Cele mai citite
 


Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani
duminică, 7 aprilie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dependenta si toxicologie, Plamanii
 

Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.

Potrivit sursei citate, în 1963, rata mortalităţii prin cancer pulmonar la bărbaţi, exprimată la 100.000 locuitori, era de 25,6, iar în 2009 ajunsese la 74,6. Nici femeile nu stau mai bine, evoluţia ratei mortalităţii prin cancer pulmonar confirmând ceea ce prezicea un cunoscut epidemiolog englez: 'dacă femeile vor fuma ca bărbaţii, vor muri ca bărbaţii'.


Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului ''Marius Nasta'' din Bucureşti, derulează de 5 ani Programul Naţional Stop Fumat, care include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Una dintre principalele ţinte ale acţiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezintă copiii şi adolescenţii.


În ultimi 10 ani, românii au trecut printr-o transformare pozitivă. Studiul GATS, realizat de Ministerul Sănătăţii, sub îndrumarea metodologică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, arată că, în 2011, mai puţini români fumau zilnic şi, fapt îmbucurător, mai puţini fumau acasă.


Dacă în 2003, 50% dintre românii cu vârsta între 15 şi 60 de ani declarau că au fost expuşi acasă fumului de ţigară în ultima săptămână, în 2011 procentajul a scăzut la 35,4%.

AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Institutul 'Marius Nasta': Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.
De Ziua internaţională împotriva fumatului s-au testat peste 150 de persoane Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" în colaborare cu Societatea Studenţilor Medicinişti au organizat marţi, acţiunea 'STOP! Cu plămânii la control!'.
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.
Peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar Prin campania Respiră Sănătate, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor1.
Ziua Naţională Fără Tutun, marcată de ANA prin activităţi de informare asupra riscului consumului de tutun Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere, derulează mai multe activităţi de informare asupra riscurilor consumului de tutun, cu ocazia Zilei Naţionale Fără Tutun, marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie.