Cele mai citite
 


Mureş:Proiectul legii cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, considerat neconstituţional de copreşedinta Ligii Pro Europa
joi, 12 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Copreşedinta Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, s-a declarat miercuri împotriva proiectului Legii privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, arătând că acesta este neconstituţional întrucât încalcă drepturile femeii.
'Liga Pro Europa îşi exprimă îngrijorarea în special cu privire la condiţionarea accesului legal la avort prin introducerea unei consilieri obligatorii efectuată de entităţi care pot scăpa controlului constituţional şi protecţiei drepturilor omului, în speţă ale femeii. Deşi în aparenţă proiectul de lege are ca obiect instituţionalizarea unui mecanism de consiliere înainte de avort pentru femeile care se confruntă cu o sarcină nedorită şi urmează exemple similare din alte câteva state membre ale UE, în realitate este un proiect profund anticonstituţional, care atentează la libertatea şi drepturile femeii şi instituie un mecanism ambiguu, scăpat controlului public, care dă satisfacţie exclusiv acelor cercuri conservatoare din România care urmăresc interzicerea avortului şi doresc să impună societăţii româneşti reinstaurarea controlului naşterilor din perioada Ceauşescu', a arătat Enache.
Aceasta a spus că Liga Pro Europa solicită ca Ministerul Sănătăţii să avizeze negativ actualul proiect de lege iniţiat de deputaţii PDL Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu şi să solicite opinia profesională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Enache a subliniat că proiectul de lege 'ar urma să satisfacă interesele electorale ale PDL' şi că are un profund caracter de 'troc politic cu asociaţii şi fundaţii care condiţionează susţinerea PDL de obţinerea unui monopol instituţional şi moral asupra controlului naşterilor'.
'În esenţă, proiectul de lege propune introducerea obligativităţii ca femeile să se supună, înainte de avort, unei sau mai multor şedinţe de consiliere, efectuate în cadrul unor 'cabinete de consiliere pentru criza de sarcină', ce ar putea fi de stat sau private, special create în acest scop. Atât conţinutul cât şi forma acestor şedinţe de consiliere aşa cum sunt prevăzute în proiect, încalcă grav libertatea de opţiune, confidenţialitatea şi dreptul la intimitate al femeilor şi se constituie în adevărate instrumente de presiune psihologică şi şantaj sentimental', a subliniat Smaranda Enache.
Aceasta a spus că informarea femeilor aflate în astfel de situaţii trebuie să fie neutră, echidistantă şi profesională, să nu se transforme într-un mecanism de presiune psihologică şi să nu scape de sub controlul legal şi moral al instituţiilor statului.
'Este foarte periculoasă înfiinţarea unor cabinete de consiliere private care pot fi utilizate în scopuri religioase sau ideologice şi care pot atenta la drepturile şi libertăţile fundamentale garantate de Constituţie', a mai susţinut Smaranda Enache.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mai multe ONG-uri solicită retragerea proiectului privind consilierea pentru criza de sarcină Peste 20 de ONG-uri cer iniţiatorilor proiectului de lege privind consilierea pentru criza de sarcină, deputaţii Sulfina Barbu şi Marius Dugulescu, să-şi retragă iniţiativa, iar în paralel autorităţile să adopte cât mai repede Strategia Naţională pentru Sănătatea Sexuală şi Reproductivă în România 2012-2015...
Proiect de lege: România deschide graniţele medicilor din alte ţări decât cele din UE România va deschide graniţele medicilor din alte ţări decât cele din Uniunea Europeană pentru a profesa în sistemul sanitar, informează printr-un comunicat de presă Ministerul Sănătăţii.
Proiect de lege privind măsuri de prevenire şi control al tuberculozei, lansat în dezbatere publică Bolnavii cu tuberculoză multidrog rezistentă cu risc crescut de abandon terapeutic ar putea beneficia de consiliere psihologică specifică dacă proiectul de lege privind măsurile de prevenire şi control al tuberculozei va fi susţinut şi adoptat de parlamentari în cadrul programului de cooperare elveţiano-român...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Polonia: Manifestaţii contra unui proiect de lege privind interzicerea avortului Câteva mii de persoane au manifestat duminică, la Varşovia, în faţa sediului parlamentului polonez, împotriva unei propuneri de lege ce vizează interdicţia totală a avortului, proiect susţinut de Biserica poloneză şi de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, relatează Reuters şi AFP.
IPP: Femeile nu trebuie obligate să facă şedinţe de consiliere pentru a renunţa la avort Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) critică noua propunere legislativă prin care femeile vor fi obligate să asiste la şedinţe de consiliere pentru a renunţa la întreruperea de sarcina la cerere.