Cele mai citite
 


Min.Gabriel Berca: România începe să aibă anticorpii necesari în vederea unei juste administrări a banului public
joi, 12 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România începe să aibă anticorpii necesari în ceea ce priveşte o justă administrare a banului public, a declarat, miercuri, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, cu ocazia lansării Compartimentului de integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS).
"Mesajul pe care îl transmit la această conferinţă este că nu corpul medical este în discuţie, ci modul în care se cheltuie banul public pentru aceste servicii, modul în care se fac achiziţiile publice, modul în care există eventuale compatibilităţi, cu alte cuvinte caiete de sarcini cu dedicaţie. Le ştim cu toţii. Le spunem sau nu le spunem, ele există, şi există şi datorită faptului că foarte mulţi ani nu s-a întâmplat nimic din acest punct de vedere, ori România începe încet-încet să aibă anticorpii necesari şi prin aceste mecanisme şi instituţii vom fi capabili, sper eu, să putem avea corecta măsura a ceea ce se întâmplă cu banul public din România", a precizat Berca.
Ministrul Administraţiei şi Internelor a afirmat, ''cu tărie'', având în vedere că la conferinţă sunt şi o serie de ambasadori de marcă, că România este pe un drum bun, corect, şi că eforturile pe care le fac autorităţile vin în sprijinul acestui deziderat, acela de a cheltui corect şi cu integritate necesară banul public.
El a subliniat că România în 2012 are nevoie de stabilitate, de reaşezarea priorităţilor financiare şi ca "banii scumpi să devină încet-încet ieftini" prin achiziţii corecte şi licitaţii transparente.
"Lucrurile nu sunt deloc uşoare, vă spun, nu sunt nici naiv şi nu îmi fac neapărat iluzii că ele se întâmplă de mâine, după această conferinţă, dar trebuie să existe un proces etapizat", a adăugat Berca.
Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei (MJ) Alina Bica a declarat că MJ acordă o importanţă acestui proiect pentru că există o strânsă legătură cu Strategia Naţională Anticorupţie.
"Dacă până la adoptarea prezentei strategii poziţionarea autorităţilor în combaterea fenomenului corupţiei a fost una reactivă, în sensul că am îmbunătăţit cadrul legislativ, am dat puteri de investigare autorităţilor de aplicare a legii - prin noua SNA această poziţionare reactivă se transformă în una proactivă. (...) Adică funcţionarul public, reprezentantul autorităţii din teritoriu în momentul în care constată comportamentul deviant al unui coleg, şef, să aibă instrumentele necesare, iar instituţia să poată să vină şi să intervină", a explicat Alina Bica.
Ea a spus că se poate ca acest test de integritate să fie folosit la nivel administrativ, respectiv instituţia să aibă mijloacele necesare ''să se cureţe'' înainte ca fenomenul să devină unul general.
Adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, Duane Butcher, a spus că această structură a fost creată pentru combaterea corupţiei din sectorul sanitar.
Compartimentul va analiza achiziţiile publice din sistemul de sănătate pentru a identifica potenţialele fraude, înştiinţând apoi MS pentru a se lua măsurile necesare. Datorită acestor eforturi comune, resursele pentru medicamente şi articole medicale vor fi mai bine administrate de către spitale. Drept urmare, românii nu vor mai fi nevoiţi să îşi achiziţioneze singuri medicamentele pentru perioada de spitalizare şi vor beneficia de o mai bună îngrijire, a spus adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA.
Duane Butcher a subliniat că acest lucru este o dovadă că România este hotărâtă să continue lupta împotriva corupţiei din toate sectoarele publice.
Potrivit adjunctului şefului misiunii diplomatice a SUA, pe măsură ce Guvernul, în colaborare cu societatea civilă şi sectorul privat, continuă reforma sistemului de sănătate, Compartimentul de integritate poate contribui la asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în cheltuirea banilor publici, ambasada SUA susţinând ferm aceste eforturi. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Berca: România începe să aibă anticorpii necesari în vederea unei juste administrări a banului public România începe să aibă anticorpii necesari în ceea ce priveşte o justă administrare a banului public, a declarat, miercuri, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, cu ocazia lansării Compartimentului de integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Proiect de ordonanţă: ANAIS, o nouă structură în subordinea MS care se va ocupa cu implementarea proiectelor finanţate de UE Ministerul Sănătăţii propune înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate (ANAIS) care se va ocupa cu implementarea proiectelor finanţate de Uniunea Europeană prin fonduri structurale, după cum prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind restructurarea organizatorică a...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Deblocarea până în aprilie a posturilor din sănătate şi salarizarea diferenţiată în sistem - intenţii ale Guvernului desemnat Deblocarea, până în luna aprilie, a posturilor din sistemul de sănătate, aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din domeniu, precum şi continuarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informatizării sistemului de sănătate...
Eugen Nicolăescu: Pachetul de legi privind reforma în sănătate pus în dezbatere publică este perfectibil Pachetul de legi privind reforma în sistemul de sănătate românesc şi pachetul privind serviciile medicale de bază puse marţi seară în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS) sunt perfectibile, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul Eugen Nicolăescu.
Mark Gitenstein: Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile - priorităţile SUA în România Reformarea statului şi a pieţei libere şi existenţa unei democraţii sustenabile în România sunt priorităţi ale SUA pentru că acestea fac din România un aliat strategic şi un partener comercial de încredere şi stabil şi de aceea sunt aceste reforme foarte importante pentru preşedintele Traian Băsescu...