Cele mai citite
 


Pacienţii cu sindrom coronarian acut prezintă concentraţii plasmatice de HDL mai scăzute
miercuri, 11 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Colesterolul, Afectiunile inimii
 

Societatea Spaniolă de Cardiologie (SEC) a avertizat marţi că persoanele cu valori scăzute de HDL (colesterolul 'bun') au o mare probabilitate de a fi afectate de sindromul coronarian acut (SCA), informează EFE, care citează un articol publicat în ultima ediţie a Revistei Spaniole de Cardiologie (REC).

Studiul, realizat de Departamentul de Cardiologie al Spitalului Universitar San Juan din Alicante, a avut ca scop cunoaşterea contribuţiei relative a profilului lipidic la riscul de SCA şi a inclus 959 de pacienţi internaţi pentru durere toracică de origine coronariană.

'Cel mai important rezultat al studiului nostru a fost demonstrarea modului în care nivelurile de colesterol HDL afectează organismul nostru în ipoteza sindromului coronarian acut', a explicat medicul cardiolog Alberto Cordero de la spitalul menţionat.

S-a demonstrat că pacienţii cu SCA prezintă concentraţii plasmatice de colesterol HDL mai scăzute şi că riscul este cu atât mai mare cu cât sunt mai mici valorile plasmatice de acest tip. Concret, 69,4% dintre pacienţii care prezentau SCA aveau concentraţii de colesterol 'bun' (HDL) sub nivelul de 40 mg/dl.

'Valoarea adăugată a rezultatelor obţinute în cursul analizei noastre constă în faptul că nivelurile scăzute de colesterol HDL prezintă o puternică asociere cu prezenţa cardiopatiei ischemice, ceea ce poate avea importante implicaţii pentru gradarea riscului în cazul pacienţilor cu durere toracică', a afirmat specialistul.

Potrivit acestuia, 'până în prezent se realizau tratamente cu statine pentru a reduce nivelurile de LDL (colesterolul 'rău'), a cărui prezenţă în cantităţi mari în organism este legată de boala cardiovasculară'.

S-a demonstrat că reducerea colesterolului 'rău' nu implică o creştere a celui 'bun', fapt pentru care se recomandă, potrivit cardiologului Alberto Cordero, 'renunţarea la fumat, controlarea greutăţii şi practicarea exerciţiilor fizice în mod regulat'.AGERPRES/(Pepa Siţa)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colesterolul mărit se tratează cu Anghinare de la Ropharma Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante din regiunea mediteraneană, fiind utilizată nu doar în gastronomie, ci şi în scopuri medicinale datorită proprietăţilor curative extrem de variate. Beneficiile nutriţionale ale acesteia se menţin atât în stare naturală, cât şi în cazul în...
Luna septembrie este Luna Inimii Luna septembrie este Luna Inimii şi peste tot în lume sunt organizate evenimente cu scopul de a atrage atenţia şi de a-i convinge pe oameni să ia măsuri pentru a se proteja de afecţiunile cardiovasculare.
SUPLIMENTE ALIMENTARE UTILIZATE PENTRU SCĂDEREA COLESTEROLULUI Colesterolul reprezintǎ o substanţǎ necesară organismului fiind produs chiar de către acesta din acizi grasi, în special din grǎsimile saturate din alimentaţie. Colesteroluleste absorbit de asemenea şi din produsele alimentare provenite în special de la animale. Valorile serice crescute alecoles...
Dr. Tatu-Chiţoiu: Beneficiul pe care îl aduc statinele este mult deasupra efectelor adverse Beneficiul pe care îl aduc statinele - medicamente care reduc colesterolul - este mult deasupra efectelor adverse pe care acestea le au asupra asupra ficatului, a afirmat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Gabriel Tatu-Chiţoiu, cu prilejul celei de-a XVI-a ediţii a Conferinţei Anuale de ...
Colesterolul 'rău' nu este chiar atât de rău, susţin experţii De regulă, se consideră că există colesterolul 'bun' (lipoproteine cu densitate mare /(HDL/) şi colesterolul 'rău' (lipoproteine cu densitate mică /LDL/), însă recente cercetări apărute în Journal of Gerontology vin să răstoarne viziunea încetăţenită până acum, relatează luni The Times of India.
Esti ingrijorat de nivelul colesterolului? Te-a anuntat doctorul ca ai nivelul colesterolului ridicat (hipercolesterolemie)? Atunci stii ca este necesar sa iti modifici regimul de masa si stilul de viata, pentru a reduce nivelul colesterolului si al riscului aparitiei bolilor de inima. Chiar daca medicul ti-a prescris medicamente pentru scaderea...