Cele mai citite
 


Ministrul Ladislau Ritli a lansat proiectul 'Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc'
joi, 12 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli a declarat, miercuri, cu prilejul lansării proiectului 'Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc', că este un proiect 'menit să traducă în viaţă strădaniile noastre, eforturile noastre mai vechi, de a preveni corupţia şi de a asigura un climat de integritate şi responsabilitate în sistemul sanitar'.
Acesta a accentuat că sistemul se confruntă cu foarte multe probleme, dificultăţi şi multiple provocări, care se răsfrâng, în ultimă instanţă, asupra bolnavilor, asupra cetăţenilor.
'O astfel de provocare este, inclusiv, gestionarea judicioasă a fondurilor alocate, care sprijină statul să garanteze sănătatea populaţiei. Pe acest palier se întâlnesc extrem de multe tendinţe sau interese chiar. Pe de-o parte, eforturile Guvernului de a asigura suportul activităţilor din sănătate, în contextul economic dat, cerinţele de egalitate şi de accesibilitate ale cetăţenilor în sistemul de asigurări de sănătate, încurajarea competiţiei pe criterii de performanţă, pe furnizori de servicii medicale, conform principiilor unei pieţe libere, susţinerea şi promovarea cercetării medicale şi tehnologiilor medicale şi asigurarea motivaţiei, chiar a practicii, în România pentru profesioniştii sistemului', a detaliat ministrul.
Ritli a adus în discuţie faptul că într-un sistem unde nu există sau nu se aplică măsuri transparente, interesele personale sau de grup pot prejudicia obiectivele generoase ale acelui sistem.
Potrivit ministrului Sănătăţii, cu toate că an de an s-au propus îmbunătăţiri în cadrul legislativ şi anual au existat fonduri importante, 'sectorul de sănătate este perceput ca ineficient, corupt şi rigid'.
'Cetăţenii Românei se plâng de calitatea serviciilor medicale şi de costul acestora, profesioniştii sunt deziluzionaţi de salarii, de dotarea tehnică', a afirmat ministrul.
Ladislau Ritli a anunţat că proiectul legii sănătăţii se va afla în dezbatere publică până la sfârşitul lunii aprilie.
El a făcut referire la faptul că, împreună cu CNAS, se doreşte eficientizarea cheltuirii banilor publici prin utilizarea instrumentelor moderne de colectare, verificare, analiza datelor şi activităţilor din sistem, printr-un sistem foarte modern de informatizare.
'Aceste eforturi nu sunt suficiente dacă nu există o utilizare judicioasă a fondurilor existente sau cazul de transparenţă şi eficienţă este eludat, în interesul unei persoane sau al unui grup de persoane. Acesta este motivul, pentru care, pornind de la experienţa asumării demersului anticorupţie în perioada 2008-2010, Ministerul Sănătăţii a decis înfiinţarea unui compartiment specializat în combaterea corupţiei, în cadrul instituţiei noastre, iar astăzi, ne aflăm la începutul unui nou drum, cel al demarării, şi cu sprijin european, al proiectului "Bună guvernare, prin integritate şi responsabilitate, în sistemul de sănătate românesc", ce doreşte să sprijine această structură nouă, înfiinţată în cadrul Ministerului Sănătăţii', a arătat ministrul.
Ladislau Ritli a spus că urmează să se stabilească metodologia de lucru, criteriile şi instruirea personalului, iar noua structură va fi funcţională în câteva luni.
Alexandru Cumpănaşu, directorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, partener al Ministerului Sănătăţii în proiect, a precizat că structura se va axa pe analiza achiziţiilor publice şi frauda din sistem, nu pe corupţia personalului medical. Cumpănaşu a spus că vor exista 6 experţi la nivel central şi câte unul în fiecare judeţ, la Direcţia de Sănătate Publică.
Proiectul reprezintă o iniţiativă inovativă şi de anvergură, în contextul eforturilor anticorupţie ale României din ultimii ani şi care confirmă angajamentul Ministerului Sănătăţii în demersul de a aplica politici coerente de promovare a integrităţii la nivelul sistemului sanitar.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în prezent se lucrează la organizarea Departamentului de Integritate, după care va începe instruirea personalului timp de un an, apoi se va începe activitatea, care ia în calcul şi analiza achiziţiilor retroactiv. /AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...
Vasile Cepoi:Proiectul noii legi a sănătăţii va intra în dezbaterea Parlamentului în luna septembrie, după dezbaterea publică Proiectul noii Legi a sănătăţii va intra în dezbaterea Parlamentului în luna septembrie, după ce va sta în dezbatere publică două luni, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, care a participat la Conferinţa Asiguratorilor din România.
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.