Cele mai citite
 


Mărul lupului, plantă cu proprietăţi cancerigene, folosită şi în România (studiu SUA)
miercuri, 11 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Leacuri din batrani, Stiri, Oncologie, Urologie
 

Un ingredient toxic prezent într-un tratament pe bază de ierburi foarte popular şi în zona de sud-vest a României este cauza a peste jumătate din cazurile de cancer al sistemului urinar din Taiwan, unde medicina tradiţională este foarte răspândită, indică un studiu american dat publicităţii luni, relatează AFP.

Acidul aristolochic, prezent în mod natural în plantele din familia aristolochiaceelor, un ingredient clasic în remediile pe bază de ierburi din Asia folosite pentru scăderea în greutate, vindecarea durerilor articulare sau boli ale stomacului, este potenţial cancerigen pentru om.


Virtuţile acestor plante au fost lăudate în întreaga lume de mii de ani pentru numeroase tratamente, dar cercetătorii ştiu de acum că pot cauza tulburări renale sau forme de cancer al sistemului urinar.


În Taiwan, unde studii recente au arătat că circa o treime din populaţie a ingerat acid aristolochic în cursul ultimilor ani, incidenţa formelor de cancer al sistemului urinar sau rinichilor este de patru ori mai ridicată decât în ţările occidentale unde întrebuinţarea acestor plante este mai redusă, indică cercetările publicate de Academia americană de ştiinţe.


Studiul a fost efectuat pe 151 de pacienţi din Taiwan afectaţi de cancer al sistemului urinar, dintre care 60% prezentau mutaţii ale ADN-ului specific legate de ingerarea de acid aristolochic.
Această plantă 'a fost întrebuinţată în toate culturile lumii' de foarte mult timp, a subliniat Arthur Grollman.


În anii 1950, acidul pe care-l conţine a fost identificat ca fiind cauza unei maladii renale numită nefropatia endemică balcanică de care sufereau locuitori din zonele rurale ale României (în judeţul Mehedinţi), Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Croaţiei şi Serbiei. Sătenii consumau frecvent seminţe ale plantei numite mărul lupului.


În zona de vest a României, planta respectivă este cunoscută sub denumirea mărul lupului, în sudul Moldovei - curcubeţică, iar pe malul Dunării - buruiană de remf.


În ultimul deceniu al secolului trecut, un tratament pentru scăderea în greutate conţinând acid aristolochic a fost contestat în Belgia, după apariţia unor cazuri de insuficienţă renală la femei.


În pofida interdicţiei din numeroase ţări de a consuma acest acid, răspândirea sa continuă, în special prin produsele vândute pe internet, avertizează Arthur Grollman. 'Numeroase ţări l-au interzis, dar este în continuare disponibil pe internet. În realitate, în Statele Unite nu este interzis, ci numai importul său', a mai menţionat cercetătorul american.AGERPRES/(Alic Mîrza)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Extractul unei plante medicinale chineze, mai cancerigen decât tutunul /studiu/ Acidul aristolochic, extras dintr-o plantă medicinală utilizată de secole în China pentru a trata artrita şi alte inflamaţii, este mai cancerigen decât tutunul şi generează cancere ale căilor urinare, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, publicat miercuri şi citat de AFP.
UE va interzice din 2011 sute de remedii naturiste /presă britanică/ Sute de preparate din plante medicinale vor fi interzise de la vânzare anul viitor în Marea Britanie în baza a ceea ce militanţii din domeniul medicinii naturiste consideră a fi o lege europeană ''discriminatorie şi disproporţionată'', scrie în ediţia sa de joi cotidianul britanic The Independent.
Ceaiul, cald sau rece, are o contribuţie importantă la hidratarea corectă a organismului. Ceaiul provenit din planta Camellia sinensis a fost consumat de secole pentru proprietăţile sale hidratante şi, potrivit unui nou studiu care investighează efectul potenţial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului în funcţie de valoarea tensiunii superficiale, coordonat de prof. univ...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Floarea de Hibiscus Floarea de Hibiscus este o plantă care face parte din familia Malvaceae, din care fac parte arborele de cacao şi bumbacul. Numele generic este derivat din greacă şi înseamnă "nalbă mare". Există peste 200 de specii ale acestei plante, renumite pentru florile lor mari. Este nativă din nodul Africii şi...
O plantă rară, cu proprietăţi anticancerigene, aclimatizată în România O echipă de specialişti de la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău a reuşit să aclimatizeze, după cinci ani de cercetări, o plantă originală din Nepal care produce fructul GAC, cunoscut ca având proprietăţi anticancerigene.
LEACURI DIN GRÃDINÃ: cânepa Seminţele de cânepă sunt printre cele mai nutritive alimente din lume, fiind cu cea mai mare concentraţie de proteine, după alge. Ele pot fi consumate în moduri variate precum: salate de legume şi fructe, musli, produse de panificaţie, reţete de paste şi orez, lapte de cânepă.