Cele mai citite
 


Berca: România începe să aibă anticorpii necesari în vederea unei juste administrări a banului public
joi, 12 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România începe să aibă anticorpii necesari în ceea ce priveşte o justă administrare a banului public, a declarat, miercuri, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, cu ocazia lansării Compartimentului de integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii.
"Mesajul pe care îl transmit la această conferinţă este că nu corpul medical este în discuţie, ci modul în care se cheltuie banul public pentru aceste servicii, modul în care se fac achiziţiile publice, modul în care există eventuale compatibilităţi, cu alte cuvinte caiete de sarcini cu dedicaţie. Le ştim cu toţii. Le spunem sau nu le spunem, ele există, şi există şi datorită faptului că foarte mulţi ani nu s-a întâmplat nimic din acest punct de vedere, ori România începe încet-încet să aibă anticorpii necesari şi prin aceste mecanisme şi instituţii vom fi capabili, sper eu, să putem avea corecta măsura a ceea ce se întâmplă cu banul public din România", a precizat Berca.
Ministrul Administraţiei şi Internelor a afirmat, ''cu tărie'', având în vedere că la conferinţă sunt şi o serie de ambasadori de marcă, că România este pe un drum bun, corect şi că eforturile pe care le fac autorităţile vin în sprijinul acestui deziderat, acela de a cheltui corect şi cu integritate necesară banul public.
El a subliniat că România în 2012 are nevoie de stabilitate, de reaşezarea priorităţilor financiare şi ca "banii scumpi să devină încet-încet ieftini" prin achiziţii corecte şi licitaţii transparente.
"Lucrurile nu sunt deloc uşoare, vă spun, nu sunt nici naiv şi nu îmi fac neapărat iluzii că ele se întâmplă de mâine, după această conferinţă, dar trebuie să existe un proces etapizat", a adăugat Berca.
Ministerul Internelor a subliniat că Legea sănătăţii este o necesitate pentru România şi nu poate fi amânată pentru că ea trebuie să pună competenţele, atribuţiile şi influenţele administrative pe palierele pe care le merită fiecare.
"De foarte multe ori, problemele - şi în sistemul de sănătate - de foarte multe ori se transferă către autorităţile locale. Ştim foarte bine, spitalele au trecut la autoritatea locală. Acolo se întâmplă multe lucruri, acolo există mai puţină lumină pe achiziţia publică şi acolo există contracte, incompatibilităţi, caiete de sarcini, cu dedicaţie, şi e bine să spunem lucrurile astea, pentru că ele, la nivel local, se cunosc. Dacă le cunoaştem cu toţii, putem să şi luptăm împotriva acestui fenomen, repet, nu foarte răspândit, dar existent", a mai spus el.
Gabriel Berca a adăugat că şi-ar dori un astfel de mecanism nu doar la Ministerul Sănătăţii, ci şi la cel al Dezvoltării, Transporturilor şi în toată administraţie centrală şi, dacă se poate, în cea locală cu păstrarea autonomiei, dar cu aflarea unor adevăruri.
Potrivit acestuia, pentru a preveni problemele din sistem legea sănătăţii trebuie să fie clară şi adaptată situaţiei din teren.
Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Alina Bica a declarat că MJ acordă o importanţă acestui proiect pentru că există o strânsă legătură cu Strategia Naţională Anticorupţie.
"Dacă până la adoptarea prezentei strategii poziţionarea autorităţilor în combaterea fenomenului corupţiei a fost una reactivă, în sensul că am îmbunătăţit cadrul legislativ, am dat puteri de investigare autorităţilor de aplicare a legii - prin noua SNA această poziţionare reactivă se transformă în una proactivă. (...) Adică funcţionarul public, reprezentantul autorităţii din teritoriu în momentul în care constată comportamentul deviant al unui coleg, şef, să aibă instrumentele necesare, iar instituţia să poată să vină şi să intervină", a explicat Alina Bica.
Ea a spus că se poate ca acest test de integritate să fie folosit la nivel administrativ, respectiv instituţia să aibă mijloacele necesare ''să se cureţe'' înainte ca fenomenul să devină unul general.
Adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, Duane Butcher, a spus că această structură a fost creată pentru combaterea corupţiei din sectorul sanitar.
"Compartimentul va analiza achiziţiile publice din sistemul de sănătate pentru a identifica potenţialele fraude, înştiinţând apoi MS pentru a se lua măsurile necesare. Datorită acestor eforturi comune, resursele pentru medicamente şi articole medicale vor fi mai bine administrate de către spitale. Drept urmare, românii nu vor mai fi nevoiţi să îşi achiziţioneze singuri medicamentele pentru perioada de spitalizare şi vor beneficia de o mai bună îngrijire", a spus adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA.
Duane Butcher a subliniat că acest lucru este o dovadă că România este hotărâtă să continue lupta împotriva corupţiei din toate sectoarele publice.
Potrivit adjunctului şefului misiunii diplomatice a SUA, pe măsură ce Guvernul, în colaborare cu societatea civilă şi sectorul privat, continuă reforma sistemului de sănătate, Compartimentul de integritate poate contribui la asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în cheltuirea banilor publici, ambasada SUA susţinând ferm aceste eforturi. AGERPRES/(A, AS - Mădălina Cochinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Min.Gabriel Berca: România începe să aibă anticorpii necesari în vederea unei juste administrări a banului public România începe să aibă anticorpii necesari în ceea ce priveşte o justă administrare a banului public, a declarat, miercuri, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, cu ocazia lansării Compartimentului de integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS).
Proiect de ordonanţă: ANAIS, o nouă structură în subordinea MS care se va ocupa cu implementarea proiectelor finanţate de UE Ministerul Sănătăţii propune înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate (ANAIS) care se va ocupa cu implementarea proiectelor finanţate de Uniunea Europeană prin fonduri structurale, după cum prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind restructurarea organizatorică a...
Eugen Nicolăescu: Pachetul de legi privind reforma în sănătate pus în dezbatere publică este perfectibil Pachetul de legi privind reforma în sistemul de sănătate românesc şi pachetul privind serviciile medicale de bază puse marţi seară în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS) sunt perfectibile, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul Eugen Nicolăescu.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Forma finală a Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate, semnată şi agreată la Bucureşti Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, Colegiului Psihologilor din România, Ordinului Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România, Federaţia Sanitas, Camera Federativă a Sindicatelor...