Cele mai citite
 


Carnea de miel conţine multe calorii şi colesterol, atenţionează medicii
marţi, 10 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Colesterolul, Ce mancam?, Alergologie si Imunologie, Mancam sanatos
 

Carnea de miel are o valoare calorică ridicată şi un conţinut mare de colesterol, iar medicii recomandă să fie consumată împreună cu cât mai multe legume.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pârcioagă, susţine că mieii care sunt sacrificaţi în perioada Paştelui trebuie să aibă o greutate între 10 şi 14 kilograme. Carnea, care nu conţine fibre, este necesar să fie asociată cu legume pentru o bună digestie. Astfel, stufatul sau drobul trebuie să conţină cât mai multă verdeaţă şi orez.


Analizele de laborator au demonstrat că 100 de grame de carne de miel înseamnă 200-300 de kilocalorii şi un conţinut mare de potasiu. Organele, în special ficatul, dar şi carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe uşor în organism, zinc şi carnitină, cu rol energetic, şi cantităţi mici de calciu, acid folic şi vitamina E. De asemenea, carnea de miel are un conţinut de proteine ridicat, dar şi multe grăsimi saturate: 80 miligrame de colesterol la 100 de grame.


Carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kilograme sau cu vârsta sub 9 săptămâni poate produce probleme legate de conţinutul ridicat de colagen, ce o fac dificil de digerat, iar în caz de consum excesiv se poate declanşa atac de gută, sau pot apărea afecţiuni gastro-intestinale şi hepato-renale la persoanele predispuse, se arată într-un comunicat al DSP Bihor.


Nu în ultimul rând, carnea de miel conţine multe lipide ce îi pot afecta în special pe cei cu boli cardiovasculare, sau cu risc de colici biliare, pancreatită, iar conţinutul crescut de proteine poate determina alergii.


DSP Bihor mai recomandă ca în cazul preparării ciorbelor de miel carnea să se adauge doar în momentul fierberii. De altfel, cea mai indicată metodă este prepararea cărnii de miel înăbuşită sau pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile.


La achiziţionarea mieilor este necesar să se verifice existenţa ştampilei sanitar-veterinare şi să nu se cumpere carnea de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de 4 grade Celsius. AGERPRES/(AS-Eugenia Paşca)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce mancam daca suferim de hipertensiune? Hipertensiunea arteriala defineste valorile crescute ale presiunii sangvine. Un rol extrem de important in reducerea valorilor tensionale ii revine dietei alimentare si modificarii stilului de viata, dupa caz, prin scaderea in greutate, renuntarea la tutun si cafea, reducerea consumului de alcool...
Cele mai sanatoase 100 de alimente Nutritionistii germani au stabilit care sunt cele mai sanatoase 100 de alimente ce îti protejeaza principalele organe. Lista acestora a fost publicata în ziarul Bild din Germania si a facut deja furori în întreaga lume. În cazul legumelor si fructelor se recomanda ca acestea sa fie consumate proaspete...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Fructe de vară pentru imunitate O alimentaţie adecvată poate stimula sistemul imunitar al organismului, mai ales după perioada sezonului rece când s-a trăit într-o expunere constantă la bacterii şi viruşi de sezon.
Cât înseamnă o porţie de fructe sau legume? Specialiştii au demonstrat că simplul fapt de a mânca 5 fructe sau legume pe zi poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet şi unele tipuri de cancer. Pe lângă că sunt delicioase şi variate, fructele şi legumele conţin nutrimente care sunt importante...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Nucile Nucile, o colecţie de minerale şi vitamine, au fost considerate încă din antichitate alimentele creierului din pricina formei pe care o au, iar cercetările moderne au dovedit că aceste fructe conţin nutrienţi esenţiali pentru sănătatea sistemului nervos, dar şi pentru buna funcţionare a întregului organism...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Carne de miel sau carne de ied pentru masa de Paşte? Sărbătorile Pascale reprezintă o ocazie importantă, bogată în mese multe şi copioase, şi cei mai mulţi români aleg să consume produse tradiţionale pe bază de carne de miel. În ultimii ani a început să se consume de Paşte carnea de ied şi chiar să înlocuiască uneori carnea de miel.