Cele mai citite
 


Primul capitol al proiectului legii sănătăţii, în dezbatere
sâmbătă, 7 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii va posta vineri pe pagina www.ms.ro, secţiunea Forum Reforma în Sănătate, primul capitolul scris al noii legi privind reforma sistemului sanitar, care se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor, se arată într-un comunicat de presă al MS.
Acest prim capitol a fost elaborat în urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile şi conferinţele organizate la începutul acestui an cu organizaţiile profesionale, sindicale, politice şi cu reprezentanţii societăţilor civile.
Titlul referitor la organizarea şi funcţionarea spitalelor are drept scop introducerea conceptului de autoguvernare a spitalului prin creşterea libertăţii manageriale care să permită eficientizarea activităţii.
Prin prevederile acestui capitol se urmăreşte: crearea posibilităţii reorganizării spitalelor, ca fundaţii, unităţi nebugetare, non profit, de utilitate publică. Decizia reorganizării aparţine actualului administrator al spitalului care devine membru fondator unic al fundaţiei.
Un alt avantaj al acestui mod de organizare ar fi şi reducerea birocraţiei prin coborârea nivelului de decizie la nivelul conducerii spitalului, se arată în comunicatul de presă.
Acesta va avea libertatea de a decide, fără aprobări superioare, asumându-şi responsabilitatea şi respectând reglementările Ministerului Sănătăţii privind organizarea şi funcţionarea spitalelor, asupra: angajării de personal, în conformitate cu normativele în vigoare, fără aprobarea Ministerului Sănătăţii sau alte constrângeri actuale, utilizarea la capacitate maximă a resurselor tehnice şi umane din spital prin acordarea asistenţei medicale în regim privat, la cererea pacienţilor.
Prin acest mod de organizare se vor putea atrage investiţii private în spitalul public pentru creşterea calităţii serviciilor medicale, ceea ce va permite o competiţie reală cu spitalele private, remunerarea medicilor şi personalului medical în funcţie de calitatea, complexitatea şi volumul activităţii, pe baza rezultatelor obţinute, realizarea de parteneriate public-privat, în vederea dezvoltării capacităţii de asistenţă medicală şi creşterii calităţii serviciilor medicale.
Pacienţii vor beneficia de creşterea calităţii serviciilor medicale ca urmare a competiţiei cu sectorul privat şi atragerii de investiţii suplimentare din sectorul privat.
Personalul medical va fi cointeresat prin suplimentarea veniturilor, se va reduce plăţile informale şi se va facilita dezvoltarea asigurărilor voluntare de sănătate ca urmare a dezvoltării asistenţei medicale în regim privat în cadrul spitalului public, arată sursa citată.
"Am solicitat reprezentanţilor spitalelor publice şi private să analizeze textul documentului şi să facă propuneri de completare sau modificare a acestuia până miercuri 11 aprilie", a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În urma analizării propunerilor, se va redacta forma finală a textului în vederea supunerii în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii la Transparenţă decizională. AGERPRES/ (AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS: Spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare Spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, potrivit prevederilor din capitolul noii Legi privind reforma sistemului sanitar care se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor publice şi care va fi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
MS: Primul capitol al noii legi privind reforma în sănătate intră în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii Primul capitol, în formă scrisă, a noii Legi privind reforma sistemului sanitar va intra în dezbatere publică la sfârşitul acestei săptămâni, a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.
Eugen Nicolăescu: Pachetul de legi privind reforma în sănătate pus în dezbatere publică este perfectibil Pachetul de legi privind reforma în sistemul de sănătate românesc şi pachetul privind serviciile medicale de bază puse marţi seară în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS) sunt perfectibile, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul Eugen Nicolăescu.
Ministerul Sănătăţii atenţionează medicii de familie să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor Ministerul Sănătăţii le-a atras atenţia marţi tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligaţi să le acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor.
Spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare Spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, potrivit prevederilor din capitolul noii Legi privind reforma sistemului sanitar care se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor publice şi care va fi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Iaşi: Specialiştii CNI şi ai Ministerului Sănătăţii amână decizia privind amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţe O echipă de arhitecţi de la Compania Naţională de Investiţii şi specialişti din Ministerul Sănătăţii s-a aflat vineri la Iaşi pentru a discuta cu autorităţile locale despre amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţe, fără a se ajunge însă la luarea vreunei decizii.