Cele mai citite
 


ORS contribuie, prin studii de cercetare, la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România
miercuri, 11 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Observatorul Român de Sănătate (ORS), o organizaţie non-guvernamentală ce are misiunea de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România prin efectuarea de studii de cercetare privind activitatea şi performanţa acestora, a lansat un raport relevant pentru dezbaterea privind proiectul noii legi a sănătăţii.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei, raportul ''Reforma spitalelor publice - evidenţe din spaţiul european'' prezintă o privire detaliată asupra reformelor care au vizat statutul juridic al spitalelor publice în statele europene şi oferă recomandări pentru reforma din România pe baza experienţei acestor ţări.
''Am urmărit cu atenţie elaborarea primului proiect de lege din decembrie 2011, dezbaterea publică din ianuarie 2012 şi consultările publice care au condus la proiectul aflat încă în lucru. Prin materialele pe care le lansăm acum aducem două prime argumente în favoarea unei reforme reale şi coerente'', a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele ORS, doctorand în economia sănătăţii la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie.
Un al doilea raport de cercetare al ORS ''Privatizarea asigurărilor de sănătate - evidenţe din experienţa internaţională'' va fi disponibil în cursul acestei săptămâni.
Lucrarea aduce în dezbatere asigurările sociale, respectiv asigurările private de sănătate, şi formulează concluzii privind trecerea de la un tip de sistem la altul pe baza experienţelor recente ale unor state precum Olanda.
''Rezultatele noastre indică două puncte cheie. În primul rând, transformarea spitalelor în societăţi non-profit poate fi benefică, dar numai dacă este implementată cu grijă şi acompaniată de un plan naţional de organizare a capacităţii spitalelor şi de standarde clare şi ferme de calitate a serviciilor spitaliceşti. Pe de altă parte, privatizarea asigurărilor sociale de sănătate ar fi o politică greşită, care ar duce cel mai probabil la escalarea continuă a costurilor din sistem şi a inechităţilor existente, fără să rezolve principalele probleme ale actualului sistem'', a completat Nicolae Done, vicepreşedintele ORS, doctorand în economia sănătăţii şi politici de sănătate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.
Domeniile de activitate ale Observatorului Român de Sănătate sunt Sănătatea publică şi Analiza economică.
Analizele echipei vor urmări atât evoluţia profilelor de morbiditate din România, cât şi studiul pieţelor fundamentale asociate serviciilor de sănătate, precum piaţa serviciilor instituţionalizate şi piaţa farmaceutică.
''Folosind metodologii clare şi transparente, compatibile cu mediul academic de vârf, dorim să aducem în discursul public dovezile privind eficienţa tehnologiilor medicale şi a diferitelor măsuri de politică publică, direcţionând astfel dezbaterea dinspre speculaţie către evidenţe'', a arătat Adrian Gheorghe.
Activitatea Observatorului Român de Sănătate se axează pe trei direcţii: cercetare, comunicare şi educaţie.
''Dorim să facem mai mult decât să producem date de calitate. Vrem să fim un actor cu relevanţă în peisajul politicilor publice, astfel că ne vom comunica rezultatele, recomandările şi concluziile de aşa natură încât publicul interesat să le poată accesa cu uşurinţă'', susţine Claudia Spiridon, secretar ORS. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ORS a lansat al treilea raport de cercetare - 'Plata în funcţie de performanţă în sănătate' Observatorul Român de Sănătate a lansat cel de-al treilea raport de cercetare, intitulat "Plata în funcţie de performanţă în sănătate - Un pod prea îndepărtat?' .
Hunor Kelemen: Am primit observaţii la proiectul de lege a sănătăţii şi de la PDL, există şi acolo anumite reţineri Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a precizat miercuri că ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a primit de la Administraţia Prezidenţială, în urmă cu o lună, proiectul de lege pentru reforma în domeniul sănătăţii, punctând că Uniunea mai are nevoie de nişte lămuriri cu privire la nişte prevederi, printre...
Sănătate pentru ţările sărace:Proiect al organizaţiilor neguvernamentale din opt ţări europene, printre care şi România Organizaţii ale societăţii civile din opt ţări membre ale UE - România, Italia, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania şi Olanda - au demarat un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are drept scop să contribuie la asigurarea unei prezenţe durabile şi unui personal medical adecvat la nivel...
ŞTIRILE SERII DIN JUDEŢE - 6 SEPTEMBRIE * Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş se pregăteşte să depună documentaţia la Agenţia Naţională de Transplant pentru autorizarea începerii transplantului hepatic, renal şi de pancreas şi că ar...
INTERVIU Minodora Cliveti: Sunt european şi nimic din ceea ce este european nu mi-e străin Cunoaşterea profundă a interesului naţional, respectul faţă de ţara sa şi oamenii acesteia şi înţelegerea, aprofundarea şi aplicarea spiritului european sunt principalele calităţi pe care ar trebui să le deţină un parlamentar european, consideră europarlamentarul Minodora Cliveti (PSD). Într-un interviu...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.