Cele mai citite
 


Fluctuaţiile de temperatură din timpul verii fac să crească riscul mortalităţii la persoanele în vârstă cu boli cronice
miercuri, 11 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un nou studiu realizat de Şcoala pentru sănătate publică din cadrul Universităţii Harvard (HSPH) sugerează că schimbările de temperatură aparent mici din timpul verii - de numai 1 grad Celsius - pot reduce speranţa de viaţă a persoanelor în vârstă care suferă de boli cronice, provocând în fiecare an mii de morţi adiţionale, informează marţi Europa Press.
În timp ce studiile anterioare s-au axat pe efectele pe termen scurt ale valurilor de căldură, acesta este primul studiu referitor la efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice asupra speranţei de viaţă. Studiul a fost publicat în 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

'Am observat că, independent de valurile de căldură, variaţiile de temperatură din zilele de vară scurtează speranţa de viaţă', afirmă Antonella Zanobetti, cercetător la Departamentul de sănătate ambientală din cadrul HSPH şi autor principal al studiului.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au semnalat că, în urma schimbărilor climatice, vor creşte atât temperaturile globale, cât şi variabilitatea temperaturilor pe timpul verii, mai ales în regiunile cu latitudini medii, în ţări precum Franţa, Spania şi Italia. Aceste schimbări de temperatură ar putea însemna o problemă majoră de sănătate publică, potrivit autorilor studiului.

Pe termen scurt, valurile de căldură pot cauza decese, însă şi variaţiile minore de temperatură cauzate de schimbările climatice pot face să crească rata mortalităţii în rândul persoanelor în vârstă care suferă de diabet, insuficienţă cardiacă, boli pulmonare cronice sau în rândul celor care au supravieţuit unui atac de inimă.

Cercetătorii au utilizat date ale Medicare, din 1985 până în 2006, pentru a urmări starea de sănătate pe termen lung a 3,7 milioane de persoane cu boli cronice, cu vârste de peste 65 de ani, din 135 de oraşe din Statele Unite ale Americii. Ulterior, au evaluat dacă mortalitatea înregistrată în rândul acestor persoane avea legătură cu variabilitatea temperaturilor din cursul verii, ţinând cont de factori care ar fi putut influenţa comparaţia - precum factorii de risc individuali, variaţia temperaturii în timpul iernii şi nivelurile de ozon.

Rezultatele au arătat că, în fiecare oraş, în anii în care schimbările de temperatură din timpul verii erau mari, rata mortalităţii creştea în raport cu anii cu oscilaţii mici. Fiecare creştere de 1 grad Celsius din timpul verii a provocat o creştere cuprinsă între 2,8% şi 4,0% a ratei mortalităţii în rândul persoanelor în vârstă cu boli cronice.

Riscul mortalităţii a crescut cu 4,0% în rândul celor cu diabet, cu 3,8% la cei care avuseseră un atac cardiac, cu 3,7% la cei cu boli pulmonare cronice şi cu 2,8% la persoanele cu insuficienţă cardiacă. Pe baza acestor creşteri ale riscului mortalităţii, cercetătorii estimează că o variabilitate mai mare a temperaturii în timpul verii în SUA ar putea provoca anual peste 10.000 de decese în plus.

Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că riscul mortalităţii a fost cu 1% până la 2% mai mare în rândul celor care trăiau în condiţii de sărăcie şi în rândul afroamericanilor. În schimb, riscul a fost cu 1% până la 2% mai mic pentru persoanele care trăiau în oraşe cu mai multe spaţii verzi.

Studiile fiziologice sugerează că persoanele cu vârste avansate şi cele cu boli cronice întâmpină mai multe probleme în a se adapta la căldura extremă. 'Oamenii se adaptează la temperatura normală în oraşul lor. De aceea nu aşteptăm rate mai mari ale mortalităţii la Miami decât în Minneapolis, în pofida temperaturilor ridicate', a explicat Joel Schwartz, profesor de epidemiologie ambientală în cadrul HSPH şi coautor principal al articolului. Potrivit acestuia, 'oamenii nu se adaptează, totuşi, atât de bine la fluctuaţii ce ies din comun'.

'Această concluzie, împreună cu creşterea vârstei populaţiei, tot mai numeroasele cazuri de boli cronice şi posibilele creşteri ale fluctuaţiilor de temperatură cauzate de schimbările climatice arată că această problemă de sănătate publică va creşte în viitor', a mai apreciat profesorul de epidemiologie ambientală.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
O nouă terapie pentru insuficienţa cardiacă cronică, prezentată la Sinaia Bucureşti, 8 oct /Agerpres/ - Rezultatele celui mai mare studiu din ultimul deceniu privind insuficienţa cardiacă SHIFT a fost prezentat, vineri, în cadrul Congresului Naţional de Cardiologie de la Sinaia.
Oamenii trăiesc mai mult, dar sunt mai bolnavi /studiu/ Aproape pretutindeni în lume, oamenii trăiesc mai mult şi mor mai puţini copii. În schimb, lumea se confruntă cu bolile şi dizabilităţile vieţii moderne, relevă cel mai amplu studiu realizat până acum privind speranţa de viaţă şi principalele ameninţări la adresa sănătăţii, citat de Associated Press...
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Restricţia calorică nu prelungeşte viaţa, însă îmbunătăţeşte starea de sănătate Dieta bazată pe restricţii calorice nu măreşte speranţa de viaţă, însă îmbunătăţeşte starea de sănătate, potrivit unui studiu realizat pe maimuţe şi publicat miercuri de revista ştiinţifică Nature, semnalează EFE.
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...