Cele mai citite
 


Stigmatizarea persoanelor cu boli mintale, o problemă, spun medicii
sâmbătă, 7 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

O persoană din trei este afectată în prezent de o boală mintală, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a afirmat, vineri, prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer, cu prilejul conferinţei privind stigmatizarea persoanelor cu probleme mintale.

"Stigmatizarea începe cu etichetarea cuiva, astfel apar divizările 'grupul nostru' al celor superiori şi grupul lor 'al celor fără valoare'. Stigmatizarea permite menţinerea prejudecăţilor, care duce la pierderea suportului social, determină finanţarea scăzută a serviciilor psihiatrice. Pacientului îi provoacă umilinţă, jenă, suferinţă, descurajare, amplificarea tulburărilor psihice, în unele cazuri suicid. Din această cauză, ei vor apela cu întârziere la serviciile şi profesioniştii din sănătatea mintală. Vor prefera să se izoleze social, se vor integra cu dificultate în comunitate şi vor întâmpina dificultăţi în găsirea unui loc de muncă", a arătat Cătălina Tudose.
Aceasta a menţionat că, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, sunt angajate, în lume, doar 10% dintre persoanele cu probleme psihice, iar în România 9,8%, dar acestea sunt date aproximative, a subliniat medicul.
Dr. Cătălina Tudose a menţionat că încă din anii '90 a atras atenţia schimbării atitudinii faţă de persoanele cu afecţiuni mintale şi a apărut chiar şi o legislaţie de destigmatizare.
''În alte ţări da, în România nu. S-au desfiinţat spitale mari de psihiatrie, s-au înfiinţat secţii pentru adulţi de psihiatrie în alte spitale. Asta înseamnă un început de destigmatizare'', a punctat medicul.
În ceea ce priveşte cele mai frecvente afecţiuni, dr. Cătălina Tudose a menţionat depresia pe primul loc, demenţele pe locul II, urmate de psihoze, anxietate şi adicţii.
''Majoritatea cazurilor reprezintă depresiile şi demenţele, care înseamnă şi costuri mari'', a accentuat medicul.
Ea s-a referit şi la lipsa serviciilor pentru persoanele cu afecţiuni psihice din afara spitalelor.
"Unele afecţiuni mentale se confruntă cu mai multă stigmatizare decât altele. Schizofrenia este, spre exemplu, mult mai stigmatizată decât depresia. Este de obicei ridiculizată şi determină mult mai rar compasiune", a adăugat dr. Cătălina Tudose.
Campania prin care Asociaţia "Aripi" încearcă să demonstreze talentul şi complexitatea persoanelor cu probleme de sănătate mintală se bucură de sprijinul unor personalităţi din România, precum Felicia Filip, Mircea Toma, Cătălin Ştefănescu.
Asociaţia a iniţiat un proiect ambiţios şi unic în România, realizarea unui Complex European destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
Pictoriţa Simona Istrate cedează 38 dintre lucrările ei pentru a ajuta la realizarea unei campanii de comunicare anti-stigmă şi la promovarea proiectului "Casă cu casă se face sat".
Aceasta face parte dintre puţinele persoane cu probleme de sănătate mintală care îşi găsesc resursele pentru a lupta cu boala şi cu prejudecăţile venite din partea societăţii.
Simona Istrate a acceptat ca lucrările ei să fie expuse în vederea vânzării pentru această cauză. Tablourile sunt disponibile pe site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expoziţie-tablouri/, iar banii strânşi în urma expoziţiei vor fi investiţi în realizarea unui film de promovare a Complexului European de la Sighişoara.
"Mă implic pentru că acest Complex înseamnă o şansă pentru noi, persoanele cu probleme de sănătate mintală. Problema noastră cea mai mare rămâne stigmatizarea. Aceasta este mai rea decât boala în sine, îşi pune amprenta mai puternic", a spus Simona Istrate.
Ideea proiectului "Casă cu casă se face sat" s-a născut în momentul în care Asociaţia "Aripi" a primit o donaţie constând într-un teren de 3,75 hectare în apropiere de oraşul Sighişoara.
Aici vor fi construite case din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor fi în total 12 clădiri româneşti şi 26 din spaţiul european. Dimensiunea socială înseamnă locuri de muncă protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Complexul va funcţiona şi va fi condus şi coordonat de către persoane cu astfel de probleme. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Salvaţi Copiii România lansează un nou proiect, în beneficiul copiilor cu tulburări de sănătate mintală Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora. Scopul demersului este formarea de personal specializat care să ofere sprijin și să asigure cea mai bună...
DOCUMENTAR: Alois Alzheimer, 100 de ani de la moarte Boala Alzheimer, afecţiune neurodegenerativă progresivă, care afectează celulele creierului şi pe cele ale coloanei vertebrale, cauzând un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.), a fost pentru prima dată descrisă de către psihiatrul şi neuropatologul...
Depresia, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate La nivel global, depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra functionalității pacientului, scăderea productivității și a capacității de lucru, izolare și chiar pierderea dorinței de a trăi. În prezent, depresia majoră este a patra boală ca...
Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al asociaţiei, Sabina Nicolae.
SUA: apar probleme de sănătate mintală în rândul supravieţuitorilor uraganului Sandy Pe măsură ce comunităţile lovite de uraganul Sandy îndepărtează pagubele fizice, o nouă criză îşi face apariţia: traumele mentale şi emoţionale suferite de victimele furtunilor, inclusiv copii, relatează Associated Press.
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...