Cele mai citite
 


Bazac explică modificările normative referitoare la reproducerea umană asistată
joi, 8 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, a făcut, miercuri, într-o declaraţie de presă, o serie de precizări referitoare la modificările normative pe care le-a propus în legătură cu reproducerea umană asistată.
'Am abrogat un articol al unui Ordin de Ministru care încălca flagrant prevederile Legii 95/2006 cu privire la activităţile de prelevare de organe, ţesuturi şi celule. Astfel, acest articol modifica Legea 95 şi permitea entităţilor private şi de stat să execute aceste operaţiuni în scopul obţinerii de profit. Se încălca astfel o prevedere dintr-o lege organică, lucru care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani. Mai mult decât atât, articolul vine în contradicţie cu legislaţia europeană în domeniu, care situează aceste activităţi total în afara sferei profitului material', precizează Ion Bazac.

Fostul ministru al Sănătăţii arată că 'anularea acestui articol nu plasează în ilegalitate procedura de fertilizare in vitro, ci se referă strict la prelevarea de celule şi ţesuturi umane contra cost. Astfel, în acest moment, constituie ilegalitate donarea de ovule în scopul obţinerii de profit material, prevedere care se aplică în toate statele Uniunii Europene. Acest lucru nu afectează însă procedura de implantare a ovulelor, adică operaţiunea de fertilizare in vitro'.

'Doresc să le transmit celor care acuză lipsa unei dezbateri publice pe această temă că nu este necesar un astfel de demers atunci când este vorba despre respectarea legii şi că, susţinând reintroducerea acestui articol, militează astfel pentru încurajarea traficului de ţesuturi şi celule şi pentru perpetuarea cazurilor de tipul Sabyc', subliniază fostul ministru al Sănătăţii.

Ion Bazac precizează, totodată, că regretă faptul că nici actualul, nici fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant nu l-au informat asupra acestei nereguli şi că, din această cauză, nu a putut lua respectiva măsură încă de la începutul mandatului său. 'Ceea ce am făcut a fost să îndrept o ilegalitate şi mă aştept ca, mai departe, Agenţia Naţională de Transplant să detalieze prevederile legate de aceste tipuri de activităţi şi să emită reglementări specifice pentru fiecare categorie în parte, în conformitate cu legislaţia europeană', se arată în încheierea comunicatului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS: Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer a intrat în linie dreaptă Ministerul Sănătăţii a publicat vineri pe pagina sa de internet, pentru dezbatere publică, Ordinul privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer.
Bihor: Cuplurile care doresc fertilizare in vitro în străinătate, atenţionate pentru a evita posibile situaţii de fraudă Fostul ministru român al Sănătăţii, Cseke Attila, atrage atenţia cuplurilor de tineri care doresc să opteze pentru fertilizare in vitro în Ungaria sau într-o altă ţară, să se informeze înainte de a apela la servicii medicale de acest gen pentru a evita posibile situaţii de fraudă.
Un specialist în fertilizare in vitro de la Centrul Medical "Assaf Harofeh', implicat în scandalul traficului de ovule din România Profesorul Raphael Ron-El, şeful departamentului de fertilizare in vitro /IVF/ la Centrul Medical "Assaf Harofeh", este unul dintre israelienii implicaţi în scandalul traficului de ovule, recoltate pentru fertilizarea in vitro, la clinica privată Med New Life din Bucureşti, România, relatează miercuri...
Precizări ale fostului ministru al sănătăţii Ion Bazac privind plantele etnobotanice Fostul ministru al sănătăţii dr. Ion Bazac precizează că a fost primul care a solicitat public închiderea magazinelor de profil şi a elaborat un proiect pentru interzicerea poduselor etnobotanice.
Aproximativ 800 de cupluri vor beneficia, de la 1 iunie, de programul MS de fertilizare in vitro Bucureşti, 29 mar /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii va începe, de la 1 iunie, primul program de fertilizare in vitro şi embriotransfer în scopul de a asigura fondurile necesare realizării procedurii de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul...
Bazac: Există o anume intenţie privind limitarea întâlnirilor publice Fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că există 'o anume' intenţie din partea autorităţilor privind limitarea întâlnirilor publice de genul concertelor, competiţiilor sportive şi mitingurilor cu scopul prevenirii răspândirii virusului de tip nou.