Cele mai citite
 


Mircea Duşa (PSD): Preşedintele Comisiei de industrii va solicita comisie de anchetă în privinţa petiţiei de la Bârlad
miercuri, 11 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Social-democraţii vor solicita comisie de anchetă pe marginea petiţiei de la Bârlad depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi trimisă la Comisia pentru industrii, care reclamă în principal pericolele majore pe care le provoacă exploatarea gazelor de şist, a anunţat marţi liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.
"Am trimis (n.r. petiţia) la Comisia de industrii şi, pentru că acolo avem un preşedinte (n.r. Iulian Iancu - PSD), o să solicite o comisie de anchetă la Bârlad pe cazul şisturilor bituminoase şi a gazelor de şist", a declarat Mircea Duşa, la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.
Petiţia, semnată de Grupul de iniţiativă al Societăţii Civile din Bârlad, doreşte să tragă un semnal de alarmă în privinţa pericolelor majore pe care le provoacă utilizarea fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de şist şi pe care 'toţi oamenii de ştiinţă, de bună credinţă, le scot în evidenţă, iar locurile unde a fost aplicată această procedură pe glob (Nigeria, Ecuador şi chiar America) le demonstrează cu prisosinţă'.
Potrivit semnatarilor, este vorba despre pericole pe termen scurt cum ar fi: pericolul ridicat de apariţia unor cutremure locale, asociat cu riscul iniţierii unui seism major în zona Vrancea, lipsa apei potabile în zonă, ca urmare a scăderii nivelului hidrostatic, datorat utilizării apei la realizarea fluidului de extracţie a gazului de şist, imposibilitatea utilizării apei potabile şi pentru nevoi menajere.
Petiţia mai atrage atenţia asupra pericolului major de contaminare radioactive datorată izotopilor radioactivi - radon - din interiorul scoarţei terestre, care vor fi antrenaţi de fluidul extras, precum şi asupra faptului că alimentaţia de zi cu zi nu va mai putea fi asigurată în condiţii de siguranţă, deoarece întreg mediul înconjurător va fi contaminat cu substanţe chimice şi radioactive extrase odată cu gazul de şist.
Nu în ultimul rând, semnatarii petiţiei atrag atenţia că rata îmbolnăvirilor şi diversitatea acestora vor creşte exploziv prin apariţia diverselor tipuri de cancer, afecţiuni neurologice severe, a bolilor de piele, etc., în condiţiile în care apa, aerul şi alimentele vor fi contaminate, în timp, pe o rază de aproximativ 200 de kilometri.
Documentul reaminteşte, între altele, că, în noiembrie 2011, Marea Britanie a suspendat toate explorările şi producţia de gaze de şist din cauza a mai mult de 50 de cutremure provocate de astfel de fântâni în ţinutul Lancashire. AGERPRES/(AS - Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Olt: Anchetă asupra concediilor medicale ale unor şefi de deconcentrate Slatina, 17 dec /Agerpres/ - O comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Olt şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate verifică modul în care au fost acordate concedii medicale unor şefi de instituţii deconcentrate, printre care şi şefului CAS Olt, Tiberiu Mateescu.
Galaţi: Comisie de anchetă privind închiderea Uzinei de Apă Nr.1 Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, a semnat marţi un ordin prin care a fost constituită o comisie de anchetă care va stabili dacă închiderea Uzinei de Apă Nr.1 din municipiul Galaţi s-a făcut în condiţii de siguranţă.
Buzău:O nouă comisie de anchetă în urma scandalului de la Spitalul judeţean O comisie de anchetă a cazului copiilor legaţi de paturi de la Spitalul judeţean, formată şi din consilieri ai opoziţiei, a fost aprobată, joi, în şedinţa ordinară a CJ Buzău.
Parlament: Deputaţii şi senatorii au respins în această săptămână moţiunea de cenzură (sinteză) Moţiunea de cenzură "Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD" a fost respinsă luni de plenul Parlamentului cu 154 voturi pentru, 12 împotrivă şi două anulate.
Nicolae Păun cere comisie parlamentară de anchetă pentru cazul romilor de la Baia Mare Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Nicolae Păun, va propune înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară care să se ocupe de cazul romilor de la Baia Mare care au fost mutaţi într-o uzină închisă din motive de poluare...
Buzău: Anchetă DNA la Consiliul Judeţean cu privire la o investiţie inaugurată în 2012 Trei angajaţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Buzău sunt cercetaţi de procurorii DNA în legătură cu construcţia noii maternităţi din Buzău, investiţie de circa 100 de milioane de lei, realizată în timpul mandatului fostului preşedinte al CJ, Victor Mocanu.