Cele mai citite
 


Senat: Relaţiile de colaborare româno-irakiene, evidenţiate la întâlnirea cu parlamentari din Irak
miercuri, 11 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Relaţiile strânse de colaborare româno-irakiene în plan politic au fost evidenţiate marţi, la întâlnirea delegaţiei Comisiei pentru politică externă a Senatului României, condusă de Titus Corlăţean, cu membrii Comisiei de afaceri externe din Parlamentul Republicii Irak, condusă de şeicul Humam Baqer Abdul Majeed Hammoodi.
Potrivit unui comunicat al Senatului remis marţi AGERPRES, în cadrul discuţiilor a fost salutat nivelul strâns al relaţiilor de cooperare în plan politic dintre cele două state, a fost trecut în revistă stadiul relaţiilor bilaterale în domenii importante, precum cel economic şi perspectivele diferitelor proiecte în acest domeniu.
Şeful delegaţiei irakiene a subliniat interesul ţării sale pentru atragerea investitorilor români în domenii precum sectorul petrolier, industria chimică şi petrochimică, construcţii, sectorul energetic, infrastructura, agricultură.
Totodată, oficialii celor două părţi şi-au manifestat susţinerea pentru o serie de proiecte legate de pregătirea la nivel universitar, în România, a tinerilor studenţi irakieni, de
pregătirea specialiştilor irakieni în diferite domenii, precum cel al medicinei de urgenţă.
În acest context, preşedintele Comisiei pentru politică externă a reiterat disponibilitatea instituţiilor române în general şi a Parlamentului României în mod particular pentru acordarea de sprijin şi asistenţă în vederea consolidării democraţiei şi a instituţiilor democratice din Irak.
Totodată, Titus Corlăţean a exprimat sprijin pentru o prezenţă cât mai consistentă a firmelor româneşti în Irak.
Senatorul Titus Corlăţean a afirmat susţinerea pentru finalizarea negocierilor şi semnarea unor acorduri bilaterale între cele două state, precum acordul de cooperare în domeniul economic, evitării dublei impuneri şi a investiţiilor, acordul privind combaterea criminalităţii organizate, a traficului ilicit de stupefiante, substanţe psihotrope şi terorismului, acorduri de extrădare, de asistenţă judiciară în materie penală.
Referitor la semnarea Acordului cadru de parteneriat şi cooperare dintre Irak şi UE în mai multe domenii de activitate, senatorul român a exprimat susţinerea diplomaţiei parlamentare române, menţionând că ratificarea acestui acord reprezintă o prioritate a Comisiei pentru politică externă şi a Parlamentului României.
Corlăţean a subliniat importanţa implicării şi contribuţiei Irakului în proiectul Nabucco şi a fost exprimată susţinerea părţii române pentru o decizie pozitivă în acest sens a autorităţilor irakiene, subiect care a constituit unul din punctele esenţiale ale agendei discuţiilor oficiale pe care preşedintele Comisiei pentru politică externă le-a avut la Bagdad în cursul lunii septembrie 2011.
În cadrul întâlnirii, cele două părţi au căzut de acord asupra promovării unor parteneriate la nivel local, înfrăţiri dintre judeţe/guvernorate şi respectiv oraşe din cele două state, precum Braşov-Erbil, Dolj-Suleimania, Bucureşti-Bagdad etc.
Totodată, au fost trecute în revistă evoluţiile din Siria şi din regiune, în contextul preluării
preşedinţiei Ligii Arabe de către Irak în luna martie 2012.
Delegaţia parlamentară irakiană efectuează, în perioada 10-12 aprilie, o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Comisiei pentru politică externă din Senat.
La întâlnire au mai participat vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă,
Ovidius Mărcuţianu, secretarul Comisiei, Radu Cătălin Mardare, şi senatorii Georgică
Severin, Viorel Badea, Raymond Luca şi Marian Rasaliu. AGERPRES/(AS - Roberto Stan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...
Gabriela Firea: Sănătatea nu are culoare politică, nu are o reprezentare a categoriilor sociale Sănătatea nu are culoare politică, nu are o reprezentare a regiunilor, nu are o reprezentare a categoriilor sociale, a declarat miercuri Gabriela Firea, candidatul Alianţei PSD+UNPR la Primăria Generală a Capitalei, care şi-a prezentat, într-o dezbatere, programul de soluţii legislative şi administrative...
Maramureş:Autorităţile judeţene îşi propun să atragă studenţi medicinişti din Ucraina care să rămână să profeseze în România Autorităţile maramureşene vor dona regiunii Ivano Frankisvk din Ucraina echipamente medicale pentru dotarea unor unităţi medicale şi îşi propun să atragă studenţi ucrainieni la medicină să îşi finalizeze studiile şi să rămână în România, pentru a suplini deficitul de cadre din domeniu.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...