Cele mai citite
 


Noua lege a adopţiilor le oferă românilor din străinătate şansa de a adopta un copil din ţară
luni, 9 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Modificările aduse la sfârşitul anului trecut de către Parlament la Legea privind regimul adopţiilor intră în vigoare sâmbătă 7 aprilie, iar acestea se referă, printre altele, la reducerea perioadei în care copilul este declarat adoptabil, pentru integrarea sa cât mai rapidă într-un mediu familial, oferind totodată românilor din străinătate şansa de a adopta copii din ţară, a declarat, vineri, în exclusivitate pentru AGERPRES, directorul naţional al fundaţiei 'Hope and Homes for Children' România (HHC România), Ştefan Dărăbuş.
'Din punctul nostru de vedere, ca organizaţie neguvernamentală implicată în protecţia copilului, plusul de valoare pe care-l aduce noua lege a adopţiilor este pozitiv pentru că scurtează timpul de adopţie al copiilor care sunt în situaţie de dificultate în ţară, duce deci la o decizie mai rapidă în privinţa copiilor adoptabili, impulsionând astfel găsirea cu prioritate a unui mediu familial, în detrimentul plasării acestora fie în asistenţă maternală, fie în plasament simplu, dar nu într-o formă finală de plasament familial, cum este adopţia', a afirmat Ştefan Dărăbuş.
Directorul naţional al fundaţiei HHC (România) a subliniat că, în plus de aceasta, noile prevederi legislative 'oferă românilor care sunt plecaţi în străinătate şansa să adopte copii din România'.
În legătură cu solicitările românilor din străinătate de a adopta un copil, Bogdan Panait, secretar de stat la Oficiul Român pentru Adopţii, a declarat vineri la postul public de radio că 'legea spune foarte clar că doar un copil care a trecut prin etapele adopţiei naţionale, abia acel copil poate să fie adoptat internaţional, deci copiii vor fi practic de la trei ani în sus'.
Pe de altă, specialiştii, inclusiv medicii neurologici, susţin că primii doi ani de viaţă sunt decisivi pentru dezvoltarea normală a copilului, orice sistem instituţionalizat de protecţie neputând să se substituie mediului familial, dar 'în România, copiii sub vârsta de doi ani nu pot fi instituţionalizaţi, ci sunt plasaţi într-un mediu de tip familial', a precizat Ştefan Dărăbuş.
În noua formă, legea prevede termene precise pentru declanşarea procedurii de adopţie, spre deosebire de reglementarea anterioară în care trebuia solicitată instanţei declararea adoptabilităţii, ceea ce conducea la 'prelungirea situaţiei incerte a copilului pentru care nu se realiza nici integrarea în familia biologică, dar nici demersurile pentru găsirea unei familii adoptatoare', au subliniat iniţiatorii modificării legislative.
Astfel, copiii aflaţi în sistemul de protecţie socială faţă de care părinţii manifestă dezinteres timp de un an, pot fi declaraţi adoptabili după un an în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială constată că nu a existat nicio legătură între copil şi familia biologică şi că nu există posibilitatea reintegrării în familie.
În cazul copiilor cu părinţi necunoscuţi, aceştia pot fi declaraţi adoptabili după 30 zile de la emiterea certificatului de naştere, iar când părinţii naturali îşi dau acordul, termenul este de 60 zile.
Adopţia internă poate fi declanşată şi dacă a trecut un an, iar părinţii fireşti ai copilului şi rudele până la gradul al patrulea ale acestuia nu pot fi găsite ori nu colaborează cu autorităţile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea copilului în familie.
Legea introduce şi obligativitatea expertizei pentru confirmarea filiaţiei faţă de tată, realizată prin metoda serologică ADN.
Directorul naţional al HHC (România) mai arată că, potrivit datelor Oficiului Român pentru Adopţii, în momentul de faţă există aproximativ 1.900 de copii adoptabili.AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu: Copiii instituţionalizaţi de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare Copiii instituţionalizaţi încă de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare, de la probleme psihiatrice, până la afectări ale dezvoltării cognitive, aceştia având probleme de discernământ, de control al impulsurilor şi de păstrare a amintirilor, relevă un studiu realizat...
Braşov: Numărul asistenţilor maternali din judeţ e în continuă scădere Numărul asistenţilor maternali este în continuă scădere în judeţul Braşov, lucru care îi îngrijorează pe reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, care trag un semnal de alarmă pentru următorii ani mai ales în privinţa cazurilor de copii abandonaţi...
UPDATE Program de guvernare: Crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică - principii pentru 2012 Prudenţa, responsabilitatea, echilibrul, crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică rămân principiile de guvernare în anul 2012, după cum se precizează în programul de guvernare propus al Cabinetului Ungureanu.
Organizația Salvați Copiii solicită majorarea alocației de stat pentru copii Organizația Salvați Copiii solicită majorarea alocației de stat pentru copii, atenționând asupra procentului ridicat al copiilor din România care sunt expuși la risc de sărăcie și excluziune socială.
Senat - proiect: Centre de Asistenţă Down şi servicii medicale şi sociale gratuite pentru persoanele cu acest sindrom Guvernul va înfiinţa Centre de Asistenţă Down în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ şi în sectoarele din Capitală prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru ca persoanele diagnosticate cu acest sindrom să beneficieze gratuit de servicii medicale şi sociale, prevede...