 doar 65,6% dintre adulţi menţionau că au văzut emisiuni despre efectele negative ale fumatului, în 2011, procentul lor a crescut la 83,6%.
''Dacă părinţii încep să facă ei înşişi ceea ce le cer copiilor lor, adică fie renunţă la fumat, fie măcar nu fumează acasă, dacă mass-media şi medicii îi informează pe părinţi şi pe copii despre efectele fumatului, dacă autorităţile statului iau măsuri pentru scăderea atractivităţii fumatului, prin inscripţionări ale pachetelor şi interzicerea publicităţii şi pentru îngreunarea accesului la produsele din tutun (prin creşterea preţului), atunci mai rămâne o singură cale de 'atac': limitarea locurilor în care adolescenţii sunt încurajaţi să fumeze. Aceasta înseamnă interzicerea fumatului în cluburi, discoteci, baruri şi în toate locurile publice închise în care, nu-i aşa, 'e cool să fumezi', dar în care expunerea la fum de tutun ajunge la 94,4%'', declara dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional 'Stop Fumat'. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.
Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Peste 70.000 de persoane, beneficiare ale Programului Stop Fumat Peste 70.000 de persoane care şi-au dorit să renunţe la tutun au beneficiat de consiliere şi tratament gratuit în cadrul programului Stop Fumat, în cei 5 ani în care acesta s-a derulat.
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.