Cele mai citite
 


Proiectul de lege privind modificarea legii notarilor publici, aprobat în plenul Senatului
miercuri, 11 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Plenul Senatului a adoptat marţi proiectul de lege privind modificarea Legii 36/1995 a notarilor publici şi a activităţilor notariale, în sensul corelării prevederilor acestui act normativ cu cele prevăzute în noul Cod Civil.
În favoarea adoptării proiectului de lege s-au exprimat 81 de senatori, în timp ce un număr de cinci senatori s-au abţinut de la vot.
Proiectul de lege a primit din partea senatorilor jurişti un raport de admitere cu amendamente, care a fost adoptat de plenul Senatului cu 81 de voturi pentru şi cinci abţineri.
Prezent la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, Viorel Mănescu, a precizat că amendamentele acceptate de membrii Comisiei juridice au fost propuse, în principal, de instituţia pe care o reprezintă.
'Prin noul Cod Civil s-au înfiinţat foarte multe instituţii de drept date în activitatea notarilor publici, dar care nu se regăsesc în Legea 36. Acesta a fost cel mai important lucru, corelarea, în rest sunt probleme de organizare. Au intrat în activitatea notarilor divorţurile, convenţia matrimonială. Sunt instituţii care în legea 36, care a fost publicată în 1995, modificată de câteva ori, dar nu în material acesta, nu se regăsesc. De asemenea, a fost luată în discuţie şi încheierea unui memorandum între Uniunea Naţională a Notarilor Publici, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Concurenţei pentru a stopa elementele concurenţiale', a precizat Mănescu.
În textul expunerii de motive a proiectului de lege se prevede 'o reglementare mai riguroasă a competenţei materiale şi teritoriale, precum şi sistematizarea legislaţiei în domeniu, prin delimitarea mai clară a actelor ce pot fi îndeplinite de notarul public'.
De asemenea, se precizează în documentul citat şi faptul că începând cu anul 2014 examenul pentru dobândirea calităţii de notar public stagiar se va desfăşura exclusiv prin intermediul Institutului Notarial Român.
Modificările aduse legii notarilor publici vizează şi eliminarea condiţiei cetăţeniei române pentru accesul în profesie, 'atribuit, potrivit propunerii de reglementare, persoanelor care au cetăţenie română, cetăţenia unui stat membru al Uniunii Europene, aparţinând Spaţiului Economic European ori sunt cetăţeni ai Confederaţiei Elveţiene'.
Proiectul mai propune, potrivit expunerii de motive, şi posibilitatea exercitării funcţiei de notar public, după împlinirea vârstei de 70 de ani, numai cu condiţia dovedirii anuale, prin aviz medical, 'a îndeplinirii condiţiei referitoare la menţinerea capacităţii fizice şi psihice necesare exercitării funcţiei'.
Proiectul de lege a fost iniţiat de Guvern, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. AGERPRES/ (A - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comisie Senat: Raport favorabil propunerii ca MS să devină unitate de achiziţii centralizate pentru spitale Senatorii din Comisia pentru sănătate au întocmit, marţi, un raport de admitere a proiectului de lege privind aprobarea ordonanţei care vizează desemnarea Ministerului Sănătăţii (MS) ca unitate de achiziţii publice centralizate pentru unităţile sanitare cu paturi.
Comisie Senat: Raport favorabil pentru interzicerea completă a fumatului în spaţii publice închise Iniţiativa legislativă care prevede interzicerea fumatului în spaţii publice închise, instituţii, restaurante şi baruri a primit, marţi, raport de admitere în unanimitate din partea Comisiei pentru sănătate a Senatului.
Senatorii din Comisia pentru administraţie au admis o propunere de reorganizare a spitalelor locale închise Senatorii din Comisia pentru administraţie, organizarea teritoriului şi protecţia mediului au dat, marţi, raport de admitere unei propuneri a Ministerului Sănătăţii privind o modalitate de repunere în funcţiune a spitalelor locale închise.
Senat: Aviz negativ pentru descentralizarea din domeniul sănătăţii Senatorii din Comisia pentru administraţie publică au dat, miercuri, aviz negativ ordonanţei de urgenţă a Guvernului 48/2010 referitoare la descentralizarea în domeniul sănătăţii.
Senat: Iniţiativa prin care părinţii ar beneficia de o zi liberă plătită pentru îngrijirea sănătăţii copilului, raport favorabil Senatorii din Comisia pentru muncă au adoptat, marţi, un raport de admitere a iniţiativei legislative prin care părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului vor putea beneficia anual de o zi liberă plătită pentru a verifica starea de sănătate a acestuia.
Senat: Raport de respingere pentru acordarea unui pachet alimentar pentru elevi şi preşcolari Senatorii Puterii din Comisia pentru administraţie au întocmit, marţi, un raport de respingere propunerii legislative privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru preşcolari.