Cele mai citite
 


The Guardian: Vaccin împotriva dependenţei de cocaină
joi, 8 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători americani, din Texas, au ajuns în stadiul primelor teste clinice pentru un vaccin împotriva dependenţei de cocaină, vaccin ce ar putea salva mii de vieţi, informează cotidianul britanic The Guardian.
Vaccinul experimental a fost oferit unui grup de 60 de voluntari, într-o perioadă de 12 săptămâni, în timp ce un alt grup de voluntari format tot din 60 de persoane a fost ţinut ca grup martor, primind un placebo.

Conform studiului, vaccinul produce în organism o reacţie de respingere a drogului care i-a ajutat pe mulţi dintre narcomani să reducă consumul de cocaină.

Vaccinul acţionează prin ataşarea de moleculele de cocaină. Moleculele mai mari, rezultate în urma acestei ataşări, sunt mai uşor de recunoscut de către sistemul imunitar al organismului, astfel formându-se anticorpi care atacă moleculele de cocaină înainte ca acestea să pătrundă în creier şi să declanşeze stările de euforie caracteristice.

Cinci doze injectabile din acest vaccin au fost administrate în mai multe etape, permiţând crearea şi acumularea în organismul voluntarilor a anticorpilor împotriva cocainei.

Conform rezultatelor experimentului, la 38% dintre voluntarii care au primit vaccinul s-a constat un nivel semnificativ mai mare de anticorpi, iar în aceste cazuri s-a constat şi o reducere a consumului de cocaină de până la 50%, comparativ cu grupul placebo.

Thomas Kosten, psihiatru la Baylor College of Medicine şi coordonatorul acestui experiment, susţine că acest vaccin este doar prima fază într-un proiect ce are drept obiectiv identificarea unui tratament complet care să ducă la renunţarea la drog.

Cercetătorii au mai precizat că vaccinul a blocat efectele euforice ale cocainei, dar nu a reuşit să potolească nevoia unei noi doze. Din acest motiv acest vaccin nu-i va putea ajuta pe cei care s-au abandonat dependenţei de cocaină ci doar pe cei care încearcă să lupte cu această dependenţă.

Un nou test clinic, la scară mai mare, pe 300 de voluntari dependenţi de cocaină, va începe în luna ianuarie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Mâncarea nesănătoasă dă tot atâta dependenţă ca şi drogurile Drogaţi de mâncarea nesănătoasă. Aceleaşi mecanisme ale creierului intervin în consumul obsesiv de alimente hipercalorice şi în dependenţa de droguri, au arătat cercetători americani după experimente efectuate pe şobolani, informează publicaţia franceză 20minutes.
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
Crackolandia, oraşul crack-ului din Brazilia Brazilia a devenit prima piaţă mondială a crack-ului, un drog derivat din cocaină, cu cel puţin 370.000 de dependenţi, dintre care 50.000 sunt minori. În Sao Paolo se află Crackolandia, o zonă a oraşului unde sute de persoane se strâng pentru a-şi împărtăşi viciul şi nenorocirile. Poteci şerpuiesc printre...
Dependenţa de internet poate fi semnalul de avertizare pentru afecţiuni de sănătate mentală (studiu) Dependenţa de internet ar putea reprezenta semnalul de alarmă pentru afecţiuni de sănătate mentală în rândul studenţilor, potrivit unui studiu recent al unor cercetători canadieni citat de UPI.com.
Simpozion academic despre consumul şi dependenţa de droguri Profesori universitari, academicieni, directori ai mai multor institute dezbat, miercuri, la Academia Română, în cadrul unui simpozion, aspecte antropologice, juridice şi medico-sociale privind consumul şi dependenţa de droguri.