Cele mai citite
 


Mai multe ONG-uri solicită retragerea proiectului privind consilierea pentru criza de sarcină
joi, 12 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 20 de ONG-uri cer iniţiatorilor proiectului de lege privind consilierea pentru criza de sarcină, deputaţii Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, să-şi retragă iniţiativa, iar în paralel autorităţile să adopte cât mai repede Strategia Naţională pentru Sănătatea Sexuală şi Reproductivă în România 2012-2015.
În caz contrar, organizaţiile neguvernamentale solicită Parlamentului şi Guvernului să respingă acest proiect.
"Apelul organizaţiilor semnatare a fost transmis nu numai iniţiatorilor cerându-le să retragă proiectul de lege, respectiv tuturor parlamentarilor pentru a nu îl susţine, dar şi Guvernului pentru a elabora un punct de vedere de respingere a proiectului de lege, concomitent cu angajarea mai fermă în politici de prevenţie mai ales în zonele rurale şi în comunităţile în care este nevoie de eforturi susţinute pentru creşterea nivelului de informare cu privire la sănătatea publică", arată organizaţiile neguvernamentale.
Reprezentanţii ONG-urilor trag un semnal de alarmă cu privire la corectitudinea acestui proiect de lege, iniţiat de către parlamentarii Marius Dugulescu şi Sulfina Barbu şi co-semnat de alţi 48 de parlamentari, care introduce consilierea obligatorie înainte de procedura de întrerupere a sarcinii.
Potrivit reprezentanţilor ONG-urilor, această propunere legislativă numeşte consiliere (ce poate fi oferită de un medic, de un psiholog sau de un asistent social), printre altele, vizionarea de materiale foto şi video şi parcurgerea unui set de informaţii care arată că ''avortul înseamnă încetarea unei vieţi, deoarece fătul este o fiinţă vie chiar din momentul concepţiei sale''.
Organizaţiile semnatare consideră că acest tip de consiliere nu face decât să inducă sentimente de vină şi să manipuleze luarea unei decizii.
De asemenea, perioada de gândire de cinci zile creează întârzieri nejustificate ce cresc riscurile pentru sănătatea pacientei.
"Atragem atenţia că propunerea legislativă recent depusă în luna martie încalcă solicitările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii adresate statelor, inclusiv României, în sensul în care informaţiile transmise de personalul medical femeilor care solicită întreruperea sarcinii trebuie să fie oferite într-o manieră nediscriminatorie, lipsită de constrângere sau influenţare a deciziei. Proiectul Barbu - Dugulescu ignoră aceste obligaţii", susţin reprezentanţii ONG-urilor.
Totodată, proiectul de lege încalcă unul dintre principiile fundamentale ale Legii drepturilor pacientului 46/2003, acela că are dreptul de a lua o decizie de tip medical în absenţa presiunii sau coerciţiunii, arată sursa citată.
''Problemele presante care determină o femeie să recurgă la avort nu dispar prin înăsprirea legilor şi nici prin proiectatele intervenţii paternalist-moralizatoare ale personalului medical. O astfel de politică pro-natalistă, ce aminteşte de epoca Ceauşescu, nu poate duce la creşterea natalităţii, ci face ca întreruperea de sarcină în condiţii de nesiguranţă să devină una din puţinele opţiuni la îndemână'', susţin reprezentanţii organizaţiilor.
Cele peste 20 de ONG-uri sunt: ECPI - Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, IPP - Institutul pentru Politici Publice, CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate
SECS - Societatea de Educaţie Sexuală şi Contraceptivă, Fundaţia Pro Women, CPSS - Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, APFR - Asociaţia de Planificare Familială din România, Filia - Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de gen, Asociaţia Mame pentru Mame, CJI - Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundaţia Tineri pentru Tineri, AnA - Societatea de Analize Feministe, CeRe - Centrul de Resurse pentru Participare Publică, ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România, Asociaţia FRONT, CED - Centrul Euroregional pentru Democraţie, Romani CRISS - Centru Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii, APADOR - Comitetul Helsinki, CRJ - Centrul de Resurse Juridice, ALEG - Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, Fundaţia pentru Tineri şi Femei, Liga Pro Europa. AGERPRES/(AS - Florentina Peia)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
IPP: Femeile nu trebuie obligate să facă şedinţe de consiliere pentru a renunţa la avort Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) critică noua propunere legislativă prin care femeile vor fi obligate să asiste la şedinţe de consiliere pentru a renunţa la întreruperea de sarcina la cerere.
Mureş:Proiectul legii cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, considerat neconstituţional de copreşedinta Ligii Pro Europa Copreşedinta Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, s-a declarat miercuri împotriva proiectului Legii privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, arătând că acesta este neconstituţional întrucât încalcă drepturile femeii.
Aproape jumătate dintre româncele fertile nu au beneficiat de o educaţie a reproducerii (sondaj) Un procent de 49% dintre româncele fertile afirmă că nu au beneficiat de vreo formă de educaţie sexuală sau a reproducerii, relevă un sondaj despre atitudini privind întreruperile sarcinilor nedorite în România, lansat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) miercuri, în cadrul unei conferinţe de...
Horea Uioreanu, candidat USL la şefia CJ Cluj: Judeţul are potenţial de dezvoltare imens, puţin folosit(interviu) Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, deputatul liberal Horea Uioreanu, spune că 2012 este anul schimbării politice în România. El a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prioritatea sa este schimbarea modului de a face politică, de la schimbarea modului de funcţionare...
Grupul deputaţilor PDL organizează o dezbatere privind consilierea pentru criza de sarcină Grupul PDL din Camera Deputaţilor va organiza miercurea viitoare o dezbatere publică asupra proiectului de lege privind înfiinţarea şi funcţionarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de la cabinetul liderului de grup, Mircea Toader.
Turcia: manifestaţie a femeilor împotriva unui proiect de lege privind avortul Mai multe sute de femei au manifestat duminică la Istanbul împotriva unui proiect de lege privind reducerea termenului de autorizare a unui avort, potrivit AFP.