Cele mai citite
 


Cazurile de demenţă s-ar putea tripla până în 2050, avertizează OMS
joi, 12 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Cazurile de demenţă, un sindrom cauzat de regulă de maladia Alzheimer, ar urma să se dubleze până în 2030 şi să se tripleze până în 2050, putând atinge nu mai puţin de 115,4 milioane de persoane în întreaga lume, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ într-un raport publicat miercuri, preluat de AFP.

Actualmente, aproape 35,6 milioane de persoane din lume sunt atinse de demenţă, un sindrom, în general cronic, cauzat de diverse boli ale creierului care afectează memoria, raţiunea, comportamentul şi aptitudinea de a face activităţi cotidiene. Maladia Alzheimer este cea mai curentă cauză a demenţei /până la 70 la sută din cazuri/.

Cu toate că întâlnim cazuri de demenţă în toate ţările, mai mult de jumătate /58%/ dintre persoanele vizate trăiesc într-o ţară cu venituri scăzute sau intermediare. Această proporţie este susceptibilă să depăşească 70% până în 2050.

Pe de altă parte, tratarea şi îngrijirea persoanelor afectate de demenţă în lume are un cost ce atinge peste 604 miliarde de dolari /461 miliarde de euro/ în fiecare an la ora actuală. Această sumă ia în calcul furnizarea de tratamente şi de asistenţă socială, dar şi reducerea sau pierderea veniturilor bolnavilor sau celor care îi îngrijesc. Potrivit OMS, doar opt ţări au un program naţional de luptă împotriva demenţei.

În raportul său, organizaţia internaţională le recomandă autorităţilor să implementeze programe axate în principal pe reducerea stigmatizării şi furnizarea unor medicamente de o calitate mai bună. Totodată, în contextul în care absenţa diagnosticului este o problemă majoră, OMS pune de asemenea accentul pe îmbunătăţirea formării personalului din domeniul sănătăţii, dar şi pe diagnosticarea precoce şi sensibilizarea publicului în faţa bolii.AGERPRES/(Bogdan Mureşan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Demenţa va deveni o boală de 1.000 de miliarde de dolari în 2018 Costurile economice şi sociale ale demenţei vor creşte de la 818 miliarde de dolari pe an în prezent la 1.000 de miliarde de dolari peste trei ani şi această boală va reprezenta o provocare serioasă pentru guvernele lumii, arată un nou raport publicat marţi, transmite CNBC.
Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer (World Alzheimer's Day) este marcată în fiecare an la 21 septembrie, în peste 77 de ţări. Campania din acest an are ca temă: "Demenţa: putem reduce riscul" concentrându-se pe modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii printr-un stil de viaţă sănătos.
Costurile internaţionale ale maladiei Alzheimer vor depăşi 1% din PIB-ul mondial (raport) Costurile asociate maladiei Alzheimer la nivel internaţional vor depăşi 1% din PIB-ul mondial în cursul acestui an, sumă calculată la aproximativ 604 miliarde de dolari, conform World Alzheimer Raport, citat de BBC.
SUA: Una din trei persoane în vârstă, care au decedat, sufereau de demenţă O persoană în vârstă din trei, din SUA, moare suferind de Alzheimer sau de altă formă de demenţă, conform unui raport al Asociaţiei americane de luptă împotriva maladiei Alzheimer, publicat marţi, transmite AFP.
Caraş-Severin: Bolnavii cu demenţă mixtă sau Alzheimer nu pot fi internaţi la azil din lipsă de personal Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa nu poate primi, la ora actuală, persoane diagnosticate cu demenţă mixtă sau Alzheimer, din cauza faptului că nu dispune de personal calificat.
Îmbătrânirea populaţiei va domina ordinea de zi în politicile de sănătate (OMS) Sistemele de sănătate vor trebui să facă faţă provocării pe care o reprezintă îmbătrânirea populaţiei, în special în ţările cele mai sărace, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în o serie de studii publicate în prestigioasa revistă medicală The Lancet, citată de AFP.