Cele mai citite
 


Studiu: 60% - indicele general de satisfacţie a pacienţilor în spitalele subordonate ASSMB
sâmbătă, 7 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un studiu-pilot privind satisfacţia pacienţilor în spitalele din subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor de Sănătate din Municipiul Bucureşti (ASSMB), realizat în 2011, relevă o uşoară tendinţă spre satisfacţie a pacienţilor, indicele general din acest punct de vedere fiind de 60%.
Satisfacţia faţă de spital este mai ridicată decât scorul general de satisfacţie (66%), în timp ce satisfacţia faţă de medici, personalul medical şi serviciile medicale se situează sub indicele general.
Potrivit studiului menţionat, pacienţii sunt nemulţumiţi, printre altele, de faptul că nu pot afla uşor ce documente le sunt necesare pentru a beneficia de serviciile medicale, de faptul că trebuie să completeze multe acte, de confortul oferit de spitale. Timpul de aşteptare prea mare este semnalat de asemenea ca fiind o problemă, nu sunt suficiente scaune în sala de aşteptare, iar mâncarea este insuficientă.
În relaţia cu medicii, este perceput ca nesatisfăcător interesul acordat de medic problemei pacientului, precum şi faptul că medicii folosesc termenii medicali fără a-i explica îndeajuns.
Studiul mai relevă o altă problemă gravă, dar care nu este specifică doar spitalelor din subordinea ASSMB, aceea legată de plata unor sume de bani către medici şi asistente. Deşi doar 20% dintre pacienţi au oferit bani medicilor, problema se pare că este mai gravă la nivelul asistentelor, 79% dintre bolnavi declarând că au oferit sume de bani acestora.
În studiul-pilot, realizat în perioada mai-octombrie 2011, de către Reţeaua Info-Sănătate şi ASSMB, se precizează că aceste rezultate nu pot fi extrapolate către alte spitale din Bucureşti sau din ţară.
De asemenea, în această fază a cercetării datele nu au relevat diferenţe semnificative între spitalele ASSMB, astfel că nu sunt posibile comparaţii între ele.
După extinderea cercetării şi aplicarea scalei de evaluare a satisfacţiei pacienţilor în alte oraşe şi pe diferite categorii de spitale şi clinici medicale, se va putea furniza o evaluare comparativă.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.124 de pacienţi din spitalele subordonate ASSMB, fiind luată în calcul o marjă de eroare de 1-3%.
Obiectivul studiului a fost realizarea analizei amănunţite a satisfacţiei pacienţilor din spitalele de stat aflate în subordinea ASSMB şi avansarea unor propuneri de îmbunătăţire a calităţii serviciilor medicale. AGERPRES/ (AS - Sorin Peneş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Circa 60.000 de asistente din unităţile sanitare publice, afectate de discriminare salarială; 23 %, în situaţia de muncă forţată neplătită (studiu) Bucureşti, 1 oct /Agerpres/- Marea majoritate a asistentelor medicale din unităţile sanitare publice (circa 60.000) sunt afectate de fenomenul discriminării salariale şi circa 23% dintre acestea sunt în situaţia de muncă forţată neplătită, conform unui studiu remis AGERPRES de Solidaritatea Sanitară...
Studiu AID: Fenomenul corupţiei, răspândit în sistemul sanitar Fenomenul corupţiei din sistemul de sănătate vizează mai multe categorii de factori implicaţi - cadre medico-sanitare, personal de conducere şi administrativ, dar şi pacienţi ce întreţin situaţia prin oferirea de atenţii sau bani, relevă un studiu coordonat de Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia pentru...
STUDIU Smart Education: Părinții, despre sistemul de învățământ de stat: fără teme inutile, pe de rost înlocuit cu învățarea logică, actualizarea informației din manuale Un studiu realizat de Smart Education, centru de ateliere pentru dezvoltarea personală a copiilor, prezintă opinia părinților din România cu privire la sistemul de învățământ de stat. Astfel, concluziile scot la iveală aspecte pe care părinții le apreciază la sistemul școlar de stat frecventat...
Arad: Studiu de evaluare a sănătăţii populaţiei Arad, 15 ian /Agerpres/- Consiliul Judeţean Arad a derulat împreună cu compania Houston un studiu de evaluare a stării de sănătate a populaţiei din comuna Ghioroc, concluziile acestui studiu fiind prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Studiu:Banii pentru sănătate să fie direcţionaţi atât către clinicile de stat, cât şi către cele private Trei sferturi dintre români doresc ca fondurile publice de sănătate să fie direcţionate atât către clinicile de stat, cât şi către cele private, relevă un studiu realizat la cererea MedLife.
Studiu: Aproximativ 3% dintre doctori şi 5-10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an Aproximativ 3% dintre medicii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinaţii fiind Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi Scandinavia, potrivit unui studiu realizat de către Federaţia Europeană a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect european extins,...