Cele mai citite
 


Femeile obeze nasc mai frecvent copii autişti /studiu/
marţi, 10 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Probleme cu greutatea, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

Mamele care sunt obeze sau diabetice în timpul sarcinii sunt mai susceptibile să dea naştere unui copil autist sau cu întârzieri în dezvoltare, relevă un studiu american publicat luni, citat de AFP.

Rezultatele acestui studiu, prezentate în revista Pediatrics, 'ridică serioase preocupări în materie de sănătate publică', notează cercetătorii. Acestea survin în contextul în care luna trecută autorităţile sanitare americane au anunţat că numărul cazurilor de autism diagnosticate la copiii americani a crescut cu 23% din 2006 în 2008, ajungând la circa 1 caz din 88.

Autorii studiului publicat luni au examinat 1004 cupluri mamă-copil provenite din diferite categorii socio-economice din California /vestul SUA/. Circa jumătate din copiii din grup erau autişti, 172 aveau diferite tulburări de dezvoltare şi 315 erau normali.

Cercetătorii nu spun dacă obezitatea, respectiv diabetul mamei se află la originea problemelor psihologice ale copilului, dar stabilesc o corelaţie netă între ele. Astfel, probabilitatea de a aduce pe lume un copil autist este cu 67% mai mare în cazul mamelor obeze. Acestea sunt totodată de două ori mai susceptibile să aibă un copil marcat de o problemă de dezvoltare decât mamele cu greutate normală şi care nu suferă de diabet.

Conform studiului, peste 20% dintre mamele care au un copil autist sau cu o întârziere de dezvoltare au fost obeze în timpul sarcinii. În acelaşi timp, 14% dintre mamele cu copii normali participante la studiu au fost obeze în perioada sarcinii.

Legătura dintre starea de sănătate a mamei şi 'problemele de dezvoltare neurologică a copilului este îngrijorătoare şi ar putea avea repercusiuni în materie de sănătate publică', a subliniat Paula Krakowiak, de la Universitatea din California.

În opinia cercetătorilor, problemele întâmpinate de fetus în timpul dezvoltării ar putea fi determinate de o expunere prea mare la cantitatea sporită de insulină absorbită de mama diabetică, a cărei procesare necesită o cantitate mai mare de oxigen, ceea ce ar putea restrânge accesul copilului la acesta.AGERPRES/(Mihaela Toth)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Greutatea la naştere este şi ea un indice al sănătăţii din timpul vieţii De ce o persoană moare de tânără, iar alta trăieşte până la adânci bătrâneţi? Modul de viaţă şi factorii genetici joacă un rol esenţial, dar, susţine profesorul David Barker, un bun indice de apreciere a viitoarei sănătăţi este greutatea la naştere şi ce ne poate spune ea despre dezvoltarea intrauterină...
Studiu: Copiii instituţionalizaţi de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare Copiii instituţionalizaţi încă de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare, de la probleme psihiatrice, până la afectări ale dezvoltării cognitive, aceştia având probleme de discernământ, de control al impulsurilor şi de păstrare a amintirilor, relevă un studiu realizat...
Iaurtul - beneficii dovedite în combaterea obezității infantile Obezitatea infantilă se află în creștere în întreaga lume, după cum arată un plan de acțiune recent al Organizației Mondiale a Sănătății. Obezităţii infantile îi sunt asociate probleme serioase de sănătate, ce nu ar trebui ignorate: rezistența la insulină și diabetul de tip 2, sindromul card...
Risc crescut de autism pentru copiii născuţi din mame expuse poluării (studiu american) Femeile expuse în timpul sarcinii unor înalte niveluri de poluare a aerului în SUA ar putea avea un risc dublu de a da naştere unui copil autist în raport cu femeile care trăiesc în locuri mai bine protejate, potrivit unui studiu dat publicităţii marţi, preluat de AFP.
Numărul cazurilor de autism a crescut în ultimii ani Numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani în România, potrivit datelor de specialitate publicate recent.
Iaurtul are beneficii dovedite în combaterea obezităţii infantile, susţin specialiştii Copiii şi adolescenţii care consumă regulat iaurt au un aport caloric şi de grăsimi mai redus, un aport crescut de calciu, potasiu şi vitamina D, valori mai mici pentru indicele de masă corporală, circumferinţa taliei şi mărimea pliului subscapular, susţin specialiştii.