Cele mai citite
 


Mesajele scrise pe pachetele de ţigări au impact zero (studiu)
sâmbătă, 7 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa, Corp sanatos
 

Un studiu efectuat în premieră despre impactul imaginilor de pe pachetele de ţigări asupra fumătorilor şi a celor care au renunţat la fumat prin tehnici de neuromarketing a evidenţiat că mesajele respective au impact zero.

În examinarea subiecţilor s-a folosit RMN-ul funcţional pentru detectarea reacţiei creierului la mesajele de pe pachetele de ţigări.
"Am realizat acest studiu pornind de la comportamentul fumătorilor de evitare a mesajelor de pe pachetele de ţigări: 30% dintre tineri acoperă imaginea atunci când iau ţigări din pachet. În acelaşi timp, conform unui studiu realizat de A.T. Kearney, în cei trei ani de criză economică românii au devenit mai vicioşi, cheltuind aproape jumătate din venituri pe alimente, ţigări şi alcool, ţigările şi alcoolul înregistrând chiar o creştere de un punct procentual, de la 6,2% în 2008 la 7,2% în 2009. Deci impactul avertismentelor scrise şi vizuale de pe pachetele de ţigări nu e suficient", a declarat Stelian Marian, director Synergon Consulting, care a organizat vineri conferinţa ''Neuromarketing, de la cititul printre rânduri la cititul printre neuroni'', la Centrul de Diagnostic şi Tratament "Victor Babeş".
În prima parte a cercetării a fost examinată reacţia la mesajele verbale a fumătorilor şi a subiecţilor care au renunţat la fumat de cel puţin un an. Nici în cazul fumătorilor, nici al ex-fumătorilor nu a apărut vreun semn de emoţie în creier, acesta neprocesând mesajul verbal de avertizare, susţin realizatorii studiului.
În a doua parte, echipa de cercetători a investigat reacţia creierului la combinaţia imagine - mesaj verbal. Creierul ambelor categorii de participanţi în studiu a prezentat semne de emoţii mai puternice la foştii fumători.
Adăugarea imaginilor a condus şi la procesarea mesajului verbal. În cazul fumătorilor, combinaţia imagine - mesaj verbal a generat activări specifice sentimentului de vină şi de stare de conflict mental.
Studiul despre efectele imaginilor de pe pachetele de ţigări a condus la concluzia că răspunsurile cele mai puternice se văd atunci când subiecţii sunt supuşi la imagini foarte şocante (tumori la gât şi la plămâni).
Realizatorii studiului atrag atenţia că pentru a avea impact mesajele folosite trebuie în mod necesar să fie însoţite de fotografii cu un conţinut fizic explicit.
"Pornind de aici am vrut să vedem creierul în acţiune în mod direct, apelând la tehnica de neuromarketing. Am obţinut astfel date nu doar despre ce gândeşte consumatorul în mod conştient, ci şi despre cum reacţionează la un produs în mod inconştient", a explicat, la rândul său, Dragoş Cârneci, reprezentant Synergon Consulting.
El a menţionat că se studiază în unele ţări şi posibilitatea ca unele pachete de ţigări să nu mai arate atractiv şi eventual să fie albe şi cu mesajele pe ele.
Pentru a avea un impact asupra fumătorilor, este necesar ca textele să fie însoţite de imagini foarte dure, a subliniat Cârneci.
Neuromarketingul este o ştiinţă revoluţionară, care a apărut şi pe piaţa din România şi care propune mai multe instrumente de evaluare a activităţii creierului care stă la baza deciziilor de cumpărare. Instrumentele de neuromarketing oferă date nu doar despre ce gândeşte un consumator, ci şi despre cum reacţionează la un anumit produs sau o anumită reclamă în mod inconştient. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Pachetele de ţigări neutre oferă mai puţină plăcere fumătorilor (studiu) Pachetele de ţigări neutre, introduse la sfârşitul lui 2012 în Australia, le oferă mai puţină plăcere fumătorilor şi i-ar determina să renunţe la fumat, relevă o analiză a acestei măsuri luate de autorităţile australiene şi care este urmărită îndeaproape în Europa, transmite AFP.
Fumătorii se tem cel mai mult de cancer la gât, dinţi stricaţi şi cancer la plămâni (studiu) Fotografiile şocante de pe pachetele de ţigări nu au acelaşi impact asupra tuturor fumătorilor, care le percep diferit, în funcţie de sex şi vârstă, scrie passionsane.be.
Copiii din ţări cu venituri mici şi medii sunt influenţaţi de reclamele la ţigări Copiii de cinci şi şase ani din ţări cu venituri mici şi medii, precum India şi Brazilia, sunt influenţaţi de reclamele făcute de companiile de ţigări, ceea ce creşte riscul ca aceştia să devină fumători, potrivit unui studiu al unei echipe de cercetători americani, publicat luni, relatează AFP.
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
Manifestări organizate cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun Mai multe manifestări au fost organizate, joi, în diferite oraşe ale ţării, pentru a marca Ziua Mondială fără Tutun.